Lietuvybės centre – tautinė edukacija „Verpstė“

Vasario 29 d. Lietuvybės centre vyko tautinė edukacija „Verpstė“. Pradžioje maloniai nuteikė Likiškėlių progimnazijos 7b klasės mokinės Austėjos Plotnikovaitės muzikinis pasveikinimas kanklėmis. Po pavaduotojos ugdymui D. Čepanonienės palinkėjimo gražių ir prasmingų darbų, susipažįstant su Lietuvos kultūros tradicijomis, Etninės kultūros metodinio būrelio pirmininkė, Sakalėlio pradinės mokyklos mokytoja V. Baliukonienė, kartu su pagalbininkėmis, pristatė verpstės istoriją. 

Sužinoję, kad anksčiau žmonės augino avis, sėjo linus, o ilgais rudens ir žiemos vakarais patys prisiverpdavo siūlų, susipažinę su verpimo ratelio dalimis, verpste, išgirdę apie laumes, verpiančias plaukus, visi mokėsi dainuoti „Aš pasėjau linelį“, minė mįslę, ragavo linų sėmenų, sausainių su linų sėklomis. Tuomet Lietuvos vėliavos spalvų siūlais dekoravo verpstes. 

Prasmingai praleista popietė edukacijoje ne tik suteikė galimybę iš arčiau pažinti krašto tradicijas, tačiau ir priminė, kokia svarbi yra gamtos galia, maitinusi ir rengusi mūsų protėvius, o pagrindinis pamokos simbolis - verpstė -  išraižyta harmoningai sujungtais saulės, paukščių ir augalų motyvais, tarsi paslaptingas gyvybės įsikūnijimas, nešantis gėrį ir sveikatą, visus teigiamai nuteikė laukti saulėtų, pavasarėjančių dienų.

Alytaus Likiškėlių progimnazijos informacija

 

Komentarai

Komentarų nėra

Parašykite komentarą