Dietologė apie mitybą ir jaunatvišką energiją


Daugelyje šeimų, mitybos ir sveikos gyvensenos įpročius artimiesiems savo pavyzdžiu diktuoja moterys. Kasdienis meniu, užkandžiai, gėrimai, vaikai, darbas – ne vienintelis jų rūpestis. Neapleidžia ir noras išlikti energingoms bei neprarasti savo grožio. Kad praturtintumėte kasdienę mitybą reikiamais vitaminais ir mineralinėmis medžiagomis – į meniu įtraukite ir 100 proc. sultis.
Kai nėra laiko grožiui ir sveikatai
Spartėjant gyvenimo tempui ypač svarbu su maistu gauti organizmui reikiamų medžiagų, stiprinti kūną ir išlaikyti reikiamą energijos kiekį. Vitaminų, mineralinių medžiagų, antioksidantų gausu 100 proc. sultyse. Pavyzdžiui, obuolių sultyse yra kalio, magnio, mangano, fosforo, geležies ir kalcio. Juose natūraliai esantis vaisių cukrus yra geras energijos šaltinis, priešingai nei įprastas cukrus – nesąlygoja staigių cukraus kiekio kraujyje svyravimų. Todėl 100 proc. sultys gali pakeisti saldžius užkandžius ir desertus.
„Desertą po pietų ar užkandžiavimą įvairiais šokoladukais tarp pagrindinių valgymų, galite pakeisti stikline sulčių. Jos suteikia ne tik energetinių medžiagų, bet ir vitaminų bei mineralų. Todėl tai nėra taip vadinamos tuščios kalorijos, su sultimis gauname ir reikalingų maistinių medžiagų. 100 proc. sulčių glikeminis indeksas labai nedaug didesnis už natūralių vaisių (pvz. obuolių, apelsinų), todėl nesąlygoja staigaus gliukozės kiekio kraujyje padidėjimo ir staigaus sumažėjimo – sultyse esantys angliavandeniai pasisavinami palaipsniui“, – teigia gydytoja dietologė Daiva Pipiraitė.
Anot specialistės D. Pipiraitės, 100 proc. sultys pakuotėse yra gana patogus užkandis, galintis pakeisti nevertingus saldumynus bei paįvairinti mitybą. Visgi vertėtų prisiminti, kad sultys nėra natūralūs neapdoroti vaisiai ar daržovės, todėl neturėtų sumažinti rekomenduojamo suvartoti jų kiekio.
Jaunatviškumui palaikyti – subalansuota mityba
Kad ir kaip nenorėtume pasenti, to neišvengsime nei vienas. Antioksidantai turi teigiamą įtaką odos būklei, elastingumui ir padeda sulėtinti senėjimo procesus, stiprinti organizmą, netgi išvengti kai kurių ligų. O štai kalis padeda palaikyti raumenų ir nervų sistemos veiklą bei normalų kraujo spaudimą. Norėdami džiaugtis jaunatviška energija, sveikata bei odos grožiu, su maistu turime gauti kuo įvairesnių organizmui reikalingų medžiagų – tam svarbi subalansuota mityba bei sveikas gyvenimo būdas.
„Ne paslaptis, kad norint jaustis žvaliems ir atrodyti sveikai, nepaisant savo amžiaus, turime rūpintis mityba. Išgerti reikiamą kiekį skysčių ir remiantis Pasaulio sveikatos organizacijos mitybos gairėmis, penkis kartus per dieną valgyti daržovių ir vaisių (bent 400-500 gramų). Su jais gaunamas pakankamas kiekis reikiamų medžiagų, padeda išlaikyti elastingesnę odą, būti energingesniems. Šių medžiagų galime rasti ir 100 proc. sultyse“, – pataria gydytoja dietologė ir primena, kad grynas vanduo taip pat labai svarbus ne tik vidiniams organizmo procesams, bet ir išoriniam odos grožiui palaikyti.
Kokias sultis pasirinkti?
Mūsų sveikata ir grožis nereikalauja ilgai trunkančių, o dažnai ir brangiai kainuojančių procedūrų grožio salonuose ar sveikatos centruose. Tam pakanka vartoti įvairų maistą, vaisius ir daržoves bei jų sultis, nepamiršti gerti vandenį, pakankamai judėti ir, žinoma, užsiimti mėgiama veikla.
Skirtingose sultyse – skirtingi kiekiai įvairių vitaminų ir mineralinių medžiagų. Kad nepaklystume tarp rūšių įvairovės, pasirinkti optimalų jų derinį savaitei gali padėti speciali „Cido“ skaičiuoklė. Sužinosite, ne tik, kokias sultis vertėtų asmeniškai jums įtraukti į mitybą, bet ir kokie mikroelementai reikalingiausi. „Cido“ skaičiuoklę rasite čia: http://cido.lt/lt/skaiciuokle/

Komentarai

Komentarų nėra

Parašykite komentarą