Gyventojai kviečiami pasitikslinti gyvenamosios vietos deklaravimo duomenis

Registrų centro duomenimis, dalies Lietuvos gyventojų gyvenamosios vietos deklaravimo adresai yra netikslūs, ši problema egzistuoja ir Alytaus mieste. Priežastys gali būti įvairios – pakeisti adresai, pastatams nesuteikti adresai, neįteisinti pastatai, kuriuose asmenys gyvena, deklaruotos gyvenamosios vietos adreso nėra Adresų ar Nekilnojamojo turto registruose, išvyko gyventi į užsienį ir nedeklaravo išvykimo ir panašiai. 

Netikslūs bei neteisingi adresai sukelia problemų ir patiems gyventojams, ir valstybės institucijoms: užtrunka tokių asmenų gyvenamosios vietos paieška, pavyzdžiui, teikiant specialiųjų tarnybų (policijos, priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo ar greitosios medicinos pagalbos) paslaugas, o pašto ir siuntų pristatymo paslaugų teikimas dažnai tampa neįmanomas, valstybės institucijų ar teismų siunčiama informacija ar dokumentai pagal Gyventojų registre nurodomą gyvenamosios vietos adresą tokių gyventojų tiesiog nepasiekia.

Pagal Registrų centro pateiktą savivaldybėms informaciją, savivaldybių pastangomis ir gyventojų iniciatyva nuo 2020 m. balandžio mėn. iki 2021 m. balandžio mėn. buvo sutvarkyta 17 procentų netikslių duomenų. 

Atliekant Gyventojų registro modernizavimo bei Metrikacijos ir gyvenamosios vietos deklaravimo informacinės sistemos (MGVDIS) paleidimo darbus, 2021 metais buvo sulyginti visi asmenų deklaruotos gyvenamosios vietos duomenys, siekiant užtikrinti tinkamą sąveiką su Adresų registru, ir kiekvienam adresui suteikti unikalų adreso kodą, naudojamą Adresų registre. Duomenų sulyginimo metu papildomai nustatyti 70 246 asmenų netikslūs deklaruotos gyvenamosios vietos duomenys (adresai), kurių atitikmens nėra Adresų ir Nekilnojamojo turto registruose.
Taigi, įvertinus situaciją, išryškėjo, kad vis dar nemažai Lietuvos gyventojų de facto gyvena „be adreso“.

Kviečiame Alytaus miesto gyventojus pasitikrinti savo gyvenamosios vietos deklaravimo duomenis Registrų centro savitarnoje, prie kurios galima prisijungti elektroniniu parašu arba per elektroninę bankininkystę, arba kreiptis į Alytaus miesto savivaldybės administracijos Civilinės metrikacijos skyrių. Jeigu minėti duomenys yra neteisingi, asmenys privalo pateikti prašymus patikslinti neteisingus deklaravimo duomenis, nurodant tikslų savo deklaruotos gyvenamosios vietos adresą. 

Atkreipiame dėmesį, kad už gyvenamosios vietos deklaravimo duomenų nepateikimą ar melagingų deklaravimo duomenų pateikimą numatyta administracinė atsakomybė. 

Civilinės metrikacijos skyriaus informacija

Komentarai

Komentarų nėra

Parašykite komentarą