Daugiabučių renovacijos laukia dideli pokyčiai

Siekiant optimizuoti daugiabučių namų atnaujinimo procesus, Aplinkos projektų valdymo agentūra (APVA) kartu su Aplinkos ministerija surengė konferenciją „Daugiabučių modernizavimo perspektyvos“, skirtą savivaldybėms bei daugiabučių renovaciją administruojančioms įmonėms.

Konferencijos metu apžvelgti 2021 metų rezultatai, pasidalinta gerąja patirtimi ir pristatytos pagrindinės kryptys, kuriomis bus dirbama, siekiant efektyviausių sprendimų įgyvendinant daugiabučių renovaciją. 

Aplinkos viceministras Darius Kvedaravičius išskyrė keletą pagrindinių krypčių, kuriomis artimiausiu metu bus judama spartinant daugiabučių atnaujinimą. Pirmas žingsnis jau žengtas – įkurtas kompetencijų centras. Artimiausioje ateityje numatoma kurti modulinių konstrukcijų iš organinių medžiagų gamybos pajėgumus, skaitmenizuoti renovacijos projektus, įgyvendinti pilotinius demonstracinius žaliosios renovacijos projektus.

„Dar vienas svarbus žingsnis optimizuojant daugiabučių atnaujinimą – šiuo metu CPO LT kuriamas atskiras katalogas, skirtas ne pavienių namų, o jų grupių ar net atskiro kvartalo pirkimui. Tikiu, kad ši priemonė ženkliai prisidės prie sklandesnio renovacijos pirkimų įgyvendinimo“, – sako APVA Pastatų energinio taupumo departamento patarėja Gintarė Burbienė.

„Tam, kad renovacija vyktų sėkmingai, reikalinga ne tik tinkama teisinė ar organizacinė aplinka, bet ne mažiau svarbus įgyvendinimo procesas. Ir būtent šiame procese svarbiausias vaidmuo tenka savivaldai“, – sako APVA Pastatų energinio taupumo departamento direktorius Vytautas Vrubliauskas. Pasak jo, 80 proc. visų daugiabučių renovacijos projektų šiuo metu įgyvendinama per savivaldybių paskirtus administratorius, o atskirose savivaldybėse – Joniškio, Jurbarko, Lazdijų, Mažeikių, Pakruojo, Utenos ir kt. – visi projektai įgyvendinami per savivaldybių administratorius.

Savivaldybių, kuriose aktyviai yra įsitraukusi savivalda, renovacijos procesai juda gerokai sparčiau, todėl tolimesniame programos įgyvendinime bus siekiama stiprinti bendradarbiavimą su savivaldomis.

Lietuvos Respublikos aplinkos ministerija

Komentarai

Komentarų nėra

Parašykite komentarą