Naujas rekordas: per praėjusią parą Lietuvoje patvirtinti 205 koronavirusinės infekcijos atvejai

Koronaviruso pandemija, su kuria gyvename jau dešimt mėnesių, pastaruoju metu stebina naujais rekordais. Specialistai neslepia, kad šiuo metu didžiausias galvos skausmas – Raseinių rajonas, kuriame nuo penktadienio įsigaliojo karantinas. Ekspertai intensyviai ragina visuomenę prisidėti prie koronaviruso situacijos valdymo, aktyviai testuotis ir laikytis apsaugos reikalavimų

Nacionalinis visuomenės sveikatos centras (NVSC) informuoja, kad per praėjusią parą Lietuvoje patvirtinti 205 koronavirusinės infekcijos (COVID-19) atvejai. Atvejai patvirtinti visose dešimt šalies apskričių. 64 iš jų registruoti Šiaulių, 51 Vilniaus, 50 Kauno, 14 Klaipėdos, 8 Telšių, 7 Marijampolės, 6 Alytaus, 3 Tauragės ir po 1 Panevėžio bei Utenos apskrityse.

Po kontakto su sergančiaisiais, epidemiologų vertinimu, užsikrėtė 143 asmenys. 57 asmenų užsikrėtimo aplinkybių specialistams nustatyti nepavyko. Epidemiologinių tyrimų metu nustatyta, kad asmenys išvykę į užsienį nebuvo, su patvirtintais COVID-19 atvejais nebendravo. Specialistai nagrinėja šių užsikrėtusiųjų maršrutus, tad statistika dar gali keistis, jei būtų rastos sąsajos tarp atskirų atvejų. Be to, vakar buvo patvirtinti 5 įvežtiniai atvejai. 2 asmenys atvyko iš Suomijos, 1 iš Moldovos, 1 iš Baltarusijos, 1 iš Jungtinės Karalystės.

Per vakar parą protrūkiuose patvirtinta 115 atvejų

8 atvejai, iš kurių 1 yra antrinis, patvirtinti Raseinių rajone ir yra susiję su Blinstrubiškių socialinės globos namais. Su šiuo protrūkiu jau siejami 39 atvejai.

6 atvejai per vakar parą buvo patvirtinti asmenims, kurių užsikrėtimo aplinkybės yra siejamos su protrūkiu Ringaudų (Tabariškių bendruomenės namų) šarvojimo sale. Iš viso su šiuo protrūkiu jau susiję 10 atvejų.

5 antriniai atvejai, patvirtinti per vakar parą ir, epidemiologų vertinimu, jie yra susiję su protrūkiu Kelmės pieninėje. Čia jau patvirtinti 39 susiję atvejai.

4 atvejai patvirtinti „Lino sanatorijos“ protrūkyje, iš jų 1 yra antrinis. Iš viso 10 atvejų patvirtinti šiame protrūkyje.

Alytaus apskrityje 4 atvejai, iš kurių 3 antriniai, yra susiję su protrūkiu Druskininkų savivaldybėje. Vilniuje 3 antriniai atvejai yra susiję su protrūkiu „Alfa Steps“. Su šiuo protrūkiu jau siejami 24 atvejai.

3 atvejai siejami su įmone „Massive Wood Construction“ Šauliuose. Čia per pastarąsias kelias dienas patvirtinti 6 atvejai.

Taip pat 4 atvejai patvirtinti Pabradės Žeimenos gimnazijos protrūkyje.

Kaune 3 nauji atvejai patvirtinti Social Dance Life šokių vakarėlio protrūkyje.

13 atvejų per vakar parą patvirtinta Kuršėnų ligoninėje. Su šiuo protrūkiu jau siejama 24 atvejai.

8 atvejai siejami su LSMU Kauno ligonine.

Klaipėdos apskrityje patvirtinti 4 atvejai VšĮ Klaipėdos Respublikinės ligoninės ir 3 Klaipėdos universitetinės ligoninės protrūkiuose.

Vilniaus apskrityje 4 atvejai, patvirtinti per vakar, yra siejami su ekskursija į Zarasus. Užsikrėtė VU Santaros klinikų darbuotojai. Taip pat su VU Santaros klinikomis siejami dar 2 atvejai Naujagimių reanimacijos skyriaus darbuotojams.

2 atvejai, iš kurių vienas antrinis, pavirtinti Naujosios Vilnios muzikos mokyklos protrūkyje. Atvejai galimai siejami su protrūkiu „Trimite“. Taip pat po 2 atvejus buvo patvirtinta ir kitų mokyklų protrūkiuose: Nemakščių M. Mažvydo gimnazijos, P. Vileišio progimnazijos, KTU Vaižganto gimnazijos.

Po kelis atvejus patvirtinta ir kituose protrūkiuose: Raseinių socialinių paslaugų centro protrūkyje 2 antriniai atvejai, UAB „Raštuoti mezginiai“ Šiauliuose, UAB „Vandens tyrimai“ Vilniuje, 2 UAB „Technoexport Storage Lt“ Telšių apskrityje, 2 antriniai atvejai Šiauliuose yra susiję su „Telia“, Vilniaus apskrityje 2 atvejai yra siejami su protrūkiu tarp ledo ritulininkų.

Po 1 atvejį patvirtinta Raseinių rajono protrūkiuose: Raseinių VMI, Raseinių autobusų parko, Raseinių PSPC, Raseinių savivaldybės, Viduklės lopšelio-darželio.

Po 1 atvejį taip pat patvirtinta Šiaulių apskrities protrūkiuose: „Spindulio“ ugdymo centro, Šiaulių ligoninės, Šiaulių vaikų globos namų, Šiaulių universiteto, įmonės „Danijus“.

Po 1 atvejį patvirtinta Vilniaus apskrities protrūkiuose: UAB Stiklita, Vilniaus Petro Vileišio progimnazijos, Vilniaus vandenų, Vilniaus Vyriausiojo policijos komisariato.

NVSC informuoja, kad Lietuvoje iš viso patvirtinti 5963 COVID-19 ligos atvejai, tebeserga 3087 asmenys, 2751 – pasveiko.

Savo ruožtu, visuomenės sveikatos specialistai ragina žmones laikytis visų koronaviruso infekcijos plitimo prevencijos priemonių – rankų higienos, kosėjimo, čiaudėjimo etiketo, dėvėti asmens apaugos priemones, laikytis fizinės distancijos ir kita.

Koronavirusas nustatytas Marijampolės vaikų lopšelyje – darželyje „Rūta“

Marijampolėje dėl koronavirusu (COVID-19) susirgusios darželio darbuotojos izoliavosi lopšelinukų grupė.

Kaip pranešama, mieste susirgo dviejų asmenų šeima, kitas ligonis – Šakių rajone.

Nacionalinio visuomenės sveikatos centro Marijampolės departamento Užkrečiamųjų ligų valdymo skyriaus vedėja Loreta Radzevičienė teigė, jog vienas iš susirgusių asmenų yra Marijampolės vaikų lopšelio-darželio „Rūta“ darbuotojas.

Apie tai darželio tinklalapyje informavo ir įstaigos direktorė Virginija Gusčiuvienė.

Pateikė rekomendacijas Bilnstrubiškių socialinės globos namams

Nacionalinio visuomenės sveikatos centro (NVSC) Vilniaus departamento vadovė Rolanda Lingienė užsiminė, kad protrūkiu tapusiame Blinstrubiškių socialinės globos namuose vakar lankėsi NVSC Infekcinių ligų kontrolės specialistai ir pateikė rekomendacijas dėl asmenų, kurie laukia savo PGR tyrimo atsakymo.

„Jie turėtų palikti palatose po vieną asmenį arba būtų išlaikomi reikalingi atstumai, taip pat pateiktos rekomendacijos dėl racionalaus asmens apsaugos priemonių dėvėjimo, nes nustatyta, kad priemonės naudojamos ne taip, kaip reikia“, – pabrėžė R.Lingienė.

Užsiminė apie gestančius židinius

Kalbėdama apie protrūkius, R.Lingienė kaip pagrindinę praėjusios paros tendenciją įvardijo tai, kad dauguma atvejų fiksuoti būtent židiniuose.

„Gera vakar dienos tendencija yra ta, kad daugiausia užregistruotų atvejų buvo tarp asmenų, kurie jau buvo izoliuoti, tad nebegalėjo infekcijos išplatinti“, – pastebėjo R.Lingienė.

NVSC Vilniaus departamento vadovė taip pat informavo, kad praėjusią parą užfiksuoti židiniai nebuvo tokie aktyvūs, pavyzdžiui, vakar neužfiksuoti atvejai, kurie būtų susiję su Radviliškio ligonine.

„Paskutinis atvejis joje buvo užfiksuotas spalio 4 d., o nuo rugsėjo 27 d. nebefiksuojami atvejai Raseinių policijoje“, – geromis žiniomis pasidalijo R.Lingienė.

Koronavirusas į gydymo įstaigas grįžo su trenksmu, situacija blogėja ir mokyklose

Kalbėdama apie koronaviruso paliestas gydymo įstaigas, R.Lingienė informavo, kad nuo pandemijos pradžios užregistruoti 666 koronaviruso atvejai sveikatos įstaigų priežiūros darbuotojams, o šiuo metu tebeserga 250 asmenų.

Per rugsėjo-spalio mėnesius gydymo įstaigose iš visi patvirtinti 247 atvejai.

„Koronavirusas sugrįžo į sveikatos priežiūros įstaigas, o į kai kurias sugrįžo su trenksmu“, – pranešė R.Lingienė.

lrytas.lt informacija

Komentarai

Komentarų nėra

Parašykite komentarą