Alytiškis Linas Vengelis: „Asmeninis asistentas ir padeda, ir palieka šiek tiek erdvės išlikti savarankiškam“

Antradienio rytą Alytaus medicininės reabilitacijos ir sporto centre vyksta Alytaus apskrities neįgaliųjų sveikatingumo ir sporto klubo „Alytupis“ narių  šaudymo iš lanko treniruotė. Tarp šia ypatingo susikaupimo ir taiklumo reikalaujančia sporto šaka užsiimančių klubo narių – ir Linas Vengelis bei jam ir kitiems besitreniruojantiems sportininkams padedantis asmeninis asistentas Giedrius Kavaliauskas.

Giedrius asmeniniu asistentu pradėjo dirbti nuo praėjusių metų spalio mėnesio, tačiau tiek Linui, tiek ir kitiems negalią turintiems žmonėms jis padėdavo ir anksčiau.  „Negalią turintiems žmonėms aš padedu jau penkiolika metų“, – prisipažįsta G. Kavaliauskas.

Pasak šiuo metu kasdien dviem negalią turintiems alytiškiams padedančio Giedriaus, asmeninio asistento darbas – nesunkus ir įdomus: „Kai daugiau nei dešimtmetį bendrauji su negalią turinčiais žmonėmis, jau žinai, kada ir kaip gali jiems padėti ir kaip prie jų prieiti“, – sako G. Kavaliauskas.  Darbas Giedriui yra įdomus. Jis džiaugiasi, kad kiekvieną dieną gali bendrauti su šiais nepaprastu nuoširdumu išsiskiriančiais žmonėmis. 

Paklaustas, kodėl pasirinko asmeninio asistento darbą, Giedrius neslepia, kad veiklą jį pasirinkti pastūmėjo turima patirtis, kurią jis sukaupė anksčiau savanoriškai talkindamas negalią turintiems žmonėms. 

Giedrius ragina ir kitus negalią turinčius alytiškius naudotis asmeninio asistento paslaugomis. Anot jo, tokia paslauga ypač reikalinga žmonėms, judantiems neįgaliojo vežimėliu, ir prisimena neseniai nutikusį įvykį: „Kartu su Linu važiavome į parduotuvę. Linui paštomate reikėjo atsiimti siuntinį. Suvedus reikiamus duomenis, atsidarė pačiame viršuje esančios paštomato durelės. Jeigu Linas būtų buvęs vienas, jis niekaip nebūtų galėjęs pasiimti siuntos. Jam  būtų reikėję prašyti praeivių pagalbos“, – pasakoja Giedrius.

Giedrius labai vertina Lino draugiją. Jis jam tarsi šeimos narys. Keturias valandas per dieną teikiama asmeninio asistento pagalba džiaugiasi ir Linas. Anot jo, asmeninis asistentas jam – labai reikalingas. „Atėjęs  į namus Giedrius padeda man apsirengti – paduoda man nepasiekiamoje vietoje padėtus drabužius, kitus reikiamus daiktus. Vėliau mes kartu vykstame sportuoti. Giedrius taip pat padeda man apsipirkti“, – apie asmeninio asistento pagalbą pasakoja Linas ir priduria: „Asmeninis asistentas man ir padeda, ir palieka šiek tiek erdvės išlikti savarankiškam.“

Asmeninė pagalba: kur kreiptis ir kaip ją gauti?

Asmeninę pagalbą Alytuje teikia Socialinių paslaugų centras (Naujoji g. 64), ji teikiama pagal kiekvienam paslaugų gavėjui nustatytą asmeninės pagalbos apimtį ir kiekius.
 
Asmenys, norintys, kad jiems būtų teikiama asmeninė pagalba, kviečiami kreiptis į Alytaus miesto savivaldybės administracijos Socialinės paramos skyrių tel. (8 315)  56 665 arba el. paštu soc_parama@alytus.lt 

Jeigu neįgaliojo, kuriam reikalinga asmeninė pagalba, pajamos yra mažesnės negu 256 eurų, asmeninės pagalbos teikimo paslauga teikiama nemokamai. Jeigu pajamos didesnės, neįgalusis turėtų sumokėti ne daugiau kaip 20 proc. pagalbos teikiamų kaštų, o asmens įmoka neturėtų viršyti 20 proc. jo pajamų.

AMS, Komunikacijos skyriaus informacija

Komentarai

Komentarų nėra

Parašykite komentarą