VMI kviečia gyventojus teikti pajamų ir turto deklaracijas

Kauno apskrities valstybinė mokesčių inspekcija (toliau – Kauno AVMI) informuoja, kad į Elektroninio deklaravimo sistemą (EDS) jau perkelti duomenys apie Alytaus apskrities gyventojų pajamas ir išlaidas, didžiajai jų daliai deklaracijas reikės tik peržiūrėti ir pateikti. Šiais metais, kaip ir kasmet, pajamas deklaruoti reikia iki gegužės 2 d.

„Dėkojame Alytaus apskrities gyventojams, kurie laiku deklaravo pajamas praėjusiais metais. Šių dienų įvykių kontekste ypač svarbu prisiminti, kad sąžiningas mokesčių deklaravimas ir sumokėjimas prisideda prie mūsų valstybės stiprinimo bei saugumo užtikrinimo. Išskirtinį dėmesį noriu atkreipti į galimybę be papildomų išlaidų gyventojams paremti norimas organizacijas - laiku ir teisingai deklaravus pajamas kiekvienas gali skirti dalį paramai nuo sumokėto GPM“,– teigia Kauno AVMI viršininkė Judita Stankienė, primindama, kad praėjusiais metais daugeliui gyventojų puikiai sekėsi savarankiškai deklaruoti pajamas e. būdu. 

Nuo 2022 m. prašymą skirti dalį sumokėto GPM paramai pateikti galima tik per EDS, o tai padaryti padeda naujasis paramos vedlys. Verta pažymėti, jog didžioji dalis gyventojų ir taip teikė prašymus e. būdu. Daugiau informacijos dėl paramos skyrimo rasite čia.

Pažymėtina, kad skiriama paramos dalis nuo sumokėto GPM nesikeitė: iki 1,2 proc. galima skirti paramos gavėjams ir meno kūrėjams, iki 0,6 proc. - profesinėms sąjungoms ir iki 0,6 proc. - politinėms partijoms.
„Šie metai yra paskutiniai, kai gyventojai deklaruodami pajamas gali susigrąžinti dalį sumokėto GPM už 2021 m. automobilio, būsto remonto, auklių paslaugas“, - primena J. Stankienė, pažymėdama, kad gyventojai tai gali padaryti deklaruodami pajamas ir pateikdami išlaidas įrodančius dokumentus. Vedliu jau pateikti gyventojų pranešimai apie išlaidas ir deklaruotas grąžintinas sumas bus automatiškai perkelti į pajamų deklaracijas. 
 
Kas turi deklaruoti pajamas? 

Pajamas deklaruoti privalo gyventojai, kurie: vykdė individualią veiklą; gavo pajamų, nuo kurių būtina sumokėti mokesčius; pritaikė per didelį metinį neapmokestinamų pajamų dydį (MNPD) ir dėl to susidaro mokėtina GPM suma. Taip pat deklaravus pajamas dalis gyventojų gali susigrąžinti dalį GPM: nuo išlaidų už būsto, automobilio remonto ir auklių paslaugas, įmokas už gyvybės draudimą, studijas, palūkanas ir kt.; tais atvejais, jei buvo pritaikytas per mažas MNPD. Dėl 2021 m. užimtų pareigų ne tik pajamų, bet ir turto deklaracijas turi pateikti politikai, valstybės tarnautojai ir kt.

Pažymėtina, kad deklaravimo vedlys buvo atvertas nuo sausio mėn. ir preliminariai jau apie 22 tūkst. Alytaus apskrities gyventojų deklaravo pajamas už 2021 m. Gyventojai, kurie deklaravo pajamas prieš mokesčių administratoriui sukeliant duomenis į EDS, turėtų pasitikrinti, ar informacija apie jų pajamas ir išlaidas nebuvo atnaujinta.
Papildomos paslaugos, palengvinsiančios pajamų deklaravimą.

Gyventojams, norintiems pasikonsultuoti mokesčių klausimais telefonu 1882 nebūtina laukti skambučių eilėje – užsisakius VMI skambutį per Mano VMI, konsultantas pats paskambins klientui nurodytu laiku. Mano VMI identifikuoti gyventojai konsultacijų telefonu 1882 sulaukia greičiau, nes sistema automatiškai perkelia skambutį į eilės priekį. 
Primename, jog neturint galimybės pajamas deklaruoti savarankiškai per EDS, nebūtina vykti į VMI aptarnavimo padalinį, nes šią paslaugą teikiame ir telefonu 8 5 2191 777 > Pajamų deklaravimas (spausti 1). Atkreipiame dėmesį, kad esant poreikiui atvykti į aptarnavimo padalinį, būtina išankstinė registracija vizitui per VMI registracijos sistemą čia
Visa informacija apie deklaravimą VMI internetinėje svetainėje www.vmi.lt Domiuosi pajamų ir turto deklaravimu. Išsamius gidus, kaip pildyti pajamų deklaraciją, rasite VMI Youtube kanale. Naujienos skelbiamos VMI Facebook ir LinkedIn paskyrose.

PAPILDOMA INFORMACIJA

Iš viso už 2020 m. Alytaus apskrityje gyventojai pateikė 60 tūkst. pajamų deklaracijų: 51 tūkst. deklaruota grąžintina 12 mln. eurų GPM suma, beveik 10 tūkst. deklaruota 5 mln. eurų mokėtina GPM suma. Turto deklaracijas praėjusiais metais pateikė apie 9 tūkst. Alytaus apskrities valstybės tarnautojų ir jų šeimos narių.

VMI informacija

Komentarai

Komentarų nėra

Parašykite komentarą