Šventinis kišas Kalėdų pusryčiams, kurį paruošti – vieni juokai

Ar jau pradėjote galvoti apie šventinį meniu? Man dar trūksta kelių žingsnių, bet jau iškart žinau, kad nenorėsiu savęs įdarbinti šeimininkute 24/7.

Ruošiant valgomas kalėdines dovanas, Kūčių ir Kalėdų rytą apsikrauti noriu mažiausiai – į trasą eis tai, ką galima pasiruošti iš anksto.

Kišas – vienas tokių patiekalų. Kodėl aš jį mėgstu?

Kišo pagrindą sudaro sviestinės tešlos pagrindas, kurį galima pasiruošti iš anksto, kad Kalėdų rytą beliktų tik išplakti kiaušinius, sudėti priedus ir pašauti kepti.

Kišo priedus galima rinktis pagal savo norus. Aš šįkart naudojau ožkų pieno sūrį ir su svogūnais bei česnakais keptus pievagrybius ir špinatus.

Kaip ruošti kišą?

Į dubenį įdėkite 300 g miltų, 1 a. š. druskos. Ant viršaus užpjaustykite labai šaltą DVARO sviestą. Viską sutrinkite kombainu arba rankomis, kad masė primintų smėlį.

Įpilkite kelis šaukštus vandens (man užteko 60 ml), tešlą išverskite ant stalviršio ir spauskite, kol tešla sulips.

Jeigu nelimpa, dar vandens. Suformuokite tešlą ir šaldykite šaldytuve 30-120 min.

Per šį laiką pasiruoškite įdarą. Tinka įvairiausi sūriai, keptos daržovės, mėsa, žuvis – viskas, ką mėgstat.

Įkaitinkite orkaitę iki 190 C. Iškočiokite tešlą, ja išklokite kepimo indą. Kraštelius prispauskite prie indo, tešlos perteklių nupjaukite ir palikite sausainiams. Paviršių išklokite kepimo popieriumi, į pagrindo vidų suberkite kepimo svorius arba džiovintas pupas/ryžius/kitas kruopas. Kepkite 15 minučių.

Kol tešla kepa, išplakite 5 kiaušinius, 200 ml DVARO grietinėlės, 1 a. š. druskos, 1/2 a.š. pipirų, 1/3 a.š. muskato.

Po 15 min kepimo temperatūrą sumažinkite iki 175 C, atsargiai išimkite svorius, sudėkite mėgstamus priedus ir supilkite plakinį. Kepkite dar 45-55 min.

lrytas.lt informacija

Komentarai

Komentarų nėra

Parašykite komentarą