Gausių šeimų festivalis: santuokos tvirtovė statoma ilgai (ir kreipimasis į vagis)

Birželio 15–16 d. Valkininkuose, Varėnos rajone, stovyklavietėje šalia Šalčios upės įvyko pirmasis „Gausių šeimų festivalis MES“. Daugiavaikių šeimų asociacija MES sukvietė šeimas, priklausančias įvairioms gausių šeimų organizacijoms. Į renginį buvo mielai priimti ir tie, kurie dar neturi daugiavaikių statuso.

Kaip tvirtina festivalio organizatorė Jurgita Pocienė, smagu, kad dalyvavo šeimos, priklausančios ne tik jos pačios vadovaujamai Daugiavaikių šeimų asociacijai mes, bet ir Kauno gausių šeimų organizacijai „Vaivorykštės taku“ ir Sąmoningų gausių šeimų forumui.

„Gausios šeimos Lietuvoje vis dar yra už borto. Jos dažnai jaučiasi nepatogiai, kadangi bet kokiame renginyje sutinkamos pilnais nuostabos žvilgsniais. Šiame festivalyje visos šeimos buvo tokios pačios. Niekas nesistebėjo, jei šeimoje auga 5, 6 ar dar daugiau vaikų“, – sakė festivalio sumanytoja Jurgita.

Nuostabu matyti tokias tvirtas ir sąmoningas šeimas. Nuostabus jausmas su tokiomis bendrauti ir dalintis patirtimi. Tai nereiškia, kad šiose šeimose nėra problemų. Kiekviena šeima susiduria su sunkumais. Tačiau šeimos stiprybė yra tuos sunkumus nugalėti ir žengti toliau ta pačia kryptimi – vardan vaikų, vardan šeimos, vardan meilės.

Į renginį susirinko daugiau kaip 30 šeimų. Atrodytų, lyg ir nedaug, jei nežinotume, kiek iš viso dalyvių buvo. O jų organizatoriai priskaičiavo per 150 – štai jums daugiavaikių šeimų kuriama geometrinė progresija.

Konferencijoje – ir apie šeimos verslą
Festivalyje susirinkusios šeimos turėjo neeilinę progą išklausyti pirmą kartą Lietuvoje surengtą konferenciją „Šeima – mano tvirtovė“. Ji buvo finansuota pagal Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos administruojamą NVO stiprinimo programą.

Net 5 skirtingų sričių lektoriai pasakojo apie sąmoningą šeimos tvirtovės statybą, pradedant šeimos verslo galimybėmis, santykių šeimoje puoselėjimu, baigiant savęs realizavimu visuomenėje ir sveikatinimo praktikų galia.

Kartu su vyru Algirdu keturias atžalas auginanti Jolanta Ramonienė, VšĮ „Šeimos institutas“ vadovė, ragino šeimas nebūti pasyviomis. „Įstatymų ir gausioms šeimoms palankių sprendimų nesulauksime, jei tik pasyviai sėdėsime ir burnosime, kad niekas nesirūpina šeimų gerove, – teigė ji. – Kas, jei ne mes ir kada, jei ne dabar?“

 Psichologė Ramunė Murauskienė pristatė neseniai išleistą savo knygą „Laimingo vyro knyga“ bei atsakė į galybę šeimas kamuojančių psichologinių klausimų: kaip spręsti vaikų tarpusavio konfliktus? kaip suderinti vyro ir moters dominavimą šeimoje? kaip skirti dėmesio visiems ir susidėlioti prioritetus?

Portalo VERSLI MAMA vyriausioji redaktorė, keturių vaikų mama Skaidrė Vainikauskaitė-Tomaševičienė apžvelgė šeimos verslo galimybes.

„Ne kiekviena šeima nori ir gali imtis verslo. Bet jei jau ryžotės, turite žinoti, kokiu juridiniu statusu registruoti savo veiklą“, – pabrėžė ketvirtus metus gyvuojančios VšĮ „Versli mama“ vadovė.

Pasak jos, auginantiems vaikus iki 3 metų arba planuojantiems susilaukti daugiau atžalų, svarbiausia nepakliūti į individualios veiklos spąstus ir išmintingai susitvarkyti šeimos turto teisinį režimą. Taip pat svarbu nepamiršti, kad net 70 proc. šeimos verslų susiduria su tęstinumo problema – matydamos, kaip sunkiai dirba tėvai, atžalos paprastai nenori perimti jų verslo.

Šeimos taip pat mokėsi daryti masažus vaikams ir vienas kitam – masažas ne tik nuramina, atpalaiduoja, bet ir sutvirtina ryšį.

Ne tik duona, bet ir žaidimai
Kol tėvai sėmėsi žinių, vaikai smaginosi vaikų edukacinėje zonoje. Meno terapijos galimybės buvo neišsemiamos: nori – minkyk molį su keturių vaikų mama, profesionalia menininke Jolita Skėryte, nori – liek skulptūras su daugiavaikių tėvu Nerijumi Kavaliausku, nori – piešk paveikslus ant audeklų. Nepaisant to, pramogų favoritai buvo burbulų pūtimas, šokinėjimas ant batuto ir galimybė pasmaližiauti cukraus vata.

Vakare šeimoms koncertavo talentinga jaunosios kartos atlikėja Liepa Maknavičiūtė (Ofelija). Patiems ištvermingiausiems naktinėtojams prodiuserinė kompanija Film Jam padovanojo naktinį kino seansą – lietuviškąjį kultinio kūrinio „12 kėdžių“ pastatymą.

„Gausių šeimų festivalis MES – pirmas, bet ne paskutinis. Kitais metais turime ambiciją sušaukti daugiau kaip 100 šeimų. Ar mums pavyks – pamatysime. Norime, kad gausios šeimos jaustųsi orios ir didžiuotųsi tokiu savo statusu“, – teigia Jurgita.

Padėkite rasti sėdmaišius!

Deja, kartais net ir pačias gražiausias iniciatyvas apkartina nemalonumai. Antrąją renginio dieną, birželio 16-ąją, vežant festivalio rekvizitą, atsilaisvinus priekabos diržams kelyje iš Valkininkų link Vilniaus iškrito du PUŠKU PUŠKU sėdmaišiai. Nelaimę pastebėjęs vairuotojas grįžo atgal, bet jų jau neberado – greičiausiai paklydėlius priglaudė iš paskos važiavę automobiliai.

„Šie sėdmaišiai yra reklaminiai ir skolinami įvairiems renginiams. Šį kartą tai buvo Gausių šeimų festivalis. Jie kainuoja tikrai daug, ir mes, t. y. Daugiavaikių šeimų asociacija MES, turėsime kompensuoti nuostolį. Labai prašome žmogaus, paėmusio šiuos sėdmaišius, susisiekti su manimi. Tikiu, kad jie paimti turint tikslą grąžinti. Labai prašau atsiliepti ir tuos, kurie matėte, kas juos priglaudė. Tikiu, kad gyvename dorų ir atsakingų žmonių šalyje“, – į visus geros valios žmones, sekmadienį, birželio 16-ąją, vykusius keliu Vilnius–Valkininkai–Vilnius, su pagalbos prašymu kreipiasi Jurgita.

Norintys grąžinti sėdmaišius, turintys svarbios informacijos arba pageidaujantys paremti Daugiavaikių šeimų asociaciją MES tiksline auka šiems festivalio nuostoliams kompensuoti, kviečiami susisiekti su asociacijos vadove Jurgita Pociene el. p. info@dsa-mes.lt

Nepaisant šių nesklandumų, renginio organizatoriai nuoširdžiai dėkoja Valkininkų seniūnui už visokeriopą pagalbą organizuojant festivalį ir paruošiant jo vietą. Kitąmet planuojama festivalį surengti toje pačioje vietoje tuo pačiu metu.

Versli mama.lt  informacija

Komentarai

Komentarų nėra

Parašykite komentarą