3 gardžios idėjos sumuštiniams – už tai vasarą nėra nieko skanesnio

Sultingi, aromatingi ir nebrangūs pomidorai – vienas iš vasaros simbolių, kuriais mėgautis norisi pilna burna. Sezoniškumas yra raktas ne tik į visavertę mitybą, bet padeda ir paįvairinti savo kasdienį racioną. Būtent todėl pomidorai vasarą – vienas dažniausių lietuvių pirkinių, kuris gali nauja forma paskaninti ir jūsų pusryčius, rašoma pranešime spaudai. 

Ar reikia pomidorus dėti į šaldytuvą? 

Kaip pastebi „Iki“ daržovių ir vaisių skyriaus darbuotoja Jolanta Sabaitienė, pas retą pasitaiko diena, kai namuose nėra nė vieno pomidoro. Juk juos valgome ne tik šviežius, niekaip termiškai neapdorotus, bet ir kepame, troškiname, įdarome, triname į padažus bei sriubas, konservuojame žiemai. Todėl paprastai savo eilės laukia geras dubuo pomidorų. „Daugeliui natūralus instinktas – norint pratęsti šviežių gėrybių galiojimo laiką, dedame juos į šaldytuvą. Tačiau ar reikia taip elgtis su pomidorais? Mokslas turi vienareikšmį atsakymą – Prancūzijos Nacionalinio žemės ūkio tyrimų instituto mokslininkai nustatė, kad pomidorų laikymas šaldytuve gali neigiamai paveikti jų skonį ir tekstūrą. Atšaldžius pomidorus susilpnėja jų aromatas, minkštimas gali virsti grūdėtu, skonis tampa ne toks išraiškingas“, – paaiškina J. Sabaitienė. Dėl to šviežių daržovių žinovė rekomenduoja pomidorus palikti kambario temperatūroje. Jie nebūtinai turi stovėti tamsioje vietoje, bet geriau vengti tiesioginių saulės spindulių. 

„Kita vertus, vadovaukitės logika – jei pomidorai jau svyra į pernokimo pusę, juos tikrai galima dėti į šaldytuvą, kur šis procesas sulėtės. Tačiau tuomet patariu prieš valgant juos atšildyti iki kambario temperatūros –taip pomidorai atgaus dalį savo skonio ir aromato“, – akcentuoja darbuotoja. 

Pomidoras ant duonos riekės – palaima nuo pat ryto 

Prekybos tinklo kulinarijos šefė Jolita Tamoševičienė įsitikinusi, kad visi turėtume dažniau gaminti patiekalus iš sezoninių gėrybių – nes švieži, pačiame pike esantys produktai pasižymi geresniu skoniu, patrauklesnėmis kainomis ir didesne naudingų savybių gausa. „Pomidorai yra puikus pavyzdys. Vasaros dieną nėra nieko skanesnio už aromato ir sulčių kupinus pomidorus – regis, nuo pirmo kąsnio gali pajusti juos sunokinusį saulės spindulį. Lietuviai tikrai išradingai juos naudoja kasdieniuose patiekaluose, bet kartais genialumas slypi paprastume. Pomidorai dažnai papildo tradicinius sumuštinius – bet jie gali tapti ir pagrindine jų žvaigžde, niekuo nenusileisiančia madingiesiems avokadams“, – žada J. Tamoševičienė. Labai skanu ant šviežios duonos tiesiog užtepti sviesto, su prieskoniais sumaišytos varškės, rikotos arba ploną sluoksnį majonezo, uždėti storą griežinėlį pomidoro ir pagardinti druska, pipirais. Tačiau vos su keliais priedais sumuštinis virs tokiu, koks galėtų būti patiektas ir pusryčiuose restorane, paeksperimentuoti kviečia kulinarijos šefė.

Internetą užvaldęs „pan con tomate“ – ispaniškas skrebutis su pomidorais 

Porcijos: 4 Gaminimo laikas: 10 min.

Reikės: 

3 didelių prinokusių pomidorų, 1 čiabatos, 2 česnako skiltelių, alyvuogių aliejaus, druskos.

Ispaniško skrebučio su pomidorais gaminimas: 

Įjunkite orkaitės grilio funkciją ir padėkite groteles maždaug 15 cm atstumu nuo šilumos šaltinio. Perpjaukite duonos kepaliuką išilgai per pusę, tada supjaustykite 5 cm pločio riekelėmis. Patepkite duoną alyvuogių aliejumi ir sudėkite ant kepimo skardos. Kepkite apie 3 minutes arba kol duona taps šviesiai auksinės spalvos. Pomidorus perpjaukite ir sutarkuokite stambia tarka. Minkštimas susitarkuos, o odelė liks rankoje – ją išmeskite. Pomidorus paskaninkite druska. Kai duona bus paruošta, įtrinkite česnako skilteles į karštą duoną, tada užtepkite sutarkuotus pomidorus, apšalkstykite alyvuogių aliejumi ir patiekite. 

Porcijos: 2 Gaminimo laikas: 5 min.

Reikės: 

2 didelių prinokusių pomidorų, 4 riekelių mėgstamos duonos, 4 šaukštų majonezo, 4–6 šviežių baziliko lapelių, po žiupsnelį druskos, pipirų, granuliuoto česnako, ½ citrinos. 

Skrebučio su bazilikų majonezu gaminimas: 

Duoną paskrudinkite. Išspauskite 1 šaukštelį citrinos sulčių ir dubenėlyje suplakite jas su majonezu, smulkintais bazilikais, prieskoniais. Storai supjaustykite pomidorus. Ant kiekvienos duonos riekelės užtepkite po sluoksnį bazilikų majonezo. Ant vienos duonos riekelės uždėkite pomidorų griežinėlį ar kelis. Uždenkite sumuštinį antra duonos riekele, perpjaukite per pusę ir iškart mėgaukitės. 

Burnoje tirpstantis salstelėjančių keptų pomidorų skrebutis 

Porcijos: 2 Gaminimo laikas: 25 min.

Reikės: 

600 g vyšninių arba vynuoginių pomidorų, 3 skiltelių česnako, 3 šaukštų alyvuogių aliejaus, druskos, šviežiai malto juodo pipiro, 4 riekelių mėgstamos duonos, 1 šaukšto žaliosios citrinos sulčių, 40 g trupintos fetos, šviežių petražolių. 

Keptų pomidorų skrebučio gaminimas: 

Įkaitinkite orkaitę iki 220 laipsnių. Dubenyje sumaišykite pomidorus ir išspaustą česnaką su 2 šaukštais aliejaus, pagardinkite druska, pipirais. Į kepimo skardą (rekomenduojama ją prieš tai pašildyti orkaitėje, tik būkite atsargūs išimdami) sudėkite pomidorus, išskirstydami juos vienu sluoksniu. Kepkite 10 minučių. Kol pomidorai kepa, duonos riekeles iš abiejų pusių patepkite likusiu 1 šaukštu aliejaus. Kai pomidorai bus kepę 10 minučių, atsargiai išimkite kepimo skardą, lengvai pamaišykite, o duoną sudėkite ant skardos kraštų ir vėl įdėkite į orkaitę. Kepkite dar 5–10 minučių, kol duonos riekelės apskrus (kartą jas apverskite), o pomidorai sutrūks. Išimkite skardą. Pomidorus apšlakstykite žaliosios citrinos sultimis ir paskirstykite ant skrudintų duonos riekelių, papuoškite šviežiomis petražolėmis ir apibarstykite feta. Galite paskaninti ir šviežiu baziliku, keliomis alyvuogėmis. 

lrytas.lt informacija

Komentarai

Komentarų nėra

Parašykite komentarą