Kulinarė Nida Degutienė: „Skaniai nebūtinai reiškia brangiai“

 

„Ne viskas, kas skanu, yra brangu, ir ne viskas, kas brangu, būtinai yra skanu“, – įsitikinusi tinklaraštininkė, kulinarinių knygų autorė Nida Degutienė. Virtuvės guru teigimu, norint taupyti ir maitintis skaniai, svarbu įsidėmėti vos kelis pagrindinius maisto gamybos principus.
Pasakodama apie maisto gaminimo įpročius, N. Degutienė sako didžiausią dėmesį skirianti patiekalų ingredientų šviežumui ir kokybei. „Nepatariu rinktis nekokybiškų ar nešviežių ingredientų. Taip pat manau, jog ne visi sveiki ir maistingi produktai, kuriais galima praturtinti valgiaraštį, yra neįperkami. Pavyzdžiui, siūlyčiau nepamiršti maistingų kruopų (ypač viso grūdo), raugintų lietuviškų daržovių, kokybiškų lietuviškų pieno produktų“, – sako N. Degutienė.
Tinklaraštininkės teigimu, kartais patiekalo kainą išaugina vos vienas egzotiškas ingredientas, arba toks, kuris visiškai neatitinka sezono, todėl greičiausiai yra atgabentas iš „kito planetos krašto“.
„Tokiais atvejais aš renkuosi kitokius patiekalus arba ieškau, kuo galėčiau tokį ingredientą pakeisti, dažniausiai dairydamasi į lietuviškos produkcijos lentynas. Pavyzdžiui, gamindama patiekalą, kuriam reikia pesto padažo, užuot ieškojusi vazonėlyje augančio baziliko, kuris, žinia, žiemą nedžiugina savo ypatingo aromato savybėmis, renkuosi lietuviškame darže išaugintą kale (lapinį kopūstą). Arba ruošdama pomidorų padažą, užuot įsigijusi Ispanijoje užaugintus pomidorus, naudoju kokybiškus konservuotus. Juk žiemai jie buvo paruošti pačiame derliaus įkarštyje, todėl skoniu lenkia ne sezono metu sunokintus šiltnamyje“, – sufleruoja N. Degutienė.
Garsi moteris pateikia ir daugiau pavyzdžių, kaip brangesnį produktą pakeisti kitu, tačiau ne ką mažiau skaniu. „Pavyzdžiui, klevų sirupą kone visad galima pakeisti medumi, fetos sūrį – lietuvišku varškės sūriu su kmynais ir taip toliau“, – sako N. Degutienė ir atkreipia dėmesį, kad šitaip galima išgauti dar įdomesnių patiekalų skonių.
„Norintiems namuose pasigaminti skanaus, tačiau kiek pigiau kainuojančio maisto, linkėčiau neprarasti kūrybiškumo ir drąsos eksperimentuoti, – sako N. Degutienė. – Žiūrėkite kulinarines televizijos laidas, skaitykite tinklaraščius, įsigykite keletą kulinarinių knygų, kuriose – kupina įkvėpimo, mėginkite ir eksperimentuokite savo virtuvėje. Niekas nemotyvuos taip gerai, kaip sėkmingas eksperimentas ir šeimos narių šypsenos prie stalo!“
„Maximos“ komercijos vadovė Vilma Drulienė sako, kad platus pasirinkimas leidžia gaminti tokius pačius patiekalus, tačiau jų savikaina gali gerokai skirtis.
„Asortimentas „Maximose“ yra labai platus, mūsų pirkėjai gali rasti ir pigesnių produktų, ir žymiai brangesnių tos pačios rūšies gaminių. Skiriasi gamintojas, išgavimo būdas, apdorojimas. Tačiau kasdienių produktų, kuriuos kone kasdien dedame į savo pirkinių krepšelius, kaina varijuoja nuo žemesnės, skirtos taupantiems, iki aukštesnės, galintiems išleisti daugiau“, – sako V. Drulienė.
Ir jeigu idėjų visgi pristigtų, N. Degutienė dalijasi trimis mėgstamais receptais, puikiai tinkančiais šaltajam metų sezonui, ir paskaičiavimais, kiek kainuotų tokius patiekalus pasigaminti namuose, naudojant pigesnius ir brangesnius produktus.
Lapinių kopūstų, špinatų ir žirnelių sriuba (4 porcijos), vienos porcijos kaina nuo 1 euro iki 1,60 euro.
Sriubai reikės: 1 litro vištienos sultinio; 1 galvutės česnako, perpjautos pusiau; 2 šakelių rozmarinų; 100 g. lapinių kopūstų lapų (kale), (kietus stiebelius nupjaukite); 2 saujų špinatų lapų; 3 stiklinių (420 g.) žalių žirnelių (tiks šaldyti); 1 stiklinės mėtų lapelių; druskos, pipirų. Patiekimui: jogurto arba švelnios ožkų pieno varškės.
Dideliame puode užkaiskite sultinį kartu su perpus perpjauta česnako galva ir rozmarinu. Užvirus skysčiui po poros minučių išimkite česnaką ir rozmarinus. Lapinius kopūstus pasmulkinkite ir sudėkite į smulkintuvą kartu su špinatais. Supilkite pusę sultinio ir plakite, kol gausite tirštą vientisą masę. Sudėkite žirnelius, mėtų lapelius, įberkite druskos, pipirų, supilkite likusį sultinį ir plakite, kol sriuba įgaus vientisą struktūrą. Supilkite atgal į puodą ir pašildykite sriubą ant silpnos ugnies. Jeigu mėgstate, pagardinkite jogurtu ar grietine.
„Verta atkreipti dėmesį į pakuotę, pavyzdžiui, jeigu jums reikia keliolikos gramų produkto, natūralu, kad perkant didesnį kiekį, jis kainuos pigiau, tačiau jeigu pirksite mažesnį, kilogramo kaina bus nors ir didesnė, tačiau produktą suvartosite visą ir taip sutaupysite, tad nereikės sukti galvos, kur dėti likusius kelis šimtus gramų produkto“, – pataria specialistė.
Pavyzdžiui, 400 g šaldytų žirnelių pakelis kainuoja nuo 0,87 iki 1,45 eurų. Kiek sudėtingiau renkantis produktus, kurių reikia tik šiek tiek, o parduodama gerokai didesnėmis pakuotėmis. Pavyzdžiui, špinatai. 200 g pakuotė kainuoja 1,23 eurus, o štai 70 g – 0,99 euro centus. Natūralu, kad labiau apsimoka pirkti didesnę pakuotę, tačiau neplanuojantys iš špinatų gaminti papildomai, turėtų rinktis mažesnę pakuotę, nes sunaudos ją visą iškart ir sukti galvos, kur padėti likutį. Jeigu tą dieną planuojate gaminti ir vištieną, pirkite su kaulu, jį apvirus – turėsite sriubai tinkamą sultinį ir sutaupysite.
„Beje, jeigu turite galimybę, visuomet prieskonines daržoves pirkite vazonėlyje, jos ilgiau laikysis, papuoš jūsų palangę, ir naudosite ilgesnį laiką. O ir aromatas neprilygsta jau nuskintoms“, – priduria N. Degutienė.
Taigi renkantis brangesnius produktus, šis patiekalas 4 asmenims gali kainuoti apie 6 eurus, o pigesnius – beveik 2 eurais pigiau – apie 4 eurus. Žinoma, bendra kaina gali skirtis dėl produktų svorio, tarkime, ne visos česnako galvos sveria vienodai arba ne visi kopūstai svers tiek pat.
Džiovintomis slyvomis įdarytos vištienos krūtinėlės (2 porcijos), vienos porcijos kaina svyruoja nuo 1,11 iki 1,68 eurų
Patiekalo kainą labiausiai nulemia vištienos kaina, renkantis vieną brangiausių variantų, kuomet kilogramas vištienos krūtinėlės kainuoja 6,08 eurus, dviem asmenims pagaminsite už maždaug 3,35 eurus. O renkantis vištienos krūtinėlę už 4,18 už kilogramą, pietūs dviem asmenims kainuos vos 2,21 eurus. Taip pat kiaušiniai, nors reikia tik vieno, tačiau vienas kiaušinis gali kainuoti vos 9 euro centus, tačiau ekologiškas kiaušinis kainuos arti 40 euro centų.
Reikės: 1 vištos krūtinėlės (apie 300 g.); 1 skiltelės česnako, susmulkinto; druskos, pipirų; 2 šaukštų aliejaus. Įdarui: 1/3 stiklinės džiovintų slyvų, susmulkintų; 1 suplakto kiaušinio; 1 šaukšto džiūvėsių; 1 šaukštelio kapotų šviežių petražolių. Prieskonių: druskos, pipirų, žiupsnelio kiniško 5 skonių mišinio arba truputis cinamono, malto žvaigždinio anyžiaus, saldžiosios paprikos.
Krūtinėlę perpjaukite pusiau ir iš kiekvieną dalį įstrižai atsargiai įpjaukite, bet ne iki galo. Atverskite tarsi knygą, ir mėsos plaktuku pamuškite, paploninkite. Kiekvieną taip paruoštą mėsos paviršių pabarstykite kapotais česnakais, druska, pipirais, palikite trumpam pasimarinuoti. Įkaitinkite orkaitę iki 185C. Paruoškite įdarą: visus ingredientus sumaišykite tarpusavy. Kiekvieną krūtinėlę įdarykite įdaru: dėkite pusę pagaminti įdaro ant vienos krūtinėlės krašto, tada atsargiai suvyniokite, užtikrindami, kad kraštai užsilenkė ir įdaras neiškris per šonus kepant. Sutvirtinkite suktinukus maistiniu siūlu arba mediniais dantų krapštukais.* Įkaitinkite keptuvėje aliejų ir iš visų pusių apkepinkite suktinukus. Tada perkelkite juos į karščiui atsparų indą ir pašaukite į orkaitę. Kepkite apie 20 minučių. Patiekdami nuimkite maistinius siūlus arba ištraukite smeigtukus. Supjaustykite riekelėmis ir patiekite su karštu garnyru.
Prieskonius galima rinktis pagal skonį, o ir kiekvienuose namuose jų galima rasti tikrai įvairių, taip pat vištienai pasirinkti norimą garnyrą – salotas ar košę.
Obuolių žiedai tešloje (4 porcijos), vienos porcijos kaina 50 euro centų arba dvigubai brangiau – 1 euras
Desertas visuomet yra skaniausia dalis, o ypač žiemos metu, kuomet pasisėdėjimai su kavos puodeliu ir skanėstu yra kur kas dažnesni, negu vasarą.
Reikės: 2 kiaušinių; žiupsnelio druskos; 1 stiklinės miltų; 1 šaukštelio kepimo miltelių; 1 stiklinės kefyro (arba pieno, arba vandens); 1 pakelio vanilinio cukraus (arba 1 šaukšto rudojo cukraus); 3-4 obuolių. Kepimui reikės įprasto aliejaus, arba galima keisti į kokosų aliejų, arba sviestą. Patiekimui: cukraus pudros, cinamono, jogurto.
Kiaušinius suplakite dubenėlyje su žiupsneliu cukraus. Įmaišykite miltus kartu su kepimo milteliais, ir išsukite iki tirštos masės. Dalimis supilkite kefyrą (arba pieną, arba vandenį) ir maišykite, kol tešla bus vientisa. Jei tešla pernelyg tiršta, įpilkite truputėlį pieno arba vandens - jos konsistencija turėtų būti panaši, kaip lietinių blynelių tešla. Obuolius nulupkite ir specialiu įrankiu arba aštriu peiliuku išpjaukite kiaurai sėklides bei kotelį. Supjaustykite obuolius maždaug 0.5cm storio griežinėliais. Keptuvėje įkaitinkite truputį riebalų. Pamerkite kiekvieną obuolio riekelę į tešlą ir dėkite į karštą keptuvę. Kepkite ant nedidelės ugnies iš abiejų pusių, kol gražiai paruduos. Patiekite pabarstę cinamonu ir cukraus pudra, su natūralaus skonio jogurtu.
Deserto kainą lemia obuolių dydis ir kaina, tačiau galima skaičiuoti, kad 4 didesni obuoliai svers apie kilogramą, o jų kaina „Maximoje“ svyruoja nuo 0,80 iki 2,49 iki eurų už kilogramą. Taip pat produkto kainą gali išbranginti miltai. Šiandien nemažai žmonių atsisako mums įprastų kvietinių miltų ir vietoje jų renkasi speltos, grikių ar migdolų miltus. Pavyzdžiui, 1 kg speltos miltų „Maximoje“ kainuoja apie 2 eurus, o kvietiniai – 0,75 euro centus.
Recepte minimą kefyrą arba pieną pakeitus vandeniu, būtų galima sutaupyti iki 0,60 centų, o ir kalorijų produktas turėtų mažiau. Tačiau viskas priklauso nuo norimo skonio ir mėgstamų produktų.
Taigi 4-5 žmonėms paruošti tokį desertą kainuos maždaug nuo 2,20 iki 4 eurų ir kiek daugiau, jeigu rinksitės migdolų miltus, ekologiškus produktus ar brangesnius obuolius.

Komentarai

Komentarų nėra

Parašykite komentarą