Alytaus meras su teisingumo viceministru aptarė nuteistųjų įdarbinimo galimybes

Alytaus miesto savivaldybės vadovai trečiadienį susitikimo metu su Lietuvos Respublikos Teisingumo ministerijos viceministru Elanu Jablonsku ir Kalėjimų departamento direktoriaus pavaduotoja Ligita Valalyte aptarė Alytaus pataisos namuose esančių nuteistųjų įdarbinimo galimybes Alytaus verslo įmonėse.

Susitikime taip pat dalyvavo Alytaus pataisos namų direktoriaus pavaduotojas Raimundas Markauskas, savivaldybės administracijos darbuotojai. 

„Situacija darbo rinkoje – įtempta. Praktiškai visi darbdaviai skundžiasi darbuotojų trūkumu. Kažkada pataisos namuose veikė įmonės, kuriose dirbo nuteistieji. Dabar to nėra, tad šiandienos mūsų tikslas – tapti tarpininkais tarp nuteistųjų ir verslo bei rasti sprendimą, kaip neiškristi iš darbo rinkos kažkada paslydusiems, tačiau tebenorintiems dirbti. Tokiam žmogui po bausmės atlikimo būtų lengviau grįžti į įprastą gyvenimą, jis neprarastų profesinių, socialinių įgūdžių, įgautų patirties, užsitikrintų darbo vietą, kažkiek užsidirbtų. Manau, kad nuteistiesiems tai būtų didelė motyvacija negrįžti atgal į pataisos namus, o kartu pagalba verslui“,- susitikimo pradžioje kalbėjo Alytaus miesto savivaldybės meras Nerijus Cesiulis.

Jo vertinimu, galbūt būtų galima pagalvoti apie savotišką pilotinį projektą, įvertinant ir įvairius teisinius aspektus dėl bausmės atlikimo vietos laikino palikimo, verslo galimybių investuoti į gamybą pačioje pataisos namų teritorijoje, galimas lengvatas ar subsidijas prie socializacijos prisidedančiam verslui.

Pasak Teisingumo viceministro Elando Jablonsko, iniciatyva iš tiesų gera, verslo ir nuteistųjų bendradarbiavimo pavyzdžių įkalinimo įstaigose jau yra. 

„Jų nėra daug, nes vėlgi ne kiekvienas nuteistas asmuo turi teisę palikti teritoriją, ne kiekvienas nori ir dirbti. Tačiau kartu su Kalėjimų departamentu, įvertinus visus teisinius aspektus, manau, galėsime vienokį ar kitokį bendradarbiavimo modelį rasti. Juolab, kad ir pati savivaldybė iniciatyvą rodo ir žada prisidėti“, - sakė viceministras. 

Pasak Alytaus pataisos namų direktoriaus pavaduotojo Raimundo Markausko, šiuo metu juose yra 800 nuteistųjų. „Apie 200 iš jų galėtų dirbti nepalikdami teritorijos, dar apie 150 galėtų dirbti ir už pataisos namų ribų. Tik žinoma, kitas klausimas, kiek iš jų norės dirbti“, - sakė pavaduotojas. 

Jo teigimu, ir šiuo metu apie dvi dešimtys Pusiaukelės namų gyventojų vežiojami ir dviem pamainomis dirba vienoje mėsos perdirbimo įmonėje. 

Kalėjimų departamento direktoriaus pavaduotojos Ligitos Valalytės teigimu, departamentas kartu su pataisos namais jau po švenčių organizuos verslui atvirų durų dienas, kurių metu bus galima pristatyti ir darbo pasiūlymus, ir nuteistųjų turimas profesijas ar specialybes. 

AMS, Komunikacijos skyriaus informacija

Komentarai

Komentarų nėra

Parašykite komentarą