Užgavėnėms siūlo egzotiškus receptus ir gurmanišką blynų tortą


Įvairių pasaulio šalių restoranų virtuvėse dirbęs kulinaras Gediminas Abraškevičius sako, kad Užgavėnių proga verta paragauti ne tik tradicinių lietuviškų blynų, bet ir išmėginti mums neįprastus receptus iš kitų pasaulio virtuvių. O virtuvės šefas Ruslanas Bolgovas siūlo pasimėgauti gurmanišku blynų tortu ir pateikia jo receptą.
„Blynai toks patiekalas, kur labai daug lemia ne tik tešla, iš kurios jie kepami, bet ir su kuo jie valgomi. Įprastai Lietuvoje blynai kepami iš kvietinių miltų ir vandens, dažnai pridedant į tešlą ir kiaušinių. Kartais dar šlakelis pieno ar kefyro. Populiariausi lietuviški blynų padažai turbūt bus grietinė ir uogienė, nesaldūs blynai dar būna pagardinami spirgučiais ar grybais“, - vardijo G. Abraškevičius.
Prekybos miestelyje „Urmas“ įsikūrusio Centrinio Kauno turgaus prekybininkai sako, kad Užgavėnėms klientai išties ieško daugiausia tradicinių priedų blynams. Vaisių ir daržovių skyriuje perkamos bulvės bulviniams blynams, bananai, obuoliai, kriaušės – lietinių įdarams, o įvairios uogos – paprastų blynelių padažams ir papuošimui.
„Kadangi su klientais daugiau ar mažiau pasišnekam, tai taip, tikrai galiu pasakyti, kad prieš Užgavėnes žmonės ruošiasi. Vieni kepa bulvinius blynus, tai reikia bulvių, kad geriausiai tam patiekalui tiktų. Kiti į lietinius vynioja obuolių ar kriaušių skilteles, ypač pastarieji, pripažinkim, tikrai skanūs. Bananai tai jau klasika, be abejo. O dabar neseniai, po pertraukos, jau vėl turim šviežių braškių, tai žmonės bando, laukdami lietuviškų, po truputį šen bei ten panaudoti“, - pasakojo turguje vaisiais ir daržovėmis prekiaujantis Aurelijus.
Pieno produktų skyriuje prieš Užgavėnes nuperkama daugiau – varškės ir grietinės ir netgi mėsos – skyrius ta proga sulaukia specialiai atvykstančių klientų.
„Turiu tokį vieną pirkėją, kuris ne tik Užgavėnių proga, bet ir šiaip kartas nuo karto prašo parinkt kokį gražesnį gabalėlį lašinukų ar šoninės spirgučiams prie blynų. Jis išsipasakojo, kad valgo bent kartą per mėnesį paprastus blynus iš miltų, bet su spirgučiais ir grietine. Kaip jis sakė, tėvukas tokius valgė ir šimto metų sulaukė, tai ir jis į tą rekordą taiko“, - šypsodamasis istoriją prisiminė natūraliais kaimiškais rūkytos mėsos gaminiais prekiaujantis Irmantas.
Kulinaras G. Abraškevičius norintiems išbandyti ką nors naujo, įkvėpimo siūlo ieškoti kitų tautų virtuvėse.
„Tai laiko patikrinti receptai, kurie tikrai neturėtų nuvilti. Ačiū internetui, dabar per keletą sekundžių galima pasinerti į tolimiausių kraštų virtuvių paslaptis. Siūlyčiau išmėginti Azijoje populiarius blynus, kepamus iš žemės riešutų miltų, Meksikoje populiarius kukurūzų miltų blynelius. Amerikietiški blynai su pasukomis bus ypač purūs, ir, žinoma, nepamirškim juos pagardinti klevų sirupu. Dar įdomūs yra olandiški blynai, kuriems ypatingo traškumo suteikia riešutų sviestas“, - vardijo pašnekovas.
Žinomas virtuvės šefas Ruslanas Bolgovas pritaria, kad tokiai dienai, kaip Užgavėnės blynai turi būti išskirtiniai savo skoniu ir pateikimu ir siūlo pasigaminti gurmanišką blynų tortą.

Ruslano Bolgovo Užgavėnių blynų torto tešlai reikės 250 g miltų, pusės litro pieno, 200 g grietinės, 50 g aliejaus, žiupsnelio druskos, šiek tiek cukraus, 5 g kepimo miltelių ir dviejų kiaušinių.

Viską sumaišę kepkite lietinius, o kad pagamintumėte tortą, jums reikės paruošti kremą. Kremui reikės: indelio „Nutella“, 2 indelių maskarponės sūrio ir vieno apelsino.

„Sumaišykite „Nutella“ ir maskarponės sūrį su pjaustytu apelsinu. Tuomet ant kiekvieno lietinio tepkite pasigaminto kremo ir dėkite blynus vieną ant kito, kol „užaugs“ norimo aukščio blynų tortas. Papuoškite jį uogomis ir karamelizuotais riešutais. Skanaus!“, - su receptu supažindino R. Bolgovas.

Komentarai

Komentarų nėra

Parašykite komentarą