Parodoje – Kosto Poškaus katinai ir kontrastai

Jurgio Kunčino viešosios bibliotekos salėje dailininkas Kostas Poškus atvėrė parodą „Katinas ant stogo“ – alytietiškas impresijas vaizdu ir žodžiais. Kaip žinia, Kostas yra tampriai susijęs su Alytumi ne tik kaip dailininkas, bet ir kaip rašytojas, o šiuos abu jo amplua taikliai atskleidžia viena paroda. Lina Kamorūnaitė, vykdanti bibliotekos vadovės pareigas, renginio dalyviams pristatė Kostą Poškų kaip „visiems puikiai žinomą, pažįstamą ir atpažįstamą“. Iš tiesų, netgi jei autorius savo darbus eksponuotų anonimiškai, bet kuris menu besidomintis alytiškis tuoj pat nustatytų, kad paveikslai labai „kostiški“ ir čia pat įvardintų jų autorių.

Parodos pavadinimas „Katinas ant stogo“, regis, nekelia jokių dviprasmybių, tačiau Kostas Poškus nebūtų Kostas, jeigu į paprastus dalykus taip paprastai ir pažvelgtų. Pasirodo, gilintis į ūsuotų-kailiniuotų padarų gyvenimo ir santykių su kitais gyviais filosofiją, kaip žinia, ne taip jau ir lengva.

„Pradėdamas rašyti apie mus stebinčius ir vertinančius katinus, klausiau savęs, kaip jie mato mus – maitinančius šeimininkus, besiruošiančius paleisti plytgalį piktadarius ar judančius niekam nereikalingus dvikojus objektus? Abipusiai ryšiai tarp homo sapiens ir kitų gyvų sutvėrimų tiek sudėtingi ir supainioti, kad juos geriau tiktų vadinti daugiapusiais“, – mąsto dailininkas Kostas Poškus.

Parodos pristatyme dalyvavęs Kosto sūnus – menininkas, menotyrininkas, rašytojas Vidas Poškus šįkart nebuvo nusiteikęs rimtam tėvo paveikslų išgvildenimui (matyt, šį „darbą“ paliko parodos lankytojams):
„Paroda paremta kontrasto principu. Paskutiniais metais Kostas labai mėgsta piešti tokius labai kontrastingus personažus, kaip šunis ir kates, bet jis yra labai universalus žmogus, kadangi, regis, jam patinka tiek šunys, tiek katinai. Visgi, parodos pavadinimas dedikuotas katinams rodo didesnę autoriaus silpnybę katinams. O kontrasto principą galima suprasti tematiškai – ant vienos sienos kabo tiesiogiai su politika susiję darbai, ant kitos sienos – visiškai kitokio charakterio, t. y. lyriški, iš pavasarinio Vidzgirio miško, kurį autorius mėgsta nuo vaikystės.“

Bibliotekos darbuotoja Leokadija Sušinskaitė žaismingai perskaitė Kosto Poškaus tekstą „Katinas ant stogo“, kuris, kaip puiki įžanga į parodą, supažindina lankytojus su numanomomis jungtimis tarp paveikslų. Svajingą muziką svečiams dovanojo trečiosios Poškų kartos atstovė – parodos autoriaus anūkė Veronika. Kosto Poškaus alytietiškos impresijos praturtino „Alytaus – Lietuvos kultūros sostinės 2022“ įvykių srautą ir puikiai tiko Miesto dienų renginių kompozicijai.

Paroda „Katinas ant stogo“ Alytaus Jurgio Kunčino viešojoje bibliotekoje malonins akį ir širdį dar iki liepos 31 dienos. Pasak Vido Poškaus, šios bibliotekos salės vizualinė akustika labai gera ir Kosto darbams labai tinka. Maloniai kviečiame apsilankyti – „kostiški“ vaizdai ir tekstai laukia lankytojų.

Jūratė Čėsnaitė
Agnės Grigaliūnės nuotraukos

Komentarai

Komentarų nėra

Parašykite komentarą