Liko mažiau nei savaitė autoservisams atnaujinti deklaracijas

2024 m. gegužės 1 d. įsigaliojus naujam Tvarkos ir aplinkos apsaugos reikalavimų aprašui, transporto priemonių techninės priežiūros, remonto ir techninės pagalbos paslaugų teikėjai privalo pateikti arba atnaujinti Transporto priemonių techninės priežiūros, remonto ir techninės pagalbos paslaugų teikėjo deklaracijas. Deklaracijos turi būti pateiktos iki birželio 30 d. per GPAIS. Detalesnes instrukcijas, kaip atnaujinti deklaraciją, rasite Aplinkos apsaugos departamento parengtoje atmintinėje.  

Š. m. birželio 25 d. departamentas el. paštu išsiuntė priminimą daugiau nei 2 000 transporto priemonių servisų, kad iki birželio 30 d. atnaujintų paslaugų teikėjo deklaracijas per Vieningą gaminių, pakuočių ir atliekų apskaitos informacinę sistemą – GPAIS.  

Informacija apie techninės priežiūros ir remonto paslaugas teikiančius paslaugų teikėjus skelbiama viešame sąraše, GPAIS svetainėje. Atnaujinti deklaracijos duomenys apie įmonę yra įtraukiami į šį sąrašą.  

Deklaracijos pildymo instrukcija  

  1. Informacinėje sistemoje GPAIS spausti mygtuką Prisijungti prie GPAIS.  
  2. Atsivėrusiame lange spausti mygtuką Prisijungti ir prisijungti per Elektroninės valdžios vartus.   
  3. Sėkmingai prisijungus pasirinkti reikiamą subjektą iš Subjektų sąrašo, spausti mygtuką Pasirinkti ir tada spausti Atliekų darytojai.  
  4. Spausti Transporto priemonių techninės priežiūros, remonto ir techninės pagalbos paslaugų teikėjo deklaracijos.  
  5. Spausti Registruoti iratsivėrusiame lange įvesti reikalingą informaciją. Dar kartą spausti Registruoti ir deklaracija bus pateikta.   
  6. Pateikus deklaraciją, duomenys apie paslaugų teikėją įtraukiami į Viešą transporto priemonių priežiūros ir remonto paslaugas teikiančių įmonių sąrašą.  

Jeigu vykdoma atliekų susidarymo apskaita, tai pateikti (atnaujinti) deklaracijos duomenis reikia ir prie Atliekų susidarymo vietos:

  1. Skiltyje Atliekų darytojai pasirinkti reikiamą atliekų susidarymo vietą ir spausti mygtuką Peržiūrėti.   
  2. Atsivėrusiame lange spausti Keisti irlaukelyje Transporto priemonių techninės priežiūros, remonto ir techninės pagalbos paslaugų teikėjo deklaracija pasirinkti reikiamą deklaraciją.  
  3. Išsaugoti atnaujintą informaciją.  

Kilus klausimų, susijusių su GPAIS naudojimu, galima kreiptis į informacinės sistemos administratorius el. paštu pagalba@gpais.eu.   

Griežtesni reikalavimaioro taršos mažinimui 

Gegužės mėnesį taip pat buvo sugriežtinti kai kurie aplinkosaugos reikalavimai. Įsigaliojo daugiau reikalavimų, pildantiems kondicionierius freonu ar kitomis fluorintomis šiltnamio efektą sukeliančiomis dujomis, perdažantiems transporto priemones ar jų dalis, remontuojantiems išmetamųjų dujų sistemas paslaugų teikėjams. Tikimasi, kad griežtesni reikalavimai padės sumažinti oro taršą, neigiamą poveikį aplinkai bei išvengti nekokybiško paslaugų teikimo.  

Nuo gegužės mėnesio prieš pildant kondicionavimo sistemas freonu ar kitomis fluorintomis dujomis būtina patikrinti sistemos sandarumą. Pastebėjus nuotėkį, nepildyti kondicionierių neatlikus jo remonto.   

Be to, darbuotojai, dirbantys su kondicionavimo sistemomis, privalo turėti kompetenciją patvirtinantį dokumentą. Taip pat būtina turėti fluorintų dujų įsigijimą patvirtinančius dokumentus. kiti reikalavimai atmintinėje

Absorbentai  

Nuo gegužės mėnesio nustatyti konkretesni reikalavimai darbo vietoje laikomo absorbento kiekiui. Darbų vietoje turi būti priemonių išsiliejusiems teršalams surinkti ar neutralizuoti – absorbentų komplektų ar kitų priemonių, leidžiančių absorbuoti, neutralizuoti ne mažiau kaip 0,01 m³ bet kuriai transporto priemonei eksploatuoti naudojamo skysčio (išskyrus neužterštą vandenį) ir ne mažiau kaip 0,1 m³ naftos produktų.  

Daugiau informacijos apie reikalavimus darbų vietoms verslams, vykdantiems transporto priemonių remontą ar techninę pagalbą, atmintinėje

Išmetamųjų dujų sistemos remontas  

Į transporto priemonę galima įmontuoti tik tas dalis, įrangą, komponentus, sistemas, kurios yra numatytos gamintojo ir nemažina, neatjungia ar neišderina išmetamųjų dujų neutralizavimo įrangos veikimo ar veiksmingumo.  

Po išmetamųjų dujų neutralizavimo įrangos (pavyzdžiui, katalizatoriaus, kietųjų dalelių filtro (DPF suodžių filtro) remonto būtina atlikti išmetamųjų dujų parametrų matavimą (ar dujų parametrai atitinka nustatytas normas) ir jo rezultatus nurodyti užsakymo paraiškoje ar kituose transporto priemonės valdytojui išduodamuose dokumentuose. Atlikus išmetamųjų dujų ar degalų, oro tiekimo sistemos remontą, išmetamosios dujos turi atitikti teršalų išmetimo reikalavimuose nustatytas normas.  

Transporto priemonių ir jų dalių dažymas  

Naujas reikalavimas – naudoti dažymo kameras, kurioms dažymo kamerų gamintojas ar jo įgaliotas atstovas yra išdavęs dokumentus. Taip pat dažymui draudžiama naudoti produktus, kuriuose viršijamos lakiųjų organinių junginių (LOJ) ribinės vertės.  

Jei kyla klausimų, Aplinkos apsaugos departamento specialistai jus pakonsultuos telefonu +370 700 02022 arba el. paštu konsultacijos@aad.am.lt.   

Aplinkos apsaugos departamento informacija

Komentarai

Komentarų nėra

Parašykite komentarą