Alytaus rajone įdomu! Atrask, pažink, pasidžiauk! Savaitgalis – su Draugystės diena, gaidžio koja, vėjo malūnu arba aklinos tamsos tuneliu

Paskutinį liepos savaitgalį Alytaus rajone vyks net trys bendruomenių renginiai, kurių metu bus daug muzikos ir sporto varžybų,  kulinarinio paveldo gardumynų. Susiruošusiems į juos siūlome išvykti anksčiau ir patyrinėti lankytinas rajono vietas, pamatyti kvapą gniaužiančius vaizdus, o namo sugrįžti kupiniems įspūdžių!

Liepos 29 d. 19 val. –  šventė Venciūnuose

Programoje – Kultūros centro Alovės skyriaus meno kolektyvų, Venciūnų bendruomenės kapelos „Venciūnų sodiečiai“ pasirodymai. Kiek vėliau – popmuzikos grupės „Patruliai“ koncertas.

Vykstantiems į Venciūnų šventę siūlome užsukti į:

–      šaltalankių ūkį „Gintarinė uoga“, kuriame jums bus ne tik papasakota apie šaltalankių auginimą, uogų savybes, bet ir iš arti galėsite stebėti tam tikrus jų apdorojimo procesus, užduoti rūpimus klausimus, įsigyti jau pagamintos produkcijos.

Adresas: Domantonių g. 19, Venciūnų km., Alytaus raj.

–      Moterties upelio tunelį. Jis pastatytas XIX a. pab., kuomet tiesiant geležinkelį link Alytaus  Moterties upelis tapo savotiška kliūtimi, kurią reikėjo pašalinti – buvo nutarta statyti pralaidą, taip papildomai dar ir sutvirtinti šlaitus. Čia galėsite įsiamžinti įspūdingoje aplinkoje, pakvėpuoti grynu oru, drąsesnieji galės pasinerti į tunelio vidų ir praeiti 61,94 m ilgio trasa, kurią gaubia aklina tamsa.

Adresas: Muiželėnų miškas, Alovės sen., Alytus r.

–      prieš šventę, o gal ir po jos – būtina pasistiprinti, tai kuo puikiausiai galėsite padaryti „Ogirės“, vietinių geriau žinomos kaip „Skirnuvos“ degalinės kavinėje. Čia – įspūdingo dydžio, 0,5 kg sveriantys cepelinai bei kiti tradiciniai patiekalai. Skanaus!

Adresas: Takniškių g. 2, Alytaus k., Alytaus r. (I Alytus, degalinė „Stateta“).

Liepos 30 d. 15 val. – Draugystės diena Butrimonyse

Šventės metu sužinosite, ką veikia, ką augina, kepa ar gamina vietos gyventojai, galėsite paragauti jų produkcijos. Bus verdama „Gaidžio kojos“ sriuba, gerą nuotaiką užtikrins gyva muzika. Būtina registracija el. p. andrius.karlonas@arsa.lt

Prieš šventę kviečiame pasižvalgyti po Butrimonių apylinkes ir užsukti į:

–      Butrimonių gimnazijos teritorijoje įkurtas erdves. Čia rasite – sveikatingumo taką, mini golfo aikštelę, lauko biblioteką, mokomąjį stendą „Skaičiuok ir žaisk“, retųjų augalų kolekciją, sportinę – edukacinę trasą, lauko galeriją ir net  Meilės salą.

Adresas: Draugystės g. 1, Butrimonys, Alytaus r.

–      Raižių mečetę, kuri yra didžiausia iš trijų Lietuvoje išlikusių medinių mečečių. Greta mečetės – du saulės laikrodžiai. Vienas rodo vietos, kitas – Žalgirio mūšio lauko laiką. Tai vieninteliai tokie laikrodžiai Lietuvoje. Dėl apsilankymo mečetėje reikia tartis iš anksto tel. +370 686 56 801.

Adresas: Vytauto g. 9, Raižiai, Punios sen., Alytaus r. sav.

–      akmenų skulptūromis puoštą sodybą. Čia rasite kelias dešimtis skirtingų meno dirbinių, kuriuos savomis rankomis padarė sodybos šeimininkas Kazimieras Degutis. Kiekvienas jo sukurtas meno kūrinys turi  išskirtinę reikšmę. Galėsite pamatyti iš akmenų padarytą katę ir net – Kryžių kalną. Sodybos šeimininkas visus mielai priima, papasakoja kiekvienos gaminio istoriją.

Adresas: Eičiūnų km. Alytaus r., prie kelio Butrimonys–Onuškis.

Liepos 30 d. 18 val. – Ąžuolinių kaimo šventė

Šventė prasidės sporto varžybomis (tinklinis, krepšinio baudų mėtymas, virvės traukimas, giros kilnojimas, estafetės vaikams).

19.30 val. – svečių sveikinimai ir vokalinių ansamblių „Šilo Aidas“, „Mozaika“, „Plius Minus“, „Kalniškėlė“, Valės ir Aidos dueto, šokių kolektyvo „Susukcinis“ pasirodymai.

21.00 val. – legendinės grupės „Nerija“ koncertas, iškart po to – šokiai su grupe „Tuoj“.

Renginio metu šeimininkės pristatys kulinarinį paveldą, vyks šventinė prekyba.

Pakeliui į linksmą vasaros šventę taip pat būtinai aplankykite:

–      Žuvinto biosferos rezervatą,  kuris yra laukinių paukščių ir neliestos gamtos karalija. Žuvinto ežero gamtos take galima stebėti ir girdėti niekad nenurimstantį Žuvinto ežero gyvenimą. 350 metrų ilgio lieptas su paukščių stebėjimo bokšteliu skirtas apžvelgti Žuvinto ežero pakrantes ir susipažinti su ežero pasauliu, pagrindinėmis augalų rūšimis.

Adresas: Kampelių g. 10, Aleknonių k., Simno sen., Alytaus r.

–      jeigu gražus oras – pasidžiaukite vasaros malonumais paplūdimyje prie Giluičio ežero. Čia rasite – vaikų žaidimų aikštelę, lauko treniruoklius, tinklinio aikštelę ir netgi irklenčių nuomos stotelę. Nuo saulės kaitros galėsite pasislėpti čia pat įrengtose pavėsinėse.

Adresas: Upės g. 8, Kaimynų k.,  Simno sen., Alytaus r.

–      Ąžuolinių vėjo malūną – vienintelį išlikusį Dzūkijoje ir vieną iš dviejų vėjo malūnų visoje Pietų Lietuvoje. Malūnas įrašytas į Kultūros paveldo vertybių registrą. Kepurinis medinis vėjo malūnas buvo pastatytas 1929 m. Audros jį  nuniokojo 1955 m., bet malūnas buvo atstatytas ir veikė iki 1964 m. Viduje iki šiol išlikusi autentiška malimo įranga.

 

Savaitgalį  smagiai ir turiningai praleiskime Alytaus rajone!

Alytaus rajono savivaldybės informacija

Komentarai

Komentarų nėra

Parašykite komentarą