Ar teisingai pasirenkate mėsą skirtingiems patiekalams? Mėsininko patarimai, iš ko ir ką gaminti

Mėsos patiekalai dažnai puikuojasi ant mūsų stalų, bet ar tikrai žinome, kad pasirinkome tinkamiausią mėsos rūšį konkrečiam patiekalui? Iš ko gaminti reikėtų šnicelį, kas geriausiai tinka guliašui? Į šiuos klausimus atsako patyręs prekybos tinklo „Norfa“ vyr. mėsininkas Dainius Bartošius. 

Gyvulių dalys išpjaustomos į tam tikras dalis ir pagal riebumą, mėsos sandarą yra numatyta, kokia mėsos dalis geriausiai tinka tam tikriems patiekalams. Prekybos centruose „Norfa“ galima įsigyti sveriamos mėsos. Pirkėjai, vertinantys kokybišką lietuvišką mėsą, jau seniai žino, kur jos ieškoti: jie suka į prekybos tinklo „Norfa“ parduotuves. Čia tik pati šviežiausia kiauliena, jautiena, paukštiena ir kitų rūšių mėsa dėl vienos paprastos priežasties – į visas jas atkeliauja mėsa iš modernios skerdyklos. Daugiausiai parduodama kiaulienos – tiek didesni gabalai, tiek smulkinta mėsa dažnas lietuvių pasirinkimas. D. Bartošius primena, ką rinktis, kad tas pasirinkimas būtų ir teisingas būsimo patiekalo atžvilgiu. 

Iš ko gaminti karbonadą? Karbonadas, tai pamuštas kiaulienos nugarinės kepsnys, kurie prieskuoniuoti (kitais atvejais paniruoti džiūvėsėliuose ar miltuose), kepti keptuvėje ir pabaigaoje orkaitėje. 

Šnicelis – plonas veršienos, kiaulienos, avienos ar net kalakutienos gabalas paniruotas džiūvėsėliuose ir miltuose, o paskui iškeptas aliejuje. Vienos šnicelis gaminamas tik iš veršienos ir jau gabalas plonai išmušamas, kad būtų didesnis už lėkštę. 

Šašlykai – gaminami iš sprandinės, mentės ar net kumpio, jei norisi liesesnės mėsos. Šį sezoną „Norfa“ siūlo paskanauti marinuotų šoninės šašlykų, kurių mėsa riebesnė ir sluoksniuota, tad skonis dar išraiškingesnis. 

Guliašas gaminamas iš kiaulienos kumpio arba mentės, kurie supjaustyti gabalėliais. „Norfa“ parduotuvėse jau galima įsigyti iškart taip supjaustytos mėsos, kuri ir vadinama guliašine. 

Plovą tradiciškai gamina iš avienos, bet jei lietuviškai plovo versijai puikiai tinka kiaulienos sprandinė, nes, pasak D. Bartošiaus, ji riebesnė ir nuo ištirpusio riebaliuko ryžiai būna skanesni. 

Šaltienai pasigaminti prireiks kiaulienos ausų, karkos ar kulnų, taip pat galima ją gaminti ir papildomai pridėjus vištienos. 

Plėšytą kiaulieną geriausiai gaminti iš kiaulienos mentės, kumpio, kulninės ar karkos – būtent šios dalys ilgą laiką kepamos neišsausės ir vėliau lengvai plėšysis. 

Mėsos vyniotinius galima sukti iš daugybės skirtingų produktų, bet tradiciškai naudojama iškaulinta kulninė arba šoninė į kurios vidų dedama smulkinta mėsa su įvairiais pagardais. PASITIKRINK ŽINIAS! TESTAS „APSIPIRK SUMANIAI“ 1/3Kaip apsipirkinėti parduotuvėje norint sutaupyti? Eikite į parduotuvę alkani ir pavargę. Planuokite pirkinius iš anksto ir sudarykite sąrašą būtinų prekių. Užsukite į parduotuvę tuomet, kai nuobodžiaujate. 

lrytas.lt informacija

Komentarai

Komentarų nėra

Parašykite komentarą