Dzūkiškos bandos, kurioms neliks abejingas nė vienas bulvių mėgėjas
Labai mėgstu bulves ir visus bulvinius patiekalus. Kol kopūsto lapai džiūvo, studijavau bandų receptus ir dzūkų kepimo technologijas. Rezultatas – ši bandų interpretacija, kurią siūlau būtinai išbandyti visiems bulvinių patiekalų mėgėjams. Save gerbiančiam „bulviniui“ privaloma paragauti dzūkiškų bandų!
Dzūkiškos bandos
Reikalingi produktai:
2 kg žalių tarkuotų bulvių, 3 nuluptos virtos bulvės, trintos, krakmolas, nupiltas nuo tarkuotų bulvių, 2 tarkuoti svogūnai, druska, 100 ml kefyro, 3-4 džiovinti kopūsto lapai (išoriniai, žali).
Pavilgui reikalingi produktai:
350 g šviežių lašinių. Tiks ir riebi šoninė (smulkiai supjaustyta ir sukepinta), 200 g sviesto (ištirpinto), 250 ml grietinėlės. Viską sumaišius pakaitinti iki kol pradės kilti burbuliukai.
Daryciniui:
250 g varškės (sutrinti), pieno (pilti iki norimo tirštumo), 100 ml grietinės, daug smulkintų krapų, trinto česnako pagal skonį.
Kaip gaminti
2 kg bulvių nulupti, sutarkuoti, truputi nusunkti (į atskirą indą, kai nusistovės, nupilsime, krakmolą naudosime). 3 bulves nulupti, išvirti, sutrinti. Svogūnus nulupti, sutarkuoti. Viską sumaišyti, supilti kefyrą, įberti druskos, sudėti nusistovėjusį krakmolą. Turi gautis šlapi tarkiai, bet paėmus į delną neturėtų varvėti. Dedame tarkių ant kopūstų lapų, formuojam bandas. Kepame 200°C temperatūroje orkaitėje arba kepsninėje netiesioginėje kaitroje, ant picos akmens apie vieną valandą (picos akmuo turi įkaisti kartu su kepsnine). Iškeptas bandas sudėti vieną ant kitos keletai minučių – lengviau nusilups kopūsto lapai. Tada plėšom gabalais, mirkom į karštą pavilgą, dedam į puodą ir uždengus dar patroškinam 20-30 min. kepsninėje ar orkaitėje. Patiekiame su daryciniu. Skanaus!
Receptu pasidalijo „Kristupo Krivicko BBQ užrašai“
lrytas.lt informacija
Komentarai
Komentarų nėra