„Vedu tave su meile. Teatras“. 30-asis Alytaus teatro sezonas dosnus mylinčių naujienų

 

Pasitikdamas jubiliejinį sezoną Alytaus miesto teatras pristato daug naujų dalykų: naujas šūkis, naujos kūrybinės pajėgos, nauji iššūkiai ir užmojai. 30 - asis teatrinis sezonas prasidės rugsėjo 20 dieną vidurdienio akcija ir premjeriniu spektakliu „Freelanceriai“ (rež. A. Dilytė), o rugsėjo 21 d. visus pakvies naktinė teatrinių įvykių sesija COM•MOON•A.

„Vedu tave su meile. Teatras“

Tokiu šūkiu Alytaus miesto teatras pasitinka naująjį teatrinį sezoną ir drąsiai dalijasi savo jausmais. Pasiryžęs vesti, atvesti, pakviesti, palydėti žiūrovą - teatras kuria tvirtą sociokultūrinį ryšį su kiekvienu jų ir tiki savo vizija - būti atvira erdve, kurti atvirą dialogą su kiekvienu žmogumi.

„Kiekvienas meilę suvokiame savaip, pirmiausia remdamiesi savo patirtimis - asmeniniais išgyvenimais, intelektinėmis žiniomis, intuityviu pajautimu. Drįstu tvirtinti, kad meilė ir kūryba – aukščiausios žmogaus dvasios apraiškos - tai du svarbiausi dalykai, stumiantys žmoniją pažangos link, suteikiantys jėgų ištverti sunkumus ir eiti pirmyn. Meilė, kaip ir kūryba - tai ištisinis procesas, prasidedantis nuo svaigaus įsimylėjimo (kūryboje – idėjos) iki nepagrįstų lūkesčių, nusivylimo, išdavysčių,(pasi)aukojimo. Meilė toli gražu nėra tik tam tikras biologinis, na daugiausiai psichologinis, vyksmas, kuris yra skirtas žmonių giminei pratęsti. Man labiau priimtina kosminė meilės prasmė, kur ji, anot Dantės, „judina saulę ir kitas žvaigždes“. Tokia yra ir visos kūrybos esmė – judinti ir keisti pasaulį, nebijant kalbėti ne tik apie gerus, bet ir apie skaudžius dalykus, provokuojant mąstymui ir pokyčiams. Nuoširdžiai linkiu mūsų teatrui eiti šiuo keliu ir vesti juo žiūrovą. Su meile.“, - mintimis dalijasi Alytaus miesto teatro direktorė Inesa Pilvelytė.

Naujasis teatro sezonas prasidės rugsėjo 20 dieną. Teatras kuria stebuklus, tad ir atidarymo reginys bus netikėtas miestelėnams. Vidurdienį Rotušės aikštėje sutiksime didelį būrį nuotakų.

„Meilėje, kaip ir kūryboje, pasireiškia poliškumas. Meilei reikalingas objektas – kitas žmogus, prie kurio palaipsniui priartėjama. Kūrėjui toks objektas pirmiausiai yra jo kūrinys. Vykstant kūrybos procesui jis tampa kūrėjo dalimi, pasiglemžiančia jo laiką, energiją, mintis ir jausmus. Visai kaip ir mylimasis. Bet kaip kad mylimasis nėra kito žmogaus nuosavybė, taip ir meno kūrinys nepriklauso kūrėjui. Jis sukuriamas tam, kad pratęstų gamtą, pratęstų pasaulio dinamiką, dalinantis tuo su kitais. Tuomet ir atsiranda dar vienas polis, dar vienas objektas – meno vartotojas, o teatre žiūrovas... Taigi šiam žiūrovui - savotiškam jaunikiui - sezono atidarymo akcijos metu žaismingai pristatysime teatrą, kaip nuotaką su daugybe jo sudedamųjų dalių: nuotaka - pjesė, nuotaka - premjera, nuotaka - grimerinė, nuotaka - dekoracija ir dar daugybė kitų nuotakų, kurias pažinti kviesime viso sezono metu.“, - šypsosi teatro vadovė.

Vakare, 18 val. žiūrovai kviečiami pamatyti premjerinį režisierės Agnės Dilytės spektaklį „Freelanceriai“, kurio fabula itin aktuali ir šiandien: kaip gyvena ir kiek aukoja žmogus, vydamasis savo svajonę.

Nauja meno vadovė ir naujas trupės narys

Šį sezoną Alytaus miesto teatro meno vadovės pareigas pradėjo eiti teatrą ir miestą prisijaukinusi aktorė ir režisierė Andra Kavaliauskaitė, į Alytų parvežusi aukščiausią Lietuvoje teatro apdovanojimą „Auksinį scenos kryžių“. Už kūrybinius pasiekimus ji įvertinta Alytaus miesto Kultūros premija. Puikiai pažįstanti patį teatrą ir trupę naujoji meno vadovė A. Kavaliauskaitė apie užsibrėžtus tikslus kalba atsargiai.

„Kai ateina akimirka, kuomet reikia prakalbti garsiai apie užsibrėžtus tikslus, dažniausiai kartu su įgarsintomis mintimis atkeliauja sąstingis. Nūdienoje per dažnai nepasvertai paleidžiami pažadai, kurie taip ir lieka neįgyvendinti. Per daug tų reklaminių burbulų, kurie nuostabiai gražūs tol, kol garsiai kalba apie savo ypatingą būsimą būtį, o paskui (kad ir kokio grožio bebūtų) pamatai, kad jo rezoliucija padidinta mažiausiai 105 kartus, uždėtas filtras, o viduje - spengianti ir tuščia tyla. Būtent dėl šios priežasties esu linkusi kuo mažiau kalbėti apie būsimus, o žymiai stipriau liesti esamus darbus, o šie juk ir yra puiki pradžia tiems, kas atkeliauja. Ką drąsiai galiu pasakyti, šių metų teatro sezonas laukia įvairialypis ir daugiabriaunis, bandysiantis žiūrovą vesti su besąlygiška meile. O apie tai, kaip pavyko tą meilę auginti(S), ar mūsų ėjimai buvo svarūs, galėsime pasikalbėti birželio mėnesį, apžvelgdami nuveiktus darbus. Tuomet kalbės ne reklaminiai burbulai, o nuveiktieji. Manau, tai sąžiningiausia.“, - nedaugiažodžiauja Andra Kavaliauskaitė.

Meno vadovė taip pat kurs vaidmenis scenoje bei neapleis režisierės darbo. Pavasarį planuojamas naujas trilogijos („Seen“, „KI(t)OKIA“) spektaklis „Neišmylėtieji“, kalbantis apie vaikus, pritrūkusius artimųjų meilės. Premjera žadama pavasarį.

Jubiliejinis 30-asis Alytaus miesto teatro sezonas, anot meno vadovės, bus dosnus premjerų. Be jau minėtos, žiūrovų laukia spektakliai skirti vaikams ir suaugusiems, kuriuos kurs Lietuvos ir užsienio režisieriai.

Anot meno vadovės Andros Kavaliauskaitės: „kiekvienais metais, artėjant naujam sezonui, iš naujo suklūstama: kokio teatro reikia šiandienos žiūrovui? Kokio jo reikia miestui? Lietuvai? Pasauliui? Ką turime daryti (ar ko nedaryti), kad žiūrovas norėtų į jį ateiti? Ko jam stinga ar kaip tik per daug? Ko žiūrovas yra „išalkęs“? Ar mūsų lūkesčiai sutampa? Ar mes esame pasiruošę vienas kito (teatras žiūrovo, žiūrovas teatro) nesumeluotai meilei? Jeigu bent vos vos žvilgteltumėte į šio sezono kūrybinę programą, manau, klausimų nebekiltų. Teatre su meile Jūsų lauks penkios būsimos premjeros: Tenesis Viljamsas „Geismų tramvajus“ (rež. Suren Shahverdian), „Kupriukas muzikantas“ (rež. Jonas Gaižauskas), Viljamas Šekspyras „Makbetas“ (rež. Paata Tsikolia), „Neišmylėtieji“ (rež. Andra Kavaliauskaitė) ir... lai lieka nors šiek tiek paslapties... ilgai svajotas ir mintyse brandintas autorinių vakarų ciklas - susitikimai su mūsų trupės aktoriais ne spektaklio metu, leidžiant prie savęs prisiliesti be kaukių ir be personažų“.

Naujomis kūrybinėmis idėjomis besidalinantis teatras, atviras naujiems kūrybiniams sumanymams ir kūrybingiems žmonėms. Šį sezoną Alytaus teatro trupę papildė du teatro aktoriai Petras Baronas ir Povilas Adomaitis.

„Nė kiek nepadidindama vis kartoju: be galo džiaugiuosi, kad šį sezoną pradedame su dar gausesne trupe, į kurią su sava kūrybine (ir ne tik) energija atkeliauja du teatro aktoriai. Nepaslaptis, viena didžiausių režisieriaus svajonių - kurti su tais, kurie ne tik nepriekaištingai atlieka gautas užduotis, bet kurie patys labai stipriai prisideda prie naujų gimimo. Tie, kurie nėra tik užduočių įgyvendintojai, atlikėjai, o yra kūrėjai. Net neabejoju, kad į Alytų sugrįžtantis Povilas ir atvykstantis Petras būtent tokie. Aš ką tik pasakiau: neabejoju? Ne, esu šventai įsitikinusi, kad laukia gražūs kūrybiniai procesai.“ - kalba meno vadovė Andra Kavaliauskaitė .

 Dosnus teatrinis ruduo: COM•MOON•A, COM•@, COM•MEDIA

Tarptautinis teatrų festivalis šiemet ypač prasiplėtė. Kiekvieną rudens mėnesį žiūrovų lauks vis kita festivalio dalis. Iškart po teatro sezono atidarymo, rugsėjo 21 d. startuoja naktinė teatrinių įvykių sesija COM•MOON•A. Alternatyvaus teatro naktis kviečia visus, norinčius pajusti aštresnį teatrinio gyvenimo skonį. Nuo 19 val. vakaro įvairiose teatro erdvėse, nuo rūsio iki stogo (taip, taip - šiemet užlipsime ir ant stogo!) vyks septyni spektakliai (Olandija, Didžioji Britanija, Lietuva), penkios kūrybinės dirbtuvės, trys koncertai (JURGA-J. Šeduikytė, „Šuo Leila, „Velvet“), du kino filmai („Kelionės namo“, „Trys skrybėlės“) bei susitikimas su jų režisiere alytiške, gyvenančia sostinėje, Ramune Rakauskaite. Veiks interaktyvi laisvalaikio zona, o peną sielai ankstyvą rytą sustiprins maistas kūnui ir „Kritiko kiaušinienė“.
Pamėkite naktinę teatrinių įvykių sesiją COM•MOON•A socialiniame tinkle Facebook, parsisiųskite e-programėlę jau dabar ir gaukite visą informaciją apie jos dalyvius. Unikali galimybė pamatyti tiek daug per vieną naktį ir tik už vieną bilietą, kurio kaina vos 10 eurų, moksleiviams - 5 eurai.

Spalis bus skirtas vaikams. Tarptautinio teatrų festivalio programa vaikams COM•@ rengiama spalio 10 – 12 dienomis, kuomet mažuosius teatro žiūrovus pakvies spektakliai, kūrybinės dirbtuvės, o mokytojus, tėvelius ir visus besidominčius vaikų ugdymu suburs apskritojo stalo pokalbiai „Apskrita COM•@“. Pamatyti spektaklius galima pasinaudojus šalyje veikiančia sociokultūrinio ugdymo Kultūros paso programa.

Tradiciškai pilkokas lapkritis šiemet bus itin spalvingas. Lapkričio 8 -24 dienomis žiūrovams bus pristatoma itin dosni ir kokybiška COM•MEDIA programa. Po sėkmingų Alytaus miesto teatro gastrolių bei tarptautinių ryšių užmezgimo, festivalis pristato bene geriausius Lietuvos teatruose sukurtus spektaklius bei svečius iš Meksikos, Estijos, Rumunijos, Danijos. Pirmą kartą festivalyje laukiama svečių bei tarptautinių festivalių organizatorių, teatrų vadovų ir režisierių iš Pietų Korėjos, Sakartvelo, Irano, Vokietijos, Jungtinių Arabų Emyratų, Lenkijos, Baltarusijos, Ukrainos, Rusijos, Serbijos.

Žiūrovų patogumui platesnis bilietų platintojų tinklas ir patogus atsiskaitymas

Pradėdamas naują teatrinį sezoną, Alytaus miesto teatras pasirūpino ir patogesniu bilietų įsigijimu. Kaip įprasta, teatro kasoje galima įsigyti bilietus į teatro repertuarinius spektaklius bei pasirūpinti bilietais į visas tarptautinio teatrų festivalio dalis ar spektaklius, įsigyti kitų vykstančių renginių bilietus. Atsiskaityti perkant bilietus teatro kasoje, sistemose tiketa.lt, bilietai.lt, ticketmarket.lt galima tiek grynaisiais, tiek banko kontaktine ar bekontakte kortele.
Tai paspartina bilietų pardavimo procesą bei taupo žiūrovų laiką.

Komentarai

Komentarų nėra

Parašykite komentarą