Alytuje jau naikinami Sosnovskio barščiai

Atšilus orams ir į viršų vis labiau stiebiantis žolei bei augmenijai, mieste pradėti naikinti Sosnovskio barščiai. 

Tai daroma remiantis pasirašyta sutartimi tarp Lietuvos Respublikos Aplinkos ministerijos Aplinkos projektų valdymo agentūros ir Alytaus miesto savivaldybės administracijos. 

Sosnovskio barsčiai  yra vieni pavojingiausių ir aplinkai, ir žmonių sveikatai invaziniai augalai, o ir išnaikinti šį augalą nėra paprasta. Todėl pagal aplinkos monitoringą vykdančių Vytauto Didžiojo universiteto Žemės ūkio akademijos darbuotojų sudarytą 2021-2023 metų veiksmų planą ir LR Aplinkos ministro patvirtintą Kenksmingų žmogaus sveikatai invazinių rūšių augalų naikinimo metodiką, Sosnovskio barštis naikinamas šalia Kalniškės g. 3, Raudonkalnio g., Kalnų g. 61A sklypų. Alytuje jų populiacija bus naikinama 3,108 ha teritorijoje.

Pagal veiksmų planą, barščio naikinimo plotuose bus vertinama ir juose esančios augalijos struktūra, rūšinė sudėtis bei pateikiamos ataskaitos, žyminčios barščio populiacijos reguliavimo poveikį gamtinių buveinių atsikūrimui. 

Aplinkos apsaugos rėmimo programos dotacijos lėšomis Sosnovskio barštis gali būti naikinamas tik valstybei ar savivaldybei nuosavybės teise priklausančiuose žemės sklypuose.

Naikinimo darbus atlieka mažoji bendrija „Arbora LT“. Visos naikinimo metu susidariusios atliekos bus išvežamos nedelsiant, po kiekvieno paslaugos vykdymo etapo jas nušienavus, išrovus ar iškasus. Susidariusios surinktos žaliosios atliekos bus pristatomos į nepavojingų atliekų sąvartyną Takniškių kaime, Alytaus rajone arba alternatyvias perdirbimo ar kompostavimo įmones.

Šį mėnesį Sosnovskio barščiai naikinti cheminėmis priemonėmis. Per mėnesį po to pagelsta augalų lapai, pradeda nykti antžeminė jų dalis. 

Ten kur atsiranda Sosnovskio barščiai pasikeičia įprastos buveinės, nes jie yra stiprūs vietinių augalų konkurentai. Sosnovskio barščių visos augalo dalys kaupia daug aktyvios medžiagos furanokumarino, kuri žmogui prisiartinus prie augalo, juos skinant ar šienaujant, gali smarkiai apdeginti neapsaugotą žmogaus odą, sukelti ypač stiprią organizmo alerginę reakciją, ypač tai būdinga saulėtomis dienomis, kai yra aktyvesnis šios medžiagos išsiskyrimas į orą – odos paraudimus, dideles vandeningas pūsles, kurios plyšusios virsta ilgai negyjančiomis žaizdomis.

Pastebėjus Sosnovskio barščius ar bent vieną augalą, naikinkite nedelsiant visomis įmanomomis priemonėmis. Sosnovskio barščių žiedynai dėl savo įspūdingos išvaizdos vienu metu buvo naudojami interjerų dekorui. Jokiu būdu neskinkite šių augalų žiedynų ir nepervežkite iš vienos vietos į kitą,  nes augalų sėklos ilgai išlieka daigios – perveždami augalus iš vienos vietos į kitą, prisidedate prie jo platinimo.  
  
AMS, Komunikacijos skyriaus informacija

Komentarai

Komentarų nėra

Parašykite komentarą