Pilietiškumo akcijos „Atmintis gyva, nes liudija“ dalyviai kviečia didžiuotis 1991 metų sausį iškovota istorine pergale

 

 

Minint prieš dvidešimt aštuonerius metus iškovotą pilietinę pergalę prieš agresorių, 2019 metų sausio 11 d. lygiai 8.00 valandą ryto visoje Lietuvoje languose dešimčiai minučių bus uždegamos vienybės, pergalės ir atminties žvakutės.

 

Virš 1500 mokyklų, valstybės institucijų, įstaigų ir organizacijų Lietuvoje ir užsienyje jau atsiliepė į Tarptautinės komisijos nacių ir sovietinio okupacinių režimų nusikaltimams Lietuvoje įvertinti kvietimą  dalyvauti Laisvės gynėjų dienai paminėti skirtoje pilietinėje akcijoje „Atmintis gyva, nes liudija“.

 Prie pilietinės iniciatyvos prisijungti ir kartu paminėti iškovotą istorinę pergalę kviečia šią tradicinę iniciatyvą nuo 2014 metų globojanti Lietuvos Respublikos Prezidentė Dalia Grybauskaitė.

 

Visoje Lietuvoje uždegamos žvakės simbolizuoja laisvės gynėjų laužus prie parlamento, apgintos laisvės šviesą ir pergalę prieš brutalią jėgą, atmintį ir susikaupimą pagerbiant žuvusius ir nukentėjusius.

 

Piliečių susitelkimas ir vienybė lėmė Lietuvos pergalę prieš agresorių. Prieš 28 metus mes nebuvome NATO ir ES narėmis, mūsų teritorijoje vis dar šeimininkavo okupacinė kariuomenė, tačiau vieninga ir laisvės trokštanti tauta tomis dienomis apgynė Lietuvos nepriklausomybę ir pasipriešino agresoriui. Mūsų kova žavėjosi ir mus palaikė demokratines vertybes išpažįstanti tarptautinė bendruomenė ir kitos iš totalitarinio režimo gniaužtų trokštančios išsivaduoti tautos.

 

Organizatoriai tikisi, kad kartu visoje Lietuvoje degdami žvakutes akcijos dalyviai pajus nors dalelytę to vienybės jausmo, kuris apjungė tautą 1991-ais ir siekia pademonstruoti, kad esminiais klausimais mes esame vieningi.

 

Anot Ronaldo Račinsko, Tarptautinės istorinio teisingumo komisijos direktoriaus: „1991 m. sausio 13 d. - viena svarbiausių dienų naujausioje Lietuvos istorijoje – buvo esminis lūžio taškas nepriklausomybės atkūrimo ir įtvirtinimo kelyje. Tomis dienomis susitelkusi pilietinė visuomenė apgynė valstybės nepriklausomybę. Tomis dienomis iš esmės sprendėsi visos sovietinės imperijos pavergtų tautų ir valstybių likimai, galima sakyti, kad sprendėsi Europos ateitis. Mes privalome prisiminti šią dieną kaip mūsų istorinę pergalę ir ja didžiuotis“.

 

Šią pilietiškumo iniciatyvą Tarptautinė komisija organizuoja kasmet nuo 2008 metų. Ji yra „Mokymo apie totalitarinių režimų nusikaltimus, nusikaltimų žmoniškumui prevencijos ir tolerancijos ugdymo programos“ sudėtinė dalis.

Komentarai

Komentarų nėra

Parašykite komentarą