Kad Alytus taptų miestu visiems

Neseniai minėjome Europos savarankiško gyvenimo dieną. Šia proga žmonės su negalia ir jų artimieji visuomenei priminė, kad gyventi savarankiškai, pilnavertį gyvenimą ir būti naudingiems savo šaliai, miestui įtaką daro visiems prieinamos viešosios erdvės ir pastatai, pritaikytos paslaugos ir informacija.

Alytaus miesto mero pavaduotoja Valė Gibienė kalbėdama šia proga sakė, kad „ne negalia, o aplinkos kliūtys ir visų mūsų požiūris į juos riboja dalies žmonių galimybes gyventi savarankiškai, būti aktyviems. Net neabejoju, kad privalome kurti aplinką, paslaugas, informavimo sistemą, kuri leistų jiems jaustis laisvais ir reikalingais. Mūsų savivaldybės žingsniai šioje srityje – akivaizdūs: tai ir neįgaliųjų kepyklėlė, senelių darželis, keramikos dirbtuvėlės neįgaliesiems, Alytaus senjoro ir gausių šeimų kortelės „Alytus – viena šeima", visiems labiau pritaikoma aplinka".

Siekdama paskatinti garbaus amžiaus alytiškius lankytis kultūros renginiuose ir aktyviau leisti laisvalaikį, praėjusių metų pabaigoje Alytaus miesto savivaldybė senjorams pasiūlė nemokamai įsigyti Alytaus senjoro kortelę. Jau keletą mėnesių panaudodami šią kortelę senjorai gali nusipirkti pigesnius bilietus į Alytaus miesto teatro, Kultūros ir komunikacijos centro renginius, kino teatro „Dainava" seansus. Atsipalaiduoti pirtyje ar paplaukioti baseine mėgstantys ir Alytaus senjoro kortelę turintys senjorai, apsilankę Alytaus sporto ir rekreacijos, Medicininės reabilitacijos ir sporto centruose, šiomis paslaugomis gali pasinaudoti pigiau. Į Alytaus miesto savivaldybės kvietimą suteikti nuolaidų miesto senjorams atsiliepė ir plaukų priežiūros priemonėmis prekiaujanti įmonė, sveikatingumo paslaugas teikianti įstaiga, kitos organizacijos. Taip pat įgyvendinamos vienkartinės iniciatyvos: nemokamas kirpimas, bendri sveikatinimo užsiėmimai baseine senjorams, susitikimai aptariant rūpimas temas, dainų konkursai.

Mero pavaduotojos teigimu, neįgaliųjų kepyklėlėje šiemet planuojama įdarbinti devynis asmenis. Šios kepyklėlės gaminius jau spėjo pamilti daugybė alytiškių. Čia kepamus skanėstus perka Alytaus miesto įstaigos ir organizacijos, į miestą atvykę Lietuvos ir užsienio svečiai.

Dar viena graži su neįgaliųjų įdarbinimu susijusi iniciatyva – prieš keletą mėnesių Alytaus dailiųjų amatų mokykloje duris atvėrusios keramikos dirbtuvės. Iš sutaupytų socialinės paramos lėšų Alytaus miesto savivaldybė mokyklai nupirko medinį namelį, jame ir buvo įrengtos nedidelės dirbtuvėlės. Jose šiuo metu dirba du negalią turintys alytiškiai. Keramika užsiimančių neįgaliųjų atlyginimas bus subsidijuojamas iš Užimtumo didinimo programos.

Alytaus dailiųjų amatų mokykla, kurią kasmet baigia nemažai neįgaliųjų, turi ir daugiau planų, susijusių su neįgalių asmenų įdarbinimu. Čia artimiausiu metu planuojama įkurti pynimo iš vytelių ir juvelyro dirbtuves, jose dirbsiantys neįgalieji turėtų galimybę tobulėti ir užsidirbti pragyvenimui.

Prieš keletą dienų Lietuvos neįgaliųjų forumo inicijuotoje diskusijoje „Kuriame miestą visiems", vykusioje Vilniuje, M. Mažvydo bibliotekoje, neįgaliųjų forumo atstovai drauge su Vilniaus, Alytaus, Panevėžio miestų ir Kėdainių rajono vadovais aptarė, kaip kuriama universali aplinka. Renginio metu pristatyti Alytaus miesto gerosios patirties pavyzdžiai. Anot šia tema diskusijoje dalyvavusios Alytaus miesto savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotojos Silvijos Peštenienės, daug kas priklauso nuo požiūrio, empatijos ir pasiryžimo daryti tai, kas būtina, pagarbos kiekvienam žmogui. Po diskusijos vyko eitynės, jose dalyvavo tiek neįgalieji, tiek sveikieji. Renginį organizavusio Lietuvos neįgaliųjų forumo atstovai teigė, kad dėl nepritaikytos aplinkos neįgalieji susiduria su sistemine diskriminacija: netenka galimybės mokytis drauge su visais, gauti kitas paslaugas, dirbti, yra stumianti į visokeriopą atskirtį – emocinę, fizinę, finansinę.

Eitynėmis buvo siekiama paskatinti šalies savivaldybių vadovus skirti daugiau dėmesio įstaigų pritaikymui neįgaliesiems. Diskusijoje ir eitynių metu daugiausiai buvo kalbama apie švietimo ir sveikatos įstaigas, todėl atkreiptas dėmesys, jog šiuo metu Lietuvoje tik apie trečdalis vaikų su negalia mokosi bendrojo lavinimo mokyklose, likę – specialiose mokyklose, namuose arba negauna jokių švietimo paslaugų. Pažymima, kad žmonėms, turintiems judėjimo sunkumų, prieinama vos penktadalis sveikatos priežiūros įstaigų, tik 15 proc. tokių įstaigų turi pritaikytą medicinos įrangą.

Alytaus miesto savivaldybėje daug dėmesio skiriama miesto viešųjų erdvių tvarkymui bei jų pritaikymui žmonėms su specialiais poreikiais. Per pastaruosius metus Alytaus miesto centre įrengtos silpnaregiams ir akliesiems pritaikytos pėsčiųjų perėjos, specialūs šaligatvių nužemėjimai –nuvažiavimai, rekreacinės miesto zonos, viešieji tualetai. Šiuo metu, siekiant pritaikyti aplinką neįgaliesiems, tvarkomos Alytaus apskrities S. Kudirkos ligoninės prieigos – nuleisti visų pėsčiųjų takų bortai, naikinami takus jungiantys laipteliai, įrengtas viešojo transporto paviljonas.

Pasiteisino ir Alytaus miesto savivaldybės iniciatyva įėjimo į pastatus duris pažymėti geltonu skrituliu, kad jie geriau būtų matomi silpnaregiams. Sportuoti mėgstantys neįgalieji drąsiai gali tuo užsiimti Alytaus sporto ir rekreacijos centre ar kitose miesto sporto bazėse. Mieste esanti sportui skirta infrastruktūra pritaikyta neįgaliesiems. Tačiau tai dar ne viskas. Alytaus miesto savivaldybės planuose – prie jai priklausančių pavaldžių įstaigų pastatų įrengti nuorodas, nurodančias neįgaliesiems patogų įvažiavimą į pastatą. Artimiausiu metu bus pritaikyti mokyklų, kuriose rinkimų metu veikia rinkimų apylinkės, prieigos.

Alytaus miesto savivaldybė siekia sukurti draugišką aplinką ir negalią turintiems žmonėms, rūpinasi ir senyvo amžiaus, vienišų žmonių užimtumu, nepamiršta ir daugiavaikių šeimų ar socialinių problemų turinčių asmenų. Alytuje svarbus kiekvienas gyventojas. Juk kuriame miestą visiems, kuriame Šeimos miestą.

Artimiausiuose planuose – savarankiško gyvenimo namų, atokvėpio ir asmeninio asistento paslaugų teikimas. Ir toliau bus teikiamos kompleksinės paslaugoms šeimoms, įgyvendinama užimtumo iniciatyva visiems miesto gyventojams.

Visada smagu, kai aplanko kitų savivaldybių delegacijos, vertinančios socialinę iniciatyvą, bendruomeniškumą ir atliktus darbus. Gera dalintis patirtimi ir kurti miestą – patrauklų visiems alytiškiams.

Alytaus miesto savivaldybės informacija

Komentarai

Komentarų nėra

Parašykite komentarą