A. Dulkį pasiekė Alytaus ligoninės medikų laiškas su pagalbos prašymu: pradėtas tyrimas

Neapsikentę dėl darbo sąlygų Alytaus apskrities Stasio Kudirkos ligoninės medikai Naujųjų metų išvakarėse laišku kreipėsi į sveikatos apsaugos ministrą Arūną Dulkį. Pagalbos prašyme tvirtinama, kad ligoninės vadovybė verčia personalą dirbti ne tik sužinojus apie turėtus rizikingus kontaktus, bet ir gavus teigiamą COVID-19 testo rezultatą. Be to, ligoninės darbuotojai teigia esantys skriaudžiami ir finansiškai, nes darbe susirgus koronavirusu vadovybė nenori tvirtinti atvejų kaip profesinės ligos.

„Gavome ar gausime mažesnes biuletenio išmokas, nors mes tikrai užsikrėtėme dirbdami kovido skyriuose. Ministerija į skundą nereagavo kol kas niekaip. Nei rašo, nei skambina. Padėkite“, – su tokiu pagalbos prašymu į portalo lrytas.lt žurnalistus kreipėsi dalis ligoninės medikų.

Kreipėsi į A.Dulkį

Naujųjų metų išvakarėse dalis Alytaus S.Kudirkos ligoninės medikų sveikatos apsaugos ministrui A.Dulkiui išsiuntė skundą dėl darbo sąlygų. Jo kopiją gavo ir portalo lrytas.lt žurnalistai. Pateikiame visą kreipimosi turinį:

„Spaudoje viešinami atvejai, kai nuo koronaviruso vienas po kito miršta gydytojai. Iš viso nuo pandemijos pradžios medikams patvirtintas daugiau nei 8521 COVID-19 ligos atvejis. Šiuo metu sergančių sveikatos priežiūros specialistų Lietuvoje yra daugiau nei 4491. Iki šiol registruoti 4 mirties atvejai, kai mirė sveikatos priežiūros specialistai.

Alytaus S.Kudirkos ligoninėje yra nustatyti keliasdešimt koronaviruso užsikrėtimo atvejų tarp medicinos personalo. Gruodžio 22-osios ryto duomenimis, ligoninėje COVID-19 sirgo 13 gydytojų, 38 slaugytojai, 16 jų padėjėjų ir 18 kito personalo. Kolektyvą neramina tai, kad pandemijos prevencijai, sutramdymui iš vadovybės pusės nesiimama pakankamų prevencinių priemonių.

Personalas verčiamas dirbti net esant teigiamam testo rezultatui. Ligos atveju nesiteikiama patvirtinti profesinės ligos, kas mus ypač labai žeidžia. Tie patys žmonės dirba ir su kovidiniais ligoniais, ir tuo pat metu kituose skyriuose. O svarbiausia – po turėtų kontaktų neleidžiama karantinuotis.

Mūsų nuomone, ligoninės direktoriaus pavaduotojas, kuriam taip pat buvo nustatytas COVID-19, ir ligoninės infektologė, atsakinga už COVID-19 prevenciją, neatlieka savo pareigų, nekreipia dėmesio į daugiakartines personalo pastabas dėl netinkamo darbų organizavimo, tinkamai nekontroliuoja, nesilaiko nustatytų karantino ir kitų reikalavimų bei galimai dėl to blogėja situacija S.Kudirkos ligoninėje, kyla pavojus sveikatai ir gyvybei. Mes prašome atlikti išsamų patikrinimą Alytaus apskrities S.Kudirkos ligoninėje dėl sveikatos saugos ir COVID-19 karantino reikalavimų laikymosi.

Ministerija: skundas užregistruotas ir persiųstas NVSC

Sveikatos apsaugos ministro A.Dulkio patarėja Aistė Šuksta portalą lrytas.lt informavo, kad ministerija iš tiesų sulaukė tokio Alytaus ligoninės medikų skundo, jį užregistravo ir persiuntė nagrinėti Nacionaliniam visuomenės sveikatos centrui (NVSC).

„Laiškas iš Alytaus ligoninės medikų su skundu iš tiesų buvo gautas. Ministras asmeniškai jo negavo, jis buvo užregistruotas ateinančių laiškų duomenų sistemoje. Šis laiškas buvo persiųstas NVSC nagrinėjimui. Mano žiniomis, kol kas atsakymas nėra išsiųstas.

Tai šiai dienai šios situacijos plačiau pakomentuoti nelabai galime, nes NVSC, pagal savo kompetenciją, turi pateikti išaiškinimą, kaip iš tiesų turėtų būti, ar iš viso įmanoma, kad taip būtų ir kokių priemonių reikėtų imtis“, – situaciją komentavo ministro patarėja.

Ligoninės vadovas lauks tyrimo išvadų

Alytaus apskrities S.Kudirkos ligoninės vadovas Artūras Vasiliauskas portalui lrytas.lt teigė, kad apie pateiktą skundą žino, mat ligoninėje jau lankėsi skundą tiriantys NVSC darbuotojai.

„Tyrimo medžiagą teko matyti, paskaičiau, dabar pradedamas tyrimas“, – teigė jis ir pridūrė, kad pačiame skunde pasigedo konkretumo.

Kalbėdamas apie skunde išsakytus nuogąstavimus, neva darbuotojai, net ir gavę teigiamą koronaviruso testą, verčiami dirbti, pašnekovas sakė: „Darbuotojų dirbti niekas neverčia, jei žmogus sveikas, neturi nedarbingumo, kiekvienu atveju yra imamas sutikimas. Jei žmogus serga, tai jis nedirba.

Juk persirgus šiuo virusu teigiamas testas gali būti dar du mėnesius ar daugiau... Baigiasi nedarbingumo lapelis ir žmogus grįžta į darbą kaip sveikas“.

Ligoninės vadovas pabrėžė, kad apie darbuotojų skundus pirmą kartą išgirdo iš juos tiriančių specialistų, o pats personalas į jį nesikreipė. Tokio pobūdžio skundas, pasak jo, yra pirmasis. Paprašytas pakomentuoti situaciją dėl koronavirusu užsikrėtusiems medikams šios ligos traktavimo kaip profesinės ligos, ligoninės vadovas tikino, kad su šia tema yra susiję labai daug niuansų ir visoje šalyje nėra vieningos praktikos.

„Labai sudėtinga įrodyti, kad žmogus užsikrėtė darbe, ypač jei jis sąžiningai dėvėjo visas apsaugos priemones, kurių netrūksta, tai užsikrėsti tikimybė labai maža. Jei darbuotojas tas priemones nusiėmė, tai jis pats pažeidė tvarką, bet, vargu, ar tai pripažins“, – sakė jis.

A.Vasiliauskas pasakojo, kad darbuotojai dirba pagal nustatytą darbo trukmę, atsižvelgiama į darbo ir poilsio režimą. „Skundą tirs komisija ir ji pateiks savo išvadas“, – kalbėjo Alytaus apskrities S.Kudirkos ligoninės vadovas.

lrytas informacija

Komentarai

  • Oksana
    prieš 2 minučių
    Atsiprašau, už savo pasisakymą, bet ponas Vasiliauske, " Labai sudėtinga įrodyti, kad žmogus užsikrėtė darbe, ypač jei jis sąžiningai dėvėjo visas apsaugos priemones, kurių netrūksta, tai užsikrėsti tikimybė labai maža. Jei darbuotojas tas priemones nusiėmė, tai jis pats pažeidė tvarką, bet, vargu, ar tai pripažins“, – sakė jis.
    Galiu paneigti šiuos žodžius, kadangi pati dirbu panašioje sferoje, ir pati turėjau Covid pasigauti darbe, nes mes turime keisti savo apragą po kiekvieno kontakto su užsikrėtusiuoju, kad neperduoti kitiems viruso, tuo metu kaip keičiam aprangą galimas 100% užsikrėtimas, jeigu sakysite kad darbuotojas visą dieną nešioja tą pačią aprangą, kurią užsivilko atėjęs į darbą, ir nusiėmė tik baigęs pamainą, tai žinoma kad jis užsikrės, nes apranga neapsaugo 12 valandų ir daugiau.. Priemones kaip jūs sakot būtina keisti, po kiekvieno paciento, po kiekvieno apsilankymo tolete, po kiekvienos pietų pertraukos ir pan. Ir tai daryti labai atsakingai ir tai nėra tvarkos pažeidimas, nes ta pati viena kaukė yra veikli apytiksliai 2 val. Tad ponas, Vasiliauske, nekaltinkite darbuotojų.
  • Aurelijus Kanovalovas
    prieš 56 minučių
    Oksana tu grybas
  • Renata
    prieš 56 minučių
    Žmogus kapitalizme negerbiamas, paverčia atpirkimo ožiais, išnaudoja ir išspjauna. Žiauru
  • Nesvarbu
    prieš 47 minučių
    Aurelijaus, čia tu mantau tikras grybas..

Parašykite komentarą