Scanoramos vasara“ Alytuje: žinomi lietuvių kino kūrėjai mokys jaunimą ir rengs nemokamas filmų peržiūras

Europos šalių kino forumas „Scanorama“ kviečia originaliai praleisti Europos jaunimo metus ir antrą kartą iš eilės siūlo europietiško kino atostogas su „Scanoramos vasara“ šių metų Lietuvos kultūros sostinėje Alytuje.

Europietiškų kino atostogų programa Alytuje šiais metais skiriama jaunimui ir jaunatviškai kūrybinei energijai. Mažasis festivalis pakvies į visą savaitę trunkančias kūrybines dirbtuves su skirtingų kino profesijų atstovais ir savito balso bei naujo jo skambesio ieškančių režisierių filmų peržiūras Alytaus miesto teatre.

Kasdienybės ir kino filmo verti scenarijai

Alytaus gyventojų ir miesto svečių laukia susitikimai ir intensyvi dienotvarkė su aktoriumi Luku Malinausku, režisiere ir scenariste Egle Vertelyte, dokumentinio kino režisierėmis Ramune Rakauskaite ir Marija Stonyte, operatoriais Narvydu Naujaliu ir Martynu Norvaiša, prodiusere Viktorija Akavickaite. Lektoriai dalinsis savo kūrybine patirtimi, kviesdami susipažinti su kino užkulisiais ir pritaikyti juose gautas pamokas ne tik renkantis profesiją, bet ir kasdieniame gyvenime. 

„Kino ir teatro dialogas, antrus metus kviečiantis įsitraukti Alytaus miesto gyventojus ir svečius, atskleidžia skirtingų meno formų galimybę įtraukti į nesibaigiantį kultūrinį nuotykį. Kūrybines dirbtuves vesiantiems lektoriams artimos nuolatinės meninės paieškos ir neblėstantis jaunatviškas polėkis, o kinas ir teatras yra ne tolimos, bet viena kitą pratęsiančios teritorijos“, – teigia Alytaus miesto teatro direktorė Inesa Pilvelytė.

Energingu ritmu prieš didįjį ekraną

Kino projektų koordinatorė ir edukatorė Eglė Ausiejutė, antrus metus iš eilės tapusi „Scanoramos vasaros“ veidu, neslepia džiaugsmo, galėdama pratęsti praėjusiais metais praėjusią pažintį su Alytumi: „Scanoramos vasara" Alytuje antrus metus iš eilės siūlo išskirtines atostogas, įrodančias kad kinas gali būti ne tik nuotaikinga, bet ir prasminga pramoga. Smagu išvysti tuos pačius ir naujus veidus, stebėti augantį žiūrovų susidomėjimą europietišku kinu, pamažu virstantį įpročiu be kurio tampa sunku gyventi. Ypatingai džiaugiuosi, kad šiais metais didžiausią dėmesį skirsime smalsiam ir kūrybingam jaunimui, tampančiam atgyjančio miesto veidu.“

Į kino sprintą priešais didįjį ekraną kvies Andriaus Blaževičiaus „Bėgikė“, kinematografiniais eksperimentais intriguos Algimanto Puipos „Sinefilija“, kare ir veikėjų viduje plytintį kovos lauką tyrinės Marijos Stonytės „Švelnūs kariai“, fluxiškai siaus Ramunės Rakauskaitės „Sugrįžę iš Niujorko“, į poetišką meditaciją bergmaniškosiomis temomis moterų kūrėjų akimis panardins prestižiniame Kanų kino festivalyje pristatyta prancūzų režisierės Mios Hansen-Løve „Bergmano sala“, nuotaikingai spręsti gyvenimo ir kūrybos klausimus kvies geriausia 2021 m. Europos komedija tituluotas norvegės Yngvild Sve Flikke filmas „Beibis nindzė“, o netikėtu baigiamuoju akcentu, tiesiančiu tiltą tarp kino istorijos ir dabarties, taps Lietuvos kino centro užsakymu restauruotos Raimondo Vabalo juostos „Birželis, vasaros pradžia“ (1969) premjera ir kūrybinių dirbtuvių dalyvių sukurtų filmų peržiūros.

PROGRAMA

LIEPOS 25 D. 
10:00-13:00 | PIETŪS | 14:00-17:00
Kūrybinės aktorystės dirbtuvės su aktoriumi Luku Malinausku 
PERTRAUKA
18:00 Filmo SINEFILIJA peržiūra ir pristatymas su aktoriumi Luku Malinausku 
 
LIEPOS 26 D. 
10:00-13:00 | PIETŪS | 14:00-17:00
Kūrybinės scenarijaus rašymo dirbtuvės su režisiere ir scenariste Egle Vertelyte
PERTRAUKA 
18:00 Filmo BERGMANO SALA peržiūra ir pristatymas su režisiere ir scenariste Egle Vertelyte
 
LIEPOS 27 D.
10:00-13:00 | PIETŪS | 14:00-17:00
Kūrybinės filmo gamybos ir prodiusavimo dirbtuvės su režisiere Ramune Rakauskaite 
PERTRAUKA
18:00 Filmo SUGRĮŽĘ IŠ NIUJORKO peržiūra ir pristatymas su režisiere Ramune Rakauskaite 
 
LIEPOS 28 D.
10:00-13:00 | PIETŪS | 14:00-17:00
Filmavimo diena. Kūrybinės filmavimo dirbtuvės su kino operatoriumi Martynu Norvaiša
PERTRAUKA
18:00 Filmo BĖGIKĖ peržiūra ir pristatymas su kino operatoriumi Narvydu Naujaliu 
 
LIEPOS 29 D.
10:00-13:00 | PIETŪS | 14:00-17:00
Kūrybinės kino režisūros dirbtuvės su režisiere Marija Stonyte
PERTRAUKA
18:00 Filmo ŠVELNŪS KARIAI peržiūra ir pristatymas su režisiere Marija Stonyte 
 
LIEPOS 30 D.
10:00-13:00 | PIETŪS | 14:00-17:00 Filmų peržiūra, post-produkcija. Kūrybinės filmų viešinimo dirbtuvės su prodiusere Viktorija Akavickaite
PERTRAUKA
18:00 Europos kino akademijos geriausia komedija apdovanoto filmo BEIBIS NINDZĖ peržiūra. Pristato SCANORAMOS ambasadorė Eglė Ausiejūtė.
 
LIEPOS 31 D.
17:30 Kino stovyklos dalyvių filmų pristatymai ir premjeros kino teatre „Dainava". Restauruota lietuviška kino klasika: BIRŽELIS, VASAROS PRADŽIA premjera ir pristatymas su archyvaru Aleksu Gilaičiu. Filmas restauruotas Lietuvos kino centro užsakymu.  
Rež. Raimondas Vabalas | 1 val. 30 min. | Lietuva | Drama | N-13
 
* Liepos 25-30 d. užsiėmimai vyks Alytaus miesto teatre, liepos 31 d. – kino teatre „Dainava". 

Seansų vietos:
Alytaus miesto teatras (Rotušės a. 2)
„Dainavos“ kino teatras (Sporto g. 2)

Laikas:
Liepos 25-31 d.

Visos kūrybinės dirbtuvės ir filmų seansai nemokami.

Projektą „Scanoramos vasara“ finansuoja Lietuvos kino centras.

Daugiau informacijos:

Lina Žukauskaitė
Komunikacija
Tel.: 8 673 02093
lina@scanorama.lt

Komentarai

Komentarų nėra

Parašykite komentarą