Ką matysite pro papuoštų namų langą? Tegu tai nebūna šiukšlynas!

Šventinis vakaras. Namai sutvarkyti ir papuošti. Ant balta staltiese padengto stalo išrikiuoti patiekalai. Žvilgtelėjus pro langą akis džiugina aplinkiniuose namuose mirksinčios švieselės. Nuotaika pakili. Kol akis neužkliūva už šiukšlyno namo kieme.

„Na, ir kas ten taip padarė?“ – garsiai piktinatės. Kai ryte išpakavot kurjerio atvežtas užsakytas dovanas ir tuščią dėžę nunešėt prie konteinerių, ten dar buvo švaru. Nebuvo laiko tą dėžę plėšyti ar lankstyti, kad tilptų į vidų – numetėt prie konteinerio. „Baisus čia reikalas – viena dėžė“, - spėjot pagalvoti nuskubėdamas.

Dabar prie tos dėžės buvo dar kelios, šalia ir maišelių su atliekomis primesta. „Sutriai! Negalėjo sutvarkyti“, - piktai suburbėjot.

Bet o kas gi turėjo tvarkyti? Šventės pas visus ateina vienodai – ir pas tuos, kas šiukšlina, ir pas tuos, kas tvarko. Pastarieji, beje, ir šventiniu laikotarpiu dirbs pagal nustatytą grafiką. Pagal įprastą tvarką dirba ir rūšiavimo centrai (atliekų surinkimo aikštelės), į kuriuos galima ir reikia vežti į konteinerius netelpančias atliekas.

O tokių pastaruoju metu gerokai padaugėjo. Viena didžiausių problemų yra įvairaus dydžio dėžės, į kurias būna supakuotos internetu užsakomos ir siunčiamos prekės.

„Prie konteinerių paliekamos dėžės visada buvo didžiulis galvos skausmas. O šiuo metu, kai praktiškai visos prekės yra siunčiamos supakuotos į dėžes jų kiekiai, o tuo pačiu ir krūvos prie konteinerių auga ne dienom, o valandom“, - apmaudžiai pastebi Alytaus regiono atliekų tvarkymo centro Atliekų tvarkymo paslaugų organizavimo ir kontrolės padalinio vadovas Martynas Krasauskas.

Jis primena, kad kartonines dėžes, prieš metant į popieriaus konteinerį, būtina išlankstyti ar suplėšyti, kad lengvai tilptų. Įdėjus reikia pastumti, kad atliekos nučiuožtų žemyn. Jei dėžių daug ir jos didelės, geriausias sprendimas – išvežti jas į rūšiavimo centrą.

„Nesvarbu, koks kiekis dėžių ar kitų atliekų bus sumestas prie konteinerių – vežėjas jas išveš pagal numatytą grafiką. Popieriaus ir kitos pakuočių atliekos vežamos, kai konteineris prisipildo ne mažiau kaip 80 proc. Kol konteineris netuštinamas, nevežamos ir šalia jo paliktos atliekos”, - akcentavo M. Krasauskas.

Sakoma, kad palydėti besibaigiančius metus reikia taip, kaip norisi gyventi Naujaisiais. Alytaus regiono atliekų tvarkymo centras linki tą padaryti be atliekų po langais. Tegu tvarkingi kiemai būna kiekvieno mūsų dovana vienas kitam.

ARATC inf.

Komentarai

Komentarų nėra

Parašykite komentarą