Po ekspertinio įvertinimo – komisijos rekomendacija leisti kirsti medžius Ulonų gatvėje

Alytaus miesto savivaldybės Želdynų ir želdinių apsaugos ir priežiūros komisija, atsižvelgdama į nepriklausomo želdynų eksperto prie Aplinkos apsaugos ministerijos, biomedicinos mokslų daktaro Laimučio Januškevičiaus išvadas dėl medžių ir želdinių rekonstruojamoje Ulonų gatvės atkarpoje būklės, siūlo leisti kirsti daugiau kaip 100 medžių bei kitų želdinių. 

Ekspertizės bei apžiūros metu įvertinta jų ekologinė svarba, želdinių būklė: medžių kamienų mechaniniai pažeidimai, grybelinės ligos, spygliuočių medžių lajos išretėjimas.

Komisija siūlo leisti kirsti Ulonų gatvėje numatytus projekte blogos būklės, pažeistus puvinio bei išdžiūvusius lapuočius medžius, sausas pušis, džiūstančius du kadagius ir nepriskirtus saugotiniems medžiams iki 12 centimetrų skersmens želdinius neskaičiuojant jų atkuriamosios vertės, kaip ir numato teisės aktai. 

Taip pat bus genimos išliekančių medžių išdžiūvusios bei apatinės šakos – tokių genimų medžių yra vienuolika.  

Vykdant Ulonų gatvės rekonstrukcijos II etapo darbus, komisija rekomenduoja leisti kirsti 138 medžius ir krūmus. Už geros būklės medžius, kurių yra 53, apskaičiuota jų atkuriamoji vertė. Ji sudaro daugiau kaip 22 tūkstančius eurų. 

Alytaus miesto savivaldybės taryba Ulonų ir Santaikos gatvių rekonstravimo projektams pritarė 2017 metų rudenį. 2018 metų vasario mėnesį dėl numatomo Ulonų, Pulko, Santaikos g. rekonstravimo Pusiaukelės namuose vyko susitikimas su aplinkiniais gyventojais, kuriems buvo pristatyti siūlomi sprendiniai. 

Viešas susirinkimas, kuriame buvo aptarti gatvės rekonstrukcijos ir kapitalinio remonto projektiniai pasiūlymai, įvyko 2018 metų lapkričio pabaigoje.

Susirinkimo metu savivaldybės administracijos Aplinkos apsaugos skyriaus specialistai pateikė pastabas dėl kertamų medžių ir siūlė sumažinti kirsti numatytų medžių skaičių. 
Pasak skyriaus vyriausiosios specialistės Ramunės Zubrės, parengtuose sprendiniuose, įrengiant autobusų stovėjimo aikštelę Ulonų g. skvero teritorijoje (šalia Miško g. 3, 5 sklypų) buvo numatoma kirsti stambų ąžuolą ir pušį. 

„Mes paprašėme stotelę perkelti toliau, o medžius išsaugoti. Taip pat šalia Pusiaukelės namų augantis didžiulis ąžuolas yra labai svarbus kraštovaizdžio elementas. Nurodėme šį vertingą medį bei netoliese augančią didelę pušį išsaugoti. Taip pat atitinkamose gatvės atkarpose siūlėme nekeisti esamos šaligatvių konfigūracijos, kad būtų galima išsaugoti daugiau vertingų želdinių, nekertant ąžuolų ir pušų. Tarėmės su projektuotojais ir kraštovaizdžio specialistais dėl vertingiausių želdinių kaip estetiškai ir ekologiškai svarbių kraštovaizdžio elementų išsaugojimo ir į skyriaus specialistų pastabas tikrai buvo atsižvelgta“, - sakė R. Zubrė.

Taip pat ekspertizės metu apžiūrėta greta vieno iš šalia gatvės esančių sklypų auganti 65 centimetro storio pušis, kurią gyventoja prašo iškirsti. Konstatuota, kad medis yra sveikas, vykdomiems darbams netrukdo, tad ekspertas ir komisija siūlo minėtą pušį išsaugoti.

Rekonstruotoje beveik 900 metrų ilgo gatvės atkarpoje išliks ne tik stambiausi ir vertingiausi 57 ąžuolai, pušys bei klevai, bet bus pasodinta dar 30 liepų, 6 šermukšniai bei beveik 1700 įvairių krūmų. 
Po rekonstrukcijos Ulonų gatvėje bus trys eismo juostos, greta gatvės bus įrengtas apšviestas platus pėsčiųjų ir dviračių takas. 

Komunikacijos skyriaus informacija

Komentarai

Komentarų nėra

Parašykite komentarą