Kviečiame teikti pasiūlymus nematerialiojo kultūros paveldo vertybių sąrašui

Alytaus rajono savivaldybė ketina sudaryti nematerialiojo kultūros paveldo vertybių registrą, sukurti vietinį šių vertybių bylų archyvą.

 

Kultūros paveldo istorija klostėsi šimtmečius. Materialusis kultūros paveldas (pagal UNESCO Pasaulinio kultūros ir gamtos apsaugos konvenciją) yra architektūros paminklai, dailės kūriniai, archeologinio pobūdžio struktūros ir radiniai, architektūrinių statinių grupės, įžymios vietovės. Nematerialusis kultūros paveldas daugiausia reiškiasi per žodinės kūrybos tradicijas ir raiškos formas, su gamta ir visata susijusias mokslo sritis, tradicinius amatus.

Alytaus rajono savivaldybės administracijos direktoriaus 2022 m. rugpjūčio 10 d. įsakymu Nr. D1-816  patvirtinti Nematerialiojo kultūros paveldo vertybių sąvado nuostatai (toliau – Sąvado nuostatai).

Sąvado tikslas – rinkti duomenis apie Alytaus rajono savivaldybėje išlikusius unikalius istoriniu, kultūriniu, etnologiniu ir kitais požiūriais vertingus, bendruomenėms reikšmingus nematerialiojo kultūros paveldo elementus, sudaryti Sąvado vertybių registrą, kurti vietinį bylų archyvą ir užtikrinti Sąvado vertybių apsaugą, sudaryti sąlygas jų perimamumui, tęstinumui bei sklaidai.

Alytaus rajono savivaldybės administracijos Švietimo, kultūros ir sporto skyriaus vyr. specialistė Laimutė Zavistauskienė sako, kad tradicija yra gyva, kai ji perduodama iš rankų į rankas, iš lūpų į lūpas, todėl Nematerialiojo kultūros paveldo vertybių sąvadas mums yra priminimas ir susitarimas dėl to, ką turime perduoti ateities kartoms.

Pasiūlymų teikėjais gali būti kultūros, švietimo, mokslo ir studijų, saugomų teritorijų įstaigos bei institucijos, susijusios su etnine kultūra, kaimų, seniūnijų, miestelių bendruomenės, nevyriausybinės organizacijos ir pavieniai asmenys. Savo pasiūlymus, ką vertėtų įrašyti į nematerialiojo kultūros paveldo vertybių sąrašą, siųskite Alytaus rajono savivaldybės administracijos Švietimo, kultūros ir sporto skyriui.

Kviečiame tapti pasiūlymų teikėjais ir padėti saugant, puoselėjant dvasinį tautos kultūros paveldą, kuris dėl ypatingo trapumo ir spartaus nykimo reikalauja sutelkti visas įmanomas priemones vertybėms išsaugoti.

Su nuostatais susipažinti galite Alytaus rajono savivaldybės svetainėje www.arsa.lt (Veiklos sritys → Kultūra).

 

Alytaus rajono savivaldybės informacija

Komentarai

Komentarų nėra

Parašykite komentarą