Dujų balionams pasikeisti – rekordinis paraiškų skaičius

10 mln. eurų – tokia suma šiais metais skirta dujų balionams daugiabučiuose namuose pasikeisti alternatyviais energijos šaltiniais. Šiuo metu jau yra gauta paraiškų visai šiai sumai. Toliau teikiamos paraiškos bus įtrauktos į rezervinį sąrašą ir finansavimą turėtų gauti kitais metais.

Šio metu seniems dujų balionams pasikeisti jau yra pateiktos 764 paraiškos, o prašoma paramos suma siekia 11,5 mln. eurų. Daugiausia paraiškų pateikė Tauragės r., Raseinių r., Šilutės r., Jurbarko r. ir Šilalės r. savivaldybių gyventojai.

Šiais metais paraiškos priimamos iki birželio 1 d., tačiau jau dabar matome, kad visa paramai skirta suma yra rezervuota. Tad Energetikos ministerija artimiausiu metu kreipsis į Finansų ministeriją prašydama papildomo 10 mln. finansavimo kitiems metams. Ši priemonė yra itin svarbi, siekiant užtikrinti žmonių saugumą. Tad gyventojai, kurie nebegaus finansavimo šiais metais, bus įtraukti į rezervinį sąrašą ir dujų balionus galės pasikeisti kitais metais, jeigu tam bus skirtas papildomas finansavimas“, – sako energetikos viceministrė Inga Žilienė.

Gyventojai, kurie pateikė paraiškas, prieš pradėdami rangos darbus turėtų sulaukti Aplinkos projektų valdymo agentūros (APVA) patvirtinimo apie skirtą paramą. Atlikus darbus galutiniai mokėjimo prašymai turės būti pateikiami per APVIS sistemą iki 2021 m. gruodžio 1 d. Šiam projektui skirtos lėšos nebus perkeliamos į kitus metus, tad projektų vykdytojai, turės užtikrinti, kad prašymai būtų pateikiami laiku. 

Vienam butui skiriama iki 726 Eur. su PVM parama – daugiabučių namų bendrųjų elektros arba dujų inžinerinių sistemų pertvarkymui – 242 Eur., butų elektros arba dujų sistemos pertvarkymui – 242 Eur., o taip pat elektrinės arba dujinės viryklės įsigijimui –242 Eur.  Taip pat bus kompensuojamos daugiabučio namo atstovo administravimo išlaidos už darbus – 3 proc. nuo bendrų pertvarkymo darbų ir viryklių įsigijimui numatytų maksimalių finansavimo įkainių.

Šių metų pradžioje šalyje buvo apie 1500 daugiabučių namų, kuriuose maistui ruošti naudojami dujų balionai.

Lietuvos Respublikos energetikos ministerija

Komentarai

Komentarų nėra

Parašykite komentarą