Vaikų ugdymo įstaigose – daugiau daržovių
Daržovių Lietuvos darželiuose ir mokyklose suvalgoma mažiau, negu pataria mitybos specialistai, todėl, atsižvelgus į jų rekomendacijas ir apklausas, keičiama Vaisių ir daržovių bei pieno ir pieno produktų vartojimo skatinimo vaikų ugdymo įstaigose programa. 2020–2021 mokslo metais ant darželinukų ir pradinukų stalo atsiras daugiau morkų.
Vaisių vartojimo skatinimo ugdymo įstaigose programa Lietuvoje pradėta įgyvendinti 2009-2010 mokslo metais, o programa „Pienas vaikams“ pradėta vykdyti 2004 m. Nepaisant to, kad programa jau yra įgyvendinama daug metų, iššūkiai išlieka - Lietuvoje gyventojai nesuvartoja rekomenduojamo vaisių ir daržovių kiekio, kuris turėtų siekti bent 400 g dieną, nes Lietuvoje suvartojimas siekia tik 260 g. Remiantis tyrimų rezultatais nustatyta, kad apie 40-25 proc. vaikų kasdien nevalgo daržovių ir vaisių.
„Nors programos pavadinime ir tiksluose yra numatyta skatinti daržovių vartojimą ir jas tiekti vaikams, tačiau matome, kad daržovių tiekimas pagal programą yra mažėjantis ir tampa retenybe ant vaikų stalo. Įsiklausėme į ugdymo įstaigų bendruomenių, mitybos specialistų balsą ir inicijavome programos keitimą, kad ji neapsiribotų vien obuoliais“, - teigia Žemės ūkio ministerijos Maisto pramonės ir kokybės skyriaus vyr. specialistė Rūta Savickienė ir priduria, kad 2018–2019 m. m. obuolių buvo patiekta 1396,9 t ir tai sudarė 99,6 proc. viso patiekto šviežių vaisių ir daržovių kiekio, o daržovės yra beveik netiekiamos (2018–2019 m. m. vaikams buvo išdalyta tik 2 t morkų, o 2019-2020 m. m. tik 290 kg morkų).
Pagal Programą vaikams išdalytų produktų kiekis
Apklausos duomenys
Programos įgyvendinimo tarpinio vertinimo metu atliktos apklausos duomenimis, net 70,4 proc. respondentų pasisakė už daržovių asortimento ir kiekio didinimą. Dažniausiai respondentai pageidavo papildomai įtraukti daugiau tiekti agurkų (34,8 proc. respondentų), morkų (33,3 proc.), ropių ir ridikų (26,1 proc.) ir pomidorų (26,1 proc.). Apklausoje ugdymo įstaigų atstovai pažymėjo poreikį padidinti produktų įvairovę, taip didinant programos veiksmingumą.
Pageidavimas įpareigoti tiekėjus didinti tiekiamų gaminių asortimentą vaikams buvo išsakytas ir pavasarį vykusiame Vaisių ir daržovių bei pieno ir pieno produktų vartojimo skatinimo vaikų ugdymo įstaigose programos 2017–2023 mokslo metų strategijos įgyvendinimo priežiūros komiteto posėdyje.
„Vertinant Lietuvoje auginamų daržovių asortimentą ir galimybes vaikams jas patiekti visus mokslo metus, morkos yra tinkamas pasirinkimas, nes Lietuvos daržovių augintojai išaugina daug ir skanių morkų, kurių maistinės savybės yra puikiai išsaugomos visą sandėliavimo laikotarpį. Buvo pasirinkta vaikams teikti pjaustytas morkas, taip išvengiant užkrovimo papildomo darbo ugdymo įstaigoms, kurios ne visada turi galimybių vaikams paruošti patraukliai vartoti morkas (nuplauti, supjaustyti ir pan.). Pjaustytos bei vakuume supakuotos morkos nesuvysta ir išlaiko visas maistines savybes, o patogus ir patrauklus produktų pateikimas vaikams yra vienas iš programos veiksmingumą lemiančių veiksnių“, - neabejoja R. Savickienė ir priduria, kad pjaustytų ir vakuume supakuotų morkų tiekimas ugdymo įstaigoms leis vaikams patrauklia forma visus metus patiekti daržovių, kurios bus puikus užkandis ir taip prisidės prie didesnio daržovių vartojimo ir jų populiarinimo bei padidins programos veiksmingumą.
Tai svarbu, dar ir todėl, kad jau kelerius metus iš eilės pavasarį pritrūksta lietuviškų obuolių tiekti vaikams pagal programą. Tuomet balandžio-gegužės mėn. vaikams iš viso nėra tiekiami nei vaisiai, nei daržovės, nes produktų tiekėjai, jei nėra privalomo įpareigojimo tiekti daržoves, nėra suinteresuoti papildomai dirbti.
Vaisių ir daržovių bei pieno ir pieno produktų vartojimo skatinimo vaikų ugdymo įstaigose programos tikslas
Vienas svarbiausių programos tikslų – atkreipti dėmesį į ekologiškus, sveikatai palankius maisto produktus, skatinti vartoti daugiau tokių produktų bei formuoti nuostatą, jog ekologiškas, kokybiškas maistas yra labai svarbus savijautai ir sveikatai. Dar vaikystėje suformuoti tinkamos mitybos įpročiai yra vienas iš geriausių ligų prevencijos būdų.
2020–2021 mokslo metais planuojama skirti 3,17 mln. eurų pieno gaminiams dalyti, vaisiams ir daržovėms – 2,15 mln.
„Pagrindinis Vaisių ir daržovių bei pieno ir pieno produktų vartojimo skatinimo vaikų ugdymo įstaigose programos tikslas – kad vaikai vartotų daugiau vaisių ir daržovių bei pieno ir pieno gaminių ir, žinoma, diegti vaikams supratimą apie teigiamą vaisių ir daržovių bei pieno ir pieno gaminių vartojimo poveikį sveikatai. Vaikai taip pat gali sužinoti apie žemės ūkį, formuojami sveikatai palankios mitybos įpročiai“, - apie programos privalumus kalba vyr. specialistė Rūta Savickienė, pabrėždama, kad visi produktai, tiekiami pagal programą, turi būti ekologiški arba pagaminti pagal nacionalinę žemės ūkio ir maisto kokybės sistemą bei atitikti Vaikų maitinimo organizavimo tvarkos aprašo reikalavimus, patvirtintus Sveikatos apsaugos ministerijos.
Pagal Vaisių ir daržovių bei pieno ir pieno produktų vartojimo skatinimo vaikų ugdymo įstaigose programą gali būti tiekiamas geriamasis pienas ir pieno gaminiai – jogurtas, kefyras, varškė, švieži ar brandinti sūriai bei vaisiai ir daržovės: morkos, obuoliai, kriaušės bei obuolių, kriaušių, morkų, serbentų, braškių, aviečių, aronijų sultys ar jų mišiniai.
Greta dalijamų produktų vykdomi ir šviečiamoji veikla. Yra parengta metodinė medžiaga pedagogams ir vaikams, skirta vaikus supažindinti su vaisių ir daržovių bei pieno gaminių atsiradimu ant mūsų stalo, jų teikiama nauda sveikatai. Metodinė medžiaga yra patalpinta interneto svetainėje https://www.pienasvaisiai.lt/ .
Komentarai
Komentarų nėra