Grupė savanorių karių keliauja partizanų vado A. Ramanausko Vanago takais 200 kilometrų

Artėjant valstybės šimtmečiui, grupė Krašto apsaugos savanorių pajėgų karių iš Lazdijų išlydėti į 200 kilometrų žygį, skirtą garsiam partizanų vadui Adolfui Ramanauskui Vanagui atminti.

Lazdijų centre, šalia paminklo garsiam partizanų vadui Adolfui Ramanauskui Vanagui, Krašto apsaugos savanorių pajėgų kariai išlydėti į savaitę truksiantį žygį, skirtą Ramanauskui Vanagui atminti.  Kiekvieną dieną šie žygeiviai įveiks daugiau nei 30 kilometrų, aplankys ir pagerbs partizanų žuvimo, mūšių ir bunkerių vietas Lazdijų, Kalvarijos, Marijampolės, Vilkaviškio, Šakių, Jurbarko, Tauragės, Raseinių ir Radviliškio rajonuose. Žygio maršrutas suplanuotas remiantis Adolfo Ramanausko Vanago istorine kelione į visos Lietuvos partizanų vadų suvažiavimą, kuriame 1949 metų vasario 16 dieną buvo priimta Lietuvos laisvės kovos sąjūdžio tarybos delegacija.

„Šie metai – Adolfo Ramanausko Vanago metai. Krašto apsaugos savanorių pajėgos šiuo žygiu prisideda prie šios istorinės asmenybės  bei visų rezistencijos kovų už nepriklausomybę atminties išsaugojimo“, - kalbėjo Krašto apsaugos savanorių pajėgų štabo viršininkas plk. ltn. Linas Kubilius

Žygio dalyviai yra kariai savanoriai, tarnaujantys Krašto apsaugos savanorių pajėgų Dainavos, Dariaus ir Girėno, Žemaičių, Vyčio, Prisikėlimo ir Didžiosios Kovos apygardų rinktinėse. Viena žygio dalyvė – savanorė medikė.

„Noriu prisidėti prie Lietuvos istorijos dalies nors trupučiuką. Šie metai – šimtmečio metai ir paminėti Vanago metai, tai reikia išnaudoti tokią progą. Aišku, jaudinuosi. Nes tai įvykdyti – pradžioje gal bus nieko, bet po to - sunku. Pasiryžusi visus sunkumus ištverti, be to, esu šios grupės medikė“, - kalbėjo vyr. ltn  Vilma Rutkauskaitė.

Vienas vyriausių žygio dalyvių teigia, kad šaltuoju metų laiku ryžosi šiam išbandymui – senelio atminimui, kuris buvo Tauro apygardos partizanas.

„Su Vanagu Ramanausku jie buvo susitikę. Senelis iš partizanų vadovybės gavo Vyčio kryžių 3-io laipsnio apdovanojimą, iš sovietų valdžios -25 metus sunkiųjų darbų ir 10 metų tremties, iš kurių 4 atidirbo anglies šachtose. Ir nuo to laiko aš jaučiu pareigą. Bet kai man buvo 18 metų, Lietuvos kariuomenės dar nebuvo. Prieš 2.5 metų Ukrainos įvykiai paskatino tapti savanoriu. Ir dabar esu eilinis Vilniuje, 8-oje kuopoje. Ir kai išgirdau apie žygį, įkvėptas senelio pavyzdžio, nutariau  dalyvauti“, - kalbėjo savanoris Mantas Adomėnas.

Žygio startas neatsitiktinai pasirinktas Lazdijuose, mat partizanų vadas Adolfas Ramanauskas Vanagas – kilęs būtent iš šio krašto.

„Mes didžiuojamės, kad turime tokį didvyrį kaip Adolfas Ramanauskas Vanagas, kuris gimė ir augo mūsų krašte ir siekė Lietuvos nepriklausomybės. Dabar žygeiviai eis tais takais, keliais, kuriais keliavo iki Radviliškio Ramanauskas Vanagas. Šiandien išeina savanoriai, tai bus puikus žygis. Noriu palinkėti jiems ištvermės ir padėkoti, kad jie garsina mūsų valstybę, primena istoriją“, - kalbėjo Lazdijų rajono savivaldybės meras Artūras Margelis.

Po oficialios išlydėtuvių ceremonijos, savanoriai pasitikrino kuprines, turimą įrangą. Jiems dar kartą primintos žygio taisyklės.

Šis žygis truks savaitę, o vasario 15 dieną kariai, įveikę daugiau nei 200 kilometrų pėsčiomis, uždegs šimtmečio laužą Lietuvos partizanų memoriale Minaičių kaime, Radviliškio rajone.

 

Daina Baranauskaitė

Komentarai

Komentarų nėra

Parašykite komentarą