Nacionalinė ekspedicija Lazdijuose išlydėta su statine medaus ir dzūkiškais linkėjimais

Lazdijuose į ketvirtąją kelionę buvo išlydėta įspūdingo dokumentinio LRT projekto „Nacionalinė ekspedicija“ įgula. Per 40 žmonių komanda beveik tris savaites keliaus per Ukrainą, plaukdami sraunia Dniepro upe ir ieškodami bendrų Lietuvos ir Ukrainos istorijos sąsajų. Tautiečius į ekspediciją išlydėjo Lazdijų rajono savivaldybės meras bei gausus būrys lazdijiečių ir miesto svečių, susirinkusių į Nepriklausomybės aikštę.

Meras A. Margelis džiaugėsi, jog kelionės startui pasirinkti Lazdijai ir šmaikštaudamas pritarė profesoriaus Alfredo Bumblausko minčiai, jog šis pasirinkimas sumaniai apgalvotas – mat Lazdijai yra arčiausiai Ukrainos. Linkėdamas sėkmingos kelionės ir gero vėjo, dovanų ekspedicijos vadovui bei visai komandai meras įteikė statinaitę Lazdijų krašto medaus su dzūkišku palinkėjimu: „Kad kožna dziena būt saldzi, o upė srauni“.

Atsidėkodamas profesorius A. Bumblauskas savivaldybės šeimininkui dovanojo knygą-albumą apie praėjusių metų ekspediciją. Buvo išsakyta mintis, jog naujajame leidinyje apie šiemetinę ekspediciją būtinai turėtų būti įtrauktos ir šios šaunios ekspedicijos išlydėtuvės Lazdijuose.

Žurnalistas ir ekspedicijos dalyvis Edmundas Jakilaitis pristatė kitus kelionės dalyvius ir įgulos narius, tarp kurių – žinomas gamtininkas Selemonas Paltanavičius, lenktynininkas Benediktas Vanagas, muzikantas ir aktyvus visuomenininkas Gabrielius Liaudanskas-Svaras su savo sūnumi, laidų vedėja Edita Mildažytė bei kiti žinomi Lietuvos žmonės. Jie pristatė ekspedicijos maršrutą, pasakojo apie būsimos kelionės subtilybes ir laukiančius išbandymus bei atsakinėjo į lazdijiečių užduotus klausimus.

Susitikimo metu ypatingo dėmesio sulaukė Edita Mildažytė. Ją maloniai nustebino lazdijietė Aldona Mikalonienė, kuri, įkvėpta Lietuvos šimtmečio dainų šventės „Vardan tos“ žygio per Lietuvą bei akcijos 4000000, sukūrė vėliavą su Lazdijų miesto simbolika bei Lietuvos žemėlapio kontūru, kuriame išsiuvinėtos įvairių šalių, kuriose gyvena lietuviai, vėliavos. Šią vėliavą lazdijietė įteikė žinomai laidų vedėjai E. Mildažytei, kuri su žygio dalyviais kovo 24 d. lankėsi Lazdijuose.

Po oficialaus pristatymo bei Lazdijų kultūros centro folkloro ansamblio „Dainuviai“ atliekamų išlydėtuvių dainų ekspedicijos nariai bendravo su išlydėtuvių dalyviais, mielai su jais fotografavosi ir dalijo autografus bei kvietė apžiūrėti ir įsiamžinti prie dar labai svarbaus ekspedicijos nario – sielininkų valties „Vytis“, be kurios neįsivaizduojama nacionalinė ekspedicija.

Komentarai

Komentarų nėra

Parašykite komentarą