Šiandien minima tarptautinė kovos su narkomanija diena

1987 m. Jungtinių Tautų Organizacijos Generalinė asamblėja paskelbė birželio 26-ąją Tarptautinė kovos su narkomanija diena. Ši diena skirta paskatinti kovą su narkomanija, išlaisvinti visuomenę iš priklausomybės nuo kvaišalų. Kasmet narkotikus vartojančių žmonių amžius vis jaunėja.

Narkotikai – tai cheminės medžiagos, sukeliančios centrinės nervų sistemos intoksikaciją (apnuodijimą) ar panašų psichinių funkcijų pokytį. Narkomanija – tai liga, kuri atsiranda dėl trumpalaikio ar sistemingo narkotinių medžiagų vartojimo.

Jungtinių Tautų narkotikų konvencija yra apibrėžusi daugiau nei 100 narkotinių medžiagų: tai kanapės ir kanapių derva, opiumas, morfijus, heroinas, natūralūs ir sintetiniai opiatai.

Iš tiesų narkotinių medžiagų yra bemaž kiekvienuose namuose. Tai aspirinas ir paracetamolis, mikstūra nuo kosulio ir vaistai nuo peršalimo. Visos šios medžiagos veikia žmogaus nervų sistemą – stimuliuoja žmogaus žvalumą. Tiesa, jos vartojamos nedideliais kiekiais ir nesukelia priklausomybės ir žalingo poveikio. Kiek stipresni narkotikai: kava, alkoholis ir tabakas.

Vieni iš populiariausių tikrųjų narkotikų: heroinas, kokainas ir „Extasy“. Priklausomybė nuo jų atsiranda labai greitai ir su ja labai sunku kovoti. Žmogus, įpratęs prie narkotikų, be jų negali gerai jaustis. Narkotikai palaipsniui ardo žmogaus organizmą ir žudo. Narkomanija glaudžiai susijusi su nusikaltimais, nes narkomanas pasiryžęs viską padaryti, kad tik įsigytų narkotikų. Narkomanija glaudžiai susijusi su AIDS, nes narkomanai užsikrečia leisdamiesi narkotikus į veną ir naudodami nesterilias adatas.

Narkotikai jaunimui neretai užkrečiantys tarsi mada, todėl kovojantys su jais skelbia šūkį: „Nebūk madingas, būk gyvas!”.

Komentarai

Komentarų nėra

Parašykite komentarą