„Gyvenamoji zona“ – ne tik įspėjantis kelio ženklas

Pastaruoju metu gyventojai dažnai skundžiasi, kad mieste  gyvenamosios zonos ženklu pažymėtose teritorijose vairuotojai nesilaiko Kelių eismo taisyklių. Pasak į savivaldybę besikreipiančių asmenų, panašu, kad kai kurie iš jų tų taisyklių net ir nežino. 

Alytaus miesto savivaldybės administracijos Viešosios tvarkos skyriaus vedėjo, Saugaus eismo komisijos pirmininko Ryčio Vitkausko teigimu, komisijos posėdžiuose vis dažniau tenka nagrinėti įvairias konfliktines situacijas dėl kelių eismo taisyklių nesilaikymo, atitinkamų ženklų pastatymo ar kitų eismą ribojančių priemonių.

„Kartais susidaro toks įspūdis, kad mūsų miesto vairuotojai net nežino kai kurių ženklų reikšmės, vieno ar kito įpareigojimo, kurį ženklas apibrėžia. Štai, pavyzdžiui, ženklas „Gyvenamoji zona“. Tikrai visų matytas ne kartą, tačiau vargu ar visi žino, kad šis ženklas draudžia važiuoti didesniu kaip 20 kilometrų per valandą greičiu, o šioje zonoje pėstieji turi pirmumą prieš transporto priemones“, - sakė komisijos pirmininkas. 

Kelių eismo taisyklės numato, kad vadovaujantis minėtu ženklu, pėstiesiems leidžiama judėti važiuojamąja dalimi visoje gyvenamojoje zonoje, tačiau jie neturi trukdyti transporto priemonių eismui. 

Taip pat zonoje draudžiama stovėti įjungus transporto priemonės variklį ilgiau, nei būtina paruošti transporto priemonę važiuoti (nuvalyti sniegą ir panašiai), palikti stovėti didesnės kaip 3,5 t didžiausiosios leidžiamosios masės krovininius automobilius, daugiau kaip 12 sėdimų vietų autobusus, taip pat traktorius, savaeiges mašinas ir jų priekabas, mokyti vairuoti.

R. Vitkauskas priminė, kad Kelių eismo taisyklių XXI skirsnio „Eismas gyvenamojoje zonoje“ reikalavimai taip pat taikomi ir daugiabučių gyvenamųjų namų kiemuose. 

„Net jeigu jų teritorijos nepažymėtos ženklu „Gyvenamoji zona“, prie daugiabučių namų esančiuose kiemuose būtina laikytis minėtų Kelių eismo taisyklių reikalavimų. Jei labiau vieni kitus gerbsime, laikysimės nustatytų taisyklių, ne tik nuotaika bus geresnė, bet ir kils mažiau konfliktų bei nepasitenkinimo“, - sakė Viešosios tvarkos skyriaus vedėjas R. Vitkauskas. 

Viešosios tvarkos skyriaus informacija

Komentarai

Komentarų nėra

Parašykite komentarą