Alytaus merą domina ne tik ARATC dabartis, bet ir perspektyvos


„Alytaus regiono atliekų tvarkymo centras yra labai moderni, vietoje nestovinti įmonė. Įdomu pamatyti ne tik tai, kas jau veikia, bet ir išgirsti, ką įmonė planuoja toliau, kokie iššūkiai jos laukia ir kaip pasiruošusi juos įveikti“, - sakė Alytaus regiono atliekų tvarkymo technologijų centre apsilankęs Alytaus miesto meras Nerijus Cesiulis.
Kartu su vicemeru Šarūnu Klėgeriu jis apžiūrėjo čia veikiančią didelių gabaritų ir kitų atliekų surinkimo aikštelę, mechaninio bei biologinio apdorojimo įrenginius (MBA), kompostavimo aikštelę, neseniai uždengtą didžiule stogine, domėjosi elektros energijos gamyba iš atliekų.
Miesto vadovus sudomino jau baigiamas įrengti ir netrukus duris atversiantis daiktų paruošimo pakartotiniam naudojimui centras.
Meras N. Cesiulis pasidžiaugė įmonės veiklos plėtra ir palankiai įvertino naujų objektų atsiradimą.
„Jau įrengti naudotų daiktų mainų punktai, baigiamas įrengti daiktų paruošimo pakartotiniam naudojimui centras, kur vyks švietėjiški užsiėmimai ir edukacijos vaikams, kurios yra labai svarbios. Jaunoji karta, auganti Alytuje ir visame mūsų regione, turi suprasti, kas yra rūšiavimas ir atsakingas vartojimas. Visiems turi rūpėti gamta, ateitis ir kokioje aplinkoje gyvens mūsų vaikai“, - kalbėjo Alytaus miesto meras N. Cesiulis.
Technologijų centro objektus ir juose vykdomus procesus pristatęs Alytaus regiono atliekų tvarkymo centro direktorius Algirdas Reipas pasidžiaugė, kad regiono gyventojai kasmet išrūšiuoja apie 10-12 procentų daugiau atliekų.
„Šie skaičiai džiugina, tačiau neperdirbamų, tik šalinimui sąvartyne ar deginimui tinkamų atliekų vis dar surenkama daug. Todėl vienu pagrindinių mūsų tikslų išlieka gyventojų švietimas, kalbėjimas apie tai, kodėl būtina rūšiuoti atliekas, kokią tai naudą duoda, ir, žinoma, siekis taip tvarkyti atliekas, kad šios paslaugos kaina būtų kuo mažesnė, o paslaugų kokybė kuo aukštesnė“, - pristatydamas regioninio atliekų tvarkymo technologijų centro veiklą sakė ARATC direktorius Algirdas Reipas.
Anot jo, atliekų tvarkytojai labai viliasi, kad reikšmingą įtaką atliekų tvarkymui turės jau prasidėjęs atskiras maisto atliekų surinkimas – atskirai surinktos maisto atliekos panaudojamos energijos gamybai, neužteršia kitų atliekų, neapsunkina jų rūšiavimo.
ARATC vadovas merą ir kartu su juo atvykusį pavaduotoją Šarūną Klėgerį supažindino su visa regiono technologijų centro veikla, papasakojo, kur patenka į technologijų centrą atvežtos atliekos, kaip jos tvarkomos, perdirbamos, iš kokių atliekų gaminama elektros energija, kokios atliekos yra tinkamos kompostui gaminti.
Pasak Alytaus mero N. Cesiulio, galima tik pasidžiaugti, kad išrūšiuotų atliekų kiekis kasmet didėja, teigiamų rezultatų padeda pasiekti ir Alytuje kai kuriose atliekų konteinerių aikštelėse budintys „reindžeriai“.
„Pagaliau žmonės supranta, kad atliekas rūšiuoti ne gėda, o, priešingai - tai daryti yra pareiga. Ir atsakomybė prieš save, vaikus ir anūkus, kurie gyvens šioje žemėje“, - kalbėjo N. Cesiulis.
Jis neslėpė, kad susirūpinimą kelia valstybės politika atliekų tvarkymo klausimu, mat numatytas didesnis sąvartyno mokestis, priimti kiti teisės aktai, kurie neišvengiamai turės įtakos atliekų surinkimo ir tvarkymo kainai.
Dar vienas miesto vadovų keliams klausimas – naujų konteinerių aikštelių įrengimas. Įrengus šias modernias aikšteles galimybę atskirai rinkti maisto atliekas turėtų ir daugiabučių namų gyventojai. Kol kas rūšiuoti maisto atliekas Alytuje gali ir privalo tik individualių namų gyventojai.

ARATC informacija

 

Komentarai

Komentarų nėra

Parašykite komentarą