Nuotraukos autorius: Edgaras Buiko, Vytautas Pilkauskas, Rytis Šeškaitis

Riedučiai – nauja mada ar ir naudingas užsiėmimas?

2020-ieji metai ypatingi sporto pramonei – gamintojams, platintojams, o taip pat ir inventoriaus naudotojams. Žvelgiant tiek pasauliniu, tiek Lietuvos mastu, metai kupini siurprizų. Apribotos galimybės keliauti, reikalavimai laikytis socialinės distancijos ir uždaryti sporto klubai lėmė nepamatuojamai išaugusį žmonių norą užsiimti aktyvia veikla lauke šalia namų. Riedučiai tobulai tiko tokiomis sąlygomis, tad jų paklausa rinkoje pasiekė neregėtas aukštumas. Parduotuvių lentynos ir gamintojų sandėliai buvo iššluoti dar neprasidėjus vasaros sezonui. Šiemet riedučių industrija išgyvena tikrą renesansą, tokį pakilimą, kokio nebuvo net iki šiol auksiniu laikytu 1998–1999 metų periodu. Įžvalgomis apie šio sporto subtilybes ir ką žmonės išlošė pasirinkę riedučius su „IKI Velomaratonu“ pasidalino „Terrasport“ atstovas Viktoras Zaubidovas.

Žmonės, šiemet įsigiję riedučius, tikrai neprašovė, o padarė puikų pasirinkimą dėl kelių priežasčių. Visų pirma, riedučiai „ant bangos“, jie vėl itin madingi. Taigi riedėdami madingais tapote ir jūs. Gamintojai stengiasi įtikti net reikliausiems vartotojams ir norintiems atrodyti išskirtinai, pasiūlo unikalių stilingų ir spalvingų produktų.

Antra, riedučiai gali būti puikus visos šeimos laisvalaikis. Daugybė žmonių, važinėjusių riedučiais prieš 20 ir daugiau metų, pastaraisiais metais grįžta prie šios veiklos. Dažnu atveju taip nutinka, kai apima nostalgija stebint kaip rieda vaikai. Nemažai šeimų lankosi ir riedėjimo pamokose. V. Zaubidovas pastebi, kad sveika konkurencija tarp tėvų ir vaikų skatina progresą, stiprina jų ryšį bei praturtina laisvalaikį.

Neprikalbinantys šeimos narių riedėti drauge, laiką gali leisti su draugais ar jungtis į aktyvias riedutininkų bendruomenes. Taip pavyks riedėti malonioje draugijoje ir tikėtina gauti naudingų patarimų.

Toliau, pramokus užtikrintai manevruoti, stabdyti bei peršokti kliūtis, riedučiai gali būti puiki transporto priemonė mieste. Patyrusio riedutininko greitis nedaug nusileidžia dviratininko greičiui. Ženkliai gerėjant infrastruktūrai Vilniuje, riedutininkų mieste matyti vis daugiau.

Riedučių nereikėtų nuvertinti ir kaip sporto. Tai tikrai ne tik vaikų užsiėmimas. V. Zaubidovas įsitikinęs, jog tai patvirtintų bet kuris besitreniruojantis. Po intensyvios važiavimo riedučiais valandos jėgų sporto klubui tikrai nebeliks. Kaip didžiausius važiavimo riedučiais privalumus būtų galima įvardinti simetrišką kūno stiprinimą bei pusiausvyros gerinimą. Pažymėtina, kad daugybės žiemos sporto šakų atstovai riedučius renkasi įgūdžių lavinimui vasaros metu pavyzdžiui, ledo ritulininkai, lygumų ir kalnų slidininkai, greitojo čiuožimo atstovai. Tad riedučiai tinkamas užsiėmimas visiems – nuo vaikų iki profesionalių sportininkų.

Be to, važiuojant riedučiais ženkliai pagerinsite sveikatą. Itin sustiprės kojų bei nugaros raumenys, lavinsite širdį bei visą kraujotakos ir kvėpavimo sistemą. Galiausiai, važiavimas riedučiais suteikia laisvės pojūtį, o daugybė endorfinų nevalingai veidą papuošia šypsena. Tiesa, įgudę riedutininkai savo jėgas gali išmėginti ir 2,4 km „Terrasport“ riedučių, riedlenčių ir paspirtukų grupės važiavime „IKI Velomaratone“.

Projektas „IKI Velomaratonas 2020“ bendrai finansuojamas Sporto rėmimo fondo lėšomis, kurį administruoja Švietimo, mokslo ir sporto ministerija, Švietimo mainų paramos fondas ir Centrinė projektų valdymo agentūra.

IkiVelomaratonas  informacija

 

Komentarai

Komentarų nėra

Parašykite komentarą