Didžiausia regiono kompostavimo aikštelė – jau saugioje stoginėje


Virš Alytaus regiono atliekų tvarkymo technologijų centre esančios didžiausios regione žaliųjų atliekų kompostavimo aikštelės baigta įrengti didžiulė stoginė. Ant metalinių konstrukcijų pastatyta stoginė dengia daugiau kaip pusę hektaro ploto užimančią aikštelę ir joje kompostuojamas žaliąsias atliekas.
„Stoginė įrengta sprendžiant susidarančių nuotekų ir dėl kaupuose vykstančio puvimo proceso atsirandančio nemalonaus kvapo problemą“, - sakė Alytaus regiono atliekų tvarkymo centro (ARATC) direktorius Algirdas Reipas.
Anot jo, tokios problemos itin paaštrėja lietingu periodu, kuomet kartu su nuotekomis iš kaupų plaunamos visos juose susikaupusios medžiagos. Pagal technologinius reikalavimus, šlapių atliekų kaupų negalima vartyti, o nevartant juose laikomos atliekos negauna oro, susidaro anaerobinės sąlygos ir atsiranda blogas kvapas.
„Tokie yra gamtos dėsniai. Ieškodami šios problemos sprendimo būdų kreipėmės į specialistus. Jie rekomendavo vienintelį dalyką: uždengti aikštelę, kad joje laikomos organinės atliekos negautų lietaus“, - pasakojo A. Reipas.
Uždengus aikštelę lyjant nuo jos stogo nubėgs švarus vanduo, o susidarančios nuotekos bus surenkamos rezervuaruose, iš kurių bus laistomi po stogu esantys atliekų kaupai, reguliuojant tinkamą drėgmės kiekį juose. Taip bus užkirstas kelias bet kokiam nuotekų patekimui į aplinką.
Alytaus rajone Takniškių kaime esančios kompostavimo aikštelės uždengimas kainavo apie pusę milijono eurų. Šiai investicijai naudotos tik ARATC lėšos.
„Tai buvo labai tikslinga ir prasminga investicija, padėjusi išspręsti ir blogo kvapo, ir aplinkos taršos nuotekomis problemą, ir leisianti ateityje taupyti, nes esant sausam orui organinių atliekų kaupus reikėdavo laistyti, kad juose vyktų kompostavimosi procesai“, - sakė ARATC vadovas A. Reipas.
Alytaus rajone Takniškių kaime ARATC technologijų centre esančioje aikštelėje surenkama daugiausia biologiškai skaidžių – daugiau kaip trečdalis visų regione surenkamų šios rūšies atliekų.
Iš viso Alytaus regione veikia septynios žaliųjų atliekų kompostavimo aikštelės. Per praėjusius metus jose buvo surinkta daugiau kaip 8 500 tūkst. tonų žaliųjų atliekų.
Šiose aikštelėse tvarkomos gyventojų surinktos žaliosios atliekos: žolė, lapai, medžių šakos, obuolių išspaudos ir kitos biologiškai skaidžios atliekos.
Pernai kompostavimo aikštelėse surinktos medžių šakos buvo susmulkintos ir perduotos technologijų centre veikiančiam Biologiškai skaidžių atliekų tvarkymo padaliniui kaip struktūrinė medžiaga, naudojama energijai gauti.
Iš surinktų biologiškai skaidžių atliekų (lapų, žolės) per praėjusius metus buvo pagaminta daugiau kaip 3 800 tonų komposto, kurio gyventojai galėjo nusipirkti arba gauti nemokamai į aikštelę atvežę nenaudojamos buitinės technikos, elektronikos arba žaliųjų atliekų. Daugiabučių namų bendrijoms buvo skiriama po 3, o regiono savivaldybių aplinkos tvarkymui - iki 5 tonų komposto per metus nemokamai.
Alytaus žaliųjų atliekų kompostavimo aikštelėje iš gyventojų, įmonių ir didelių gabaritų atliekų surinkimo aikštelių pernai priimta beveik 1600 tonų medienos atliekų, kurios buvo susmulkintos ir realizuotos – iš jų pagaminta daugiau kaip 1380 tonų medienos drožlių. Aikštelėje taip pat smulkinamos miškininkystės atliekos, iš kurių pagamintas krosnių kuras Alytaus regiono gyventojų namams šildyti.
Nuotraukose
Didžiausia ARATC sistemos kompostavimo aikštelė, atsižvelgus į specialistų rekomendacijas, uždengta, užkertant kelią nuotekų taršai ir blogo kvapo susidarymui.


ARATC informacija

Komentarai

Komentarų nėra

Parašykite komentarą