4 produktai, dėl kurių ant pilvo kaupiasi riebalai

Pradėkime nuo to, kad nėra nieko blogo, jei ant pilvo turite riebaliukų. Tiesą sakant, jie yra svarbūs siekiant izoliuoti ir apsaugoti gyvybiškai svarbius organus. Tačiau per daug visceralinių riebalų gali sukelti tam tikrų problemų. 


„Visceraliniai riebalai yra riebalai, kurie kaupiasi pilvo srityje ir aplink vidaus organus, tokius kaip žarnynas, skrandis ir kepenys“, – paaiškino amerikietė mitybos specialistė Melissa Rifkin.

Kasdien vartomas per didelis kalorijų kiekis, lėtinis stresas, nepakankamas miegas ir sėslus gyvenimo būdas gali prisidėti prie visceralinių riebalų susidarymo. Tačiau yra tam tikrų maisto produktų, kurie skatina riebalų kaupimąsi ant pilvo.

1. Rafinuoti angliavandeniai

Rafinuotus arba perdirbtus angliavandenius dažniausiai gauname valgydami įvairius kepinius – pyragus, sausainius, spurgas, baltą duoną. Grūdai tampa rafinuoti, kai iš jų pašalinamos sėlenos ir gemalai. Malant grūdus taip pat pašalinama daug kitų maistinių medžiagų ir skaidulų – taip gaunami perdirbti angliavandeniai.

Neapdoroti angliavandeniai, tokie, kaip gaminiai iš viso grūdo miltų ar rudieji ryžiai, yra sveikos mitybos dalis, tačiau rafinuoti angliavandeniai gali padidinti pilvo riebalų kiekį, ypač jei jų vartosite daug.

„Žinoma, kad šio tipo angliavandeniai skatina uždegiminius procesus organizme“, – sako M.Rifkin. Norėdami sumažinti visceralinių riebalų susidarymo galimybes, pakeiskite rafinuotus angliavandenius viso grūdo produktais.

2. Alkoholis

Vartojant didelius alkoholio kiekius kelis kartus per savaitę ant pilvo ima kauptis visceraliniai riebalai.

„Kitas produktas, dažnai susijęs su pilvo riebalais, yra alkoholis, – sako M.Rifkin. – Pernelyg dažnas ir gausus alkoholio vartojimas gali sukelti uždegimą, neigiamai paveikti kepenis ir yra susijęs su pilvo riebalų pertekliumi.“

3. Transriebalai

Šios rūšies riebalai susidaro gaminant maisto produktus ir yra laikomi mažiausiai sveika riebalų forma.

„Kai kurie tyrimai su gyvūnais rodo, kad transriebalų vartojimas yra susijęs su pilvo riebalais, ir gerai žinoma, kad transriebalai gali paskatinti uždegiminius procesus uždegimą ir tam tikras ligas“, – patikino mitybos specialistė. Galite išvengti transriebalų apribodami perdirbtų, ypač riebaluose ruoštų maisto produktų kiekį.

Kai kuriuose riebaluose virtuose ar keptuose maisto produktuose taip pat gali būti daug transriebalų, priklausomai nuo to, kokio tipo aliejuje jie buvo ruošti, ar aliejus naudojamas pakartotinai.

4. Saldūs gėrimai

Rafinuotas cukrus, kuriuo gardinami gazuoti ir kiti gaivieji gėrimai, taip pat gali būti pagrindinis vidaus organų riebalų šaltinis.

Vienas 2020 m. „European Journal of Preventive Cardiology“ tyrimas parodė, kad ilgalaikis pridėtų cukrų ir saldintų gėrimų vartojimas buvo susijęs su didesniu visceralinio riebalinio audinio kiekiu.

lrytas.lt informacija

Komentarai

Komentarų nėra

Parašykite komentarą