Traškios bulvyčių spiralės, dėl kurių galvas pames visi: kepkite ne aliejuje, pasigaminkite sveikiau

Miesto šventėse ar kurortuose sunku praeiti pro šias gražuoles – traškios, kvapnios į spiralę susuktos bulvytės vilioja dar iš tolo. Tiesa, vos keli bulvių spiralių iešmeliai gatvėje gali gerokai paploninti piniginę. Tačiau namuose jų visą kalną pasigaminti iš naujo derliaus lietuviškų bulvių tekainuos centus. Jų formą išgauti tik iš pirmo žvilgsnio atrodo kaip iššūkis – kartą pabandę, šeimą ir svečius šiuo originaliu, nebrangiu skanėstu lepinsite nuolat, rašoma pranešime spaudai. 

Tikriausiai sunku rasti namus, kuriuose bent kelis kartus per savaitę nebūtų valgomos bulvės – ypač vasarą, kai pasirodo šviežias lietuviškų bulvių derlius. Lietuviai ypač noriai valgo dar daugiau bulvių pasirodžius naujam lietuviškam derliui. Jis, palyginus su pernykščiu, turi nemažai privalumų. Šviežios bulvės būna labiau sviestinės, minkštesnės, drėgnesnės, aromatingesnės, ne taip lengvai byrančios, pasakoja „Iki“ daržovių ir vaisių skyriaus darbuotoja Jolanta Sabaitienė. Didelis pliusas ir tai, kad jų net nebūtina skusti – pakaks kruopščiai nuplauti ir nušveisti. Nors daugelis įpratę siekiant prailginti daržovių, vaisių galiojimo laiką jas dėti į šaldytuvą, su bulvėmis taip geriau nedarykite. Pasak daržovių ir vaisių skyriaus darbuotojos, jame temperatūra yra per žema, dėl to gali padidėti cukraus kiekis šiose daržovėse, jos taps minkštesnės, greičiau suvys. 

Kaip bulvių spiralės tapo tokia žvaigžde? 

Norintiems šį sezoną nustebinti nauju naminiu skanėstu – metas išmokti, kaip susukti bulvių spirales. Prekybos tinklo kulinarijos šefė Jolita Tamoševičienė sako, kad jos bus tiesiog nepralenkiamas originalus užkandis, prie kurio tiesis rankos tiek vaikams, tiek suaugusiems. Be to, jos tiks ir prie kitų patiekalų – įsivaizduokite šaltibarščių lėkštę su traškių bulvių spirale arba tradicinius šašlykus, kuriems žaismingumo suteiks nuotaikingi bulvių iešmeliai šalia. Arba tiesiog prismaigtykite jų į duonos kepalą kaip užkandį – niekas nepraeis pro šalį. „Privalumas ir tai, kad bulvių spirales kaskart galite patiekti vis kitaip ir naudoti skirtingus prieskonius. Tiks tradiciniai bulvių prieskoniai, rozmarinas, rūkyta paprika, česnakas, tarkuotas parmezanas – naudokite savo mėgstamus ir nebijokite eksperimentuoti. Lygiai taip pat galite ir varijuoti su padažais – prie bulvių spiralių pasiūlyti kečupo, lengvo majonezinio padažo, naminio dzadzikio, varškės ir česnako užtepėlės ir t.t. Vasara pats geriausias metas atrasti naujų skonių derinių“, – kviečia J. Tamoševičienė. Be bulvių spiralių dabar sunkiai įsivaizduojamos įvairios šventės, mugės, tačiau Lietuvoje šis traškus užkandis išpopuliarėjo ne taip ir seniai. Laikoma, kad pirmieji taip spirališkai supjaustyti bulves sugalvojo pietų korėjiečiai, garsėjantys savo virtuvės originalumu. Jas pristatė gatvės prekiautojai Seule, ir jos tapo populiariu užkandžiu, išplitusiu po visą Aziją ir galiausiai kitose pasaulio dalyse. Vieni jas vadina spiralinėmis, kiti – „tornado“ bulvėmis ar suktukais. Mugėse bulvių spiralės išverdamos aliejuje, tačiau sveikesnę versiją nesunkiai paruošite ir ant grilio arba orkaitėje. 

Mini bulvyčių spiralės 

Porcijos: 4 Gaminimo laikas: iki 60 min. Reikės: 

650 šviežių nedidelių bulvių, alyvuogių aliejaus, druskos, pipirų, česnako miltelių, rūkytos paprikos, tarkuoto parmezano. Pasirinktinai – kitų mėgstamų prieskonių. 

Bulvyčių spiralių gaminimas: 

Bulves gerai nuplaukite ir nušveiskite švaria kempine ar šveistuku. Po vieną persmeikite metaliniu arba bambukiniu iešmeliu. Lengviau tą padaryti ne iešmelį stumiant jėga, o ant jo bulvę užsukant. Jeigu norite, galite prieš tai bulves labai trumpai apvirti, tačiau jos vis tiek turi išlikti pusiau žalios, kitaip subyrės. Pradėdami nuo viršaus, bulves pjaukite spirale žemyn. Tiesiog viršūnėje įpjaukite bulvę iki iešmelio ir sukant peilį aplink jį, sukurkite spiralės formą ir atsargiai išskleiskite. Kuo plonesnę spiralę padarysite – tuo traškesnis patiekalas bus. Jeigu telpa, ant vieno iešmelio galite suverti kelias bulves. Dubenėlyje sumaišykite pora šaukštų alyvuogių aliejaus su druska, pipirais ir kitais prieskoniais. Ant grilio padėklo arba orkaitės skardos išdėliokite bulvių spirales ir aptepkite jas aliejumi su prieskoniais, pabarstykite parmezanu. Kepkite apie 30 minučių gerai įkaitintame grilyje arba orkaitėje – tikslus kepimo laikas priklausys nuo bulvių dydžio. Jeigu norite, galite kepti ir įprastoje ar oro gruzdintuvėje – ten spiralės iškeps greičiau. Patiekite su mėgstamu padažu, prie grilio patiekalų ar tiesiog vienas – ir mėgaukitės! 

lrytas.lt informacija

Komentarai

Komentarų nėra

Parašykite komentarą