Kas tautinėj juostoj sudėta

Makniūnų bibliotekoje visą mėnesį veikė Anelės Zurlienės austų juostų paroda „Kas juostoj tautinėj sudėta“, skirta Lietuvos valstybės atkūrimo 100-mečiui. Lankytojai galėjo įsitikinti, kad juostų paskirtis keičiasi, jos dažniau tampa suvenyrais, neretai siunčiamais į užsienio šalis, nedidelės austos naudojamos kaip knygų skirtukai. Vis dėl to niekas nepaneigs, jog juostų audimas – tai menas, savotiška meditacija, kuriai reikalingos švarios mintys ir atvira siela.

Lietuvių gyvenime juosta turėjo svarbią reikšmę – žmogų lydėjo nuo jo gimimo iki mirties. Vos gimusį kūdikį seneliai suvyniodavo ir aprišdavo juosta, o mirusiojo karstas dar ir dabar ant jų nuleidžiamas į kapo duobę. Jaunos merginos daugiausia juostų išausdavo iki vestuvių, kad padovanotų piršliui ir kraitvežiams. Dar ir dabar senelių namuose galime rasti bent vieną juostą, gautą ar naudotą per vestuves, jubiliejus.

Anelė Zurlienė – Alytaus apskrities literatų klubo „Tėkmė“ narė, knygų „Nors ąžuolus palik!..“, „Minties erdvė“, „Neatpažintoji“, „Atstumtieji“ autorė, atsiminimų knygos apie mokytoją, poetę Danutę Zieniūtę sudarytoja (kartu su Onute Andrulevičiene), aktyvi renginių, plenerų dalyvė. Šalia tokios intensyvios veiklos Anelė Zurlienė įgyvendino dar vieną pomėgį – austi juostas. Parodoje eksponuojamos juostos žavi spalvų natūralumu, raštų vingrumu ir begaliniu kruopštumu. A. Zurlienės austa juosta buvo dovanota mūsų parapiją aplankiusiam garbiam svečiui – Kaišiadorių vyskupijos vyskupui Jonui Ivanauskui, kad dalelė Dzūkijos spalvų puoštų vyskupiją.

 

Alytaus rajono savivaldybės viešosios bibliotekos Makniūnų bibliotekos informacija 

Komentarai

Komentarų nėra

Parašykite komentarą