Gyventojai turi didesnę galimybę pasijusti tikrais savo kiemo šeimininkais


Atsižvelgiant į Alytaus miesto seniūnaičių, daugiabučių namų pirmininkų bei gyventojų poreikius, praeitą savaitę Alytaus savivaldybės taryboje buvo patvirtintas atnaujintas tvarkos aprašas, reglamentuojantis kelio ženklo „P“ (rezervuota) įrengimą bei aikštelių naudojimą.
„P“ (rezervuota) kelio ženklas įrengiamas fizinio arba juridinio asmens prašymu, jei jo įrengimas nepažeidžia Kelių eismo taisyklių. Kartu su kelio ženklu pagal poreikį gali būti įrengiamos papildomos lentelės, pvz., nurodanti šio ženklo galiojimo zonos ilgį, laiką, automobilių statymo būdą ir pan. Taip pat galima įrengti papildomas informacinės lentelės, kuriose nurodytas įstaigos pavadinimas, automobilio valstybinis numeris ir pan.
Atkreipiame daugiabučių namų gyventojų dėmesį į tai, kad šis kelio ženklas gali būti statomas tik asmenims, turintiems teisę valdyti ženklo galiojimo zonoje esančią teritoriją, ja naudotis ar disponuoti, todėl ir DNSB turi išsinuomoti jai priskirtą žemės sklypą. Turintiems sklypą asmenims šio ženklo įrengimas supaprastintas, t. y. nuo šiol Saugaus eismo komisija nagrinės tik prašymus įrengti naujus kelio ženklus gatvės ribose, kitose vietose – Miesto ūkio skyrius.
Daugiabučių namų savininkų bendrija gali įsirengti rezervuotas automobilių stovėjimo vietas:
• automobilių stovėjimo aikštelėje, kuri nebuvo rekonstruota, tik tuo atveju, jei aikštelė yra pastatyta kooperatinio daugiabučio namo savininkų lėšomis ir sudaryta žemės nuomos sutartis;
• visose automobiliams stovėti įrengtose vietose, kai įvykdyta senosios aikštelės rekonstrukcija įrengiant papildomų vietų;
• atnaujinus aikštelę prie daugiabučių, rezervuotos vietos gali būti įrengtos visiems prie įrengimo prisidėjusiems gyventojams.
Tačiau rezervuotos vietos ženklo įrengimas negalimas prie įvažiavimo į kiemus ir pravažiavimo pro namą keliukuose. Atsižvelgiant į DNSB pirmininkų ir seniūnaičių patirtį, pageidaujama turėti rezervuotų vietų išdėstymo schemą, kurioje nurodytos teritorijos, pastatų ribos, ir kelio ženklo įrengimo tikslus adresas, kad tokiose vietose nebūtų piktnaudžiaujama.
Naujame tvarkos apraše nebeliko punkto, nurodančio, kad daugiabučių savininkų bendrija, planuojanti įsirengti rezervuotas automobilių stovėjimo vietas automobilių stovėjimo aikštelėje, kuri įrengta kartu su savivaldybe dalinio dalyvavimo būdu, ne mažiau kaip 25 procentai vietų, kuriose būtų galima automobilius statyti be specialiojo leidimo, turi būti skirta bendram naudojimui. Tačiau tvarkos apraše išliko nuostatos, kad kelio ženklas gali būti įrengiamas tik užbaigtoje aikštelėje ir kad bendrija turi turėti bendrijos susirinkime patvirtintas automobilių statymo rezervuotose aikštelėse taisykles. Specialiuosius leidimus miesto bendrojo naudojimo teritorijose ar gatvėse įrengtose stovėjimo vietose, pateikus visus reikiamus dokumentus, išduoda Miesto ūkio skyriaus atsakingas darbuotojas per 5 darbo dienas, patikslintą leidimą – per 3 darbo dienas.
Kitų asmenų nuosavybės teise arba teisėtai naudojamuose ar disponuojamuose žemės sklypuose specialiuosius leidimus išduoda žemės savininkai ar naudotojai. Daugiabučių namų savininkų bendrijų teritorijose esančiose automobilių stovėjimo aikštelėse, kur įrengtas ženklas „P“ (rezervuota), specialiuosius leidimus išduoda bendrijos pirmininkas.
Išduotas leidimas tvirtinamas gerai matomoje vietoje už transporto priemonės priekinio stiklo kairiajame apatiniame kampe. Jei leidimas nėra matomoje vietoje, tuomet laikoma, kad transporto priemonė neturi leidimo stovėti rezervuotoje vietoje.
Kelio ženklas „P“ (rezervuota) šalinamas:
• jeigu ženklo galiojimo zonoje daugiau kaip 30 kalendorinių dienų nėra išduotas specialus leidimas;
• jei ženklas trukdo pasikeitusioms eismo sąlygoms arba vykdant gatvės rekonstrukciją ir/arba kitus darbus;
jeigu nesumokamas vietinės rinkliavos mokestis.

Rinkliavos dydžiai už naudojimąsi rezervuotomis vietomis Alytaus miesto gatvėse ir aikštelėse:
• Už vieną rezervuotą automobilio stovėjimo vietą S. Dariaus ir S. Girėno, Jotvingių, Ugniagesių, Vilniaus, Birutės, Pulko, Ligoninės gatvėse vienam mėnesiui – 14 Eur, 1 metams – 144 Eur.
• Už vieną rezervuotą automobilio stovėjimo vietą Alytaus miesto savivaldybės teritorijoje (išskyrus S. Dariaus ir S. Girėno, Jotvingių, Ugniagesių, Vilniaus, Birutės, Pulko, Ligoninės gatves) vienam mėnesiui – 8,6 Eur, 1 metams – 86 Eur.

Alytaus miesto savivaldybės informacija

Komentarai

Komentarų nėra

Parašykite komentarą