Maisto produktai, kurių turite vengti, jei turite aukštą cholesterolį
Esant padidėjusiam cholesterolio kiekiui, svarbu kuo mažiau vartoti tam tikrų maisto produktų, kad išvengtumėte komplikacijų ir sveikatos problemų.
Prieš porą dešimtmečių buvo manoma, kad cholesterolio problemos būdingos tik vyresniems nei 55 metų žmonėms. Buvo manoma, kad jaunesniems žmonėms dėl to nerimauti nereikia. Tačiau šiuolaikiniai moksliniai tyrimai rodo, kad blogojo cholesterolio kiekis gali padidėti jauniems žmonėms nuo 20 metų. Taigi, rūpintis tinkama mityba ir kontroliuoti savo būklę turime būdami bet kokio amžiaus. Visiems vyresniems nei 25 metų žmonėms rekomenduojama bent kartą per metus pasitikrinti cholesterolio kiekį kraujyje. Vyresnio amžiaus žmonės turėtų tai daryti dažniau – pagal gydančio gydytojo rekomendacijas.
Cholesterolis yra medžiaga, dalyvaujanti vitamino D, taip pat vyriškų ir moteriškų lytinių hormonų sintezėje. Tačiau esant cholesterolio pertekliui, ant kraujagyslių sienelių formuojasi cholesterolio plokštelės, trukdančios normaliai kraujotakai. Dėl to padidėja širdies nepakankamumo, insulto, infarkto ir kitų ligų tikimybė. Norint sumažinti riziką, gydytojas pataria laikytis sveikos mitybos principų, vengti alkoholio ir atsisakyti žalingų įpročių, rašo cursorinfo.co.il. Taip pat svarbu peržiūrėti mitybą, išbraukiant maisto produktus, kurie didina insulto riziką: riebią mėsą, daug riebalų turinčių pieno produktų, lašinių, margarino, dešros, kokosų ir palmių aliejus.
lrytas.lt informacija
Komentarai
Komentarų nėra