Paauglių lytinė elgsena ir su ja susijusios problemos tampa vis aktualesnės

Rugsėjo 4-oji yra Pasaulinė seksualinės sveikatos diena. Pastaruoju metu paauglių lytinė elgsena ir su ja susijusios problemos yra daugelio Lietuvoje atliekamų tyrimų akiratyje ir išryškina ankstyvos paauglių lytinių santykių raidos tendencijas. Pasak Pasaulio sveikatos organizacijos, seksualinė sveikata yra labai svarbi bendrai asmenų, porų ir šeimų sveikatai ir gerovei bei bendruomenių ir šalių socialinei ir ekonominei plėtrai. Gera seksualinė sveikata yra nesuderinama su lytiškai plintančiomis infekcijomis (LPI).

Ankstyva lytiniai santykiai „populiarėja"

Paauglių seksualinio patyrimo problema tampa vis aktualesnė, nes daugėja lytiškai aktyvių paauglių ir vis jaunesni nepilnamečiai įgyja seksualinės patirties. Be stiprių dvasinių išgyvenimų realizuojamas seksualumas sutrikdo paauglių fizinės, psichinės ir dvasinės raidos darną.

Paauglystės laikotarpiu ypač padidėja priešingos lyties susidomėjimas priešingos lyties asmeniu. Ryšys tarp bendraamžių - tai vienas iš savęs pažinimo būdų. Toks ryšys sudaro sąlygas skleistis vyriškam ir moteriškam seksualumui.

Tyrimais nustatyta, kad beveik 60 procentų 16-19 metų paauglių artimai draugauja su priešingos lyties atstovais. Šis artimas bendravimas padidina ankstyvų lytinių santykių tikimybę. Ankstyvi lytiniai santykiai kelia pavojų brandžios asmenybės vystymuisi.

Mokslinių tyrimų duomenimis, kiek daugiau nei trečdalis 16-19 metų paauglių jau turėjo lytinių santykių. Seksualinį patyrimą turinčių tiek vaikinų, tiek merginų procentai didėja su amžiumi. Šiame amžiaus tarpsnyje pagal lytį lyderiauja vaikinai: pusantro karto daugiau vaikinų nei merginų jau yra turėję lytinių santykių.

Įvairios sveikatos problemomis

Ankstyva patirtis yra susijusi su įvairiomis sveikatos problemomis (nėštumas, lytiškai plintančios ligos, narkotikų vartojimas, psichologinės problemos). Lytinių keliu plintančios ligos jaunoms merginoms kelia daugiau problemų nei suaugusioms moterims dėl anatominių ir psichologinių ypatumų. Lytiškai plintančių ligų tikimybė išauga daugėjant partnerių skaičiui. Infekcijų skaičius atvirkščiai proporcingas amžiui ir tiesiogiai - lytinių partnerių skaičiui.

Pagrindiniai LPI simptomai yra:

· išskyros iš šlapimo takų ar lyties organų;

· išskyrų spalva įvairi – nuo geltonai žalsvos iki skaidrios;

· skausmingas, dažnesnis šlapinimasis;

· baltos apnašos varpoje, makštyje ar burnoje;

· bėrimai lyties organų srityje;

· padidėję kirkšnių limfmazgiai;

· skausmingumas kapšelyje, pilvo apačioje;

· kraujo pasirodymas lytinių santykių metu ar po jų, menstruacinio ciklo viduryje;

· išeinamosios angos skausmas, perštėjimas;

· anogenitalinės karpos;

· sąnarių skausmai ir kt.

Ankstyva lytinė patirtis laimės nesuteikia

Gilinantis į paauglių lytinės elgsenos ypatumus aiškėja tendencija, kad ankstyvas seksualinis gyvenimas anaiptol nesusijęs su laimingu gyvenimu. Tyrimų duomenimis, tik beveik trečdalis vaikinų ir penktadalis merginų pradėję lytinius santykius jaučiasi laimingai. Tai leidžia daryti prielaidą, kad kai kurie iš mokinių turėjo atsitiktinius lytinius santykius. Tokie santykiai yra smarkiai susiję su paauglių psichologine ir lytine sveikata. Jaunam žmogui yra sudėtinga sukurti tvirtus ir ilgalaikius santykius.

Tyrimų duomenimis, mokiniai kurie jau turėjo seksualinę patirtį dažniau jaučiasi nesaugūs, dažniau jaučia įtampą mokykloje. Beveik dvigubai daugiau mokinių, turėjusių lytinius santykius dažniau jaučia agresiją ir pyktį lyginant su mokiniais, kurie neturėjo lytinių santykių.

Tyrimais patvirtinta, kad ankstyvi lytiniai santykiai sukelia emocinę aklavietę. Lytinis artumas nesuteikia emocinio artumo ir saugumo jausmo, o paaugliams komplikuoja santykius ir emocinę būseną.

Žalingi įpročiai taip pat įtakoja ankstyvų lytinį gyvenimą. Tyrimų duomenimis, alkoholio vartojimas, rūkymas ir narkotikų vartojimas tiesiogiai susiję su ankstyvu lytiniu gyvenimu.

Apibendrinant galima pasakyti, kad ankstyvi lytiniai santykiai dažniausiai nesuteikia laimės džiaugsmo, o dažniausiai asocijuojasi su psichologinėmis problemomis bei padidina lytiniu keliu plintančių ligų tikimybę.

Alytaus miesto savivaldybės visuomenės sveikatos biuro informacija

Komentarai

Komentarų nėra

Parašykite komentarą