Dėl būsimos gamyklos Alytuje – mokslininkų pagalba savivaldybei ir verslininkų nerimas

Alytaus miesto savivaldybės meras kreipėsi į poveikio aplinkai vertinimo ataskaitos rengėjus ir paprašė ataskaitos svarstymą nuotoliniu būdu dėl planuojamos chemijos gamyklos Alytuje atidėti. Mero nuomone, viešą ataskaitos svarstymą būtų geriau surengti pasibaigus karantinui, kad visi alytiškiai galėtų gyvai gauti atsakymus į jiems rūpimus klausimus.

„Visuomenė yra sunerimusi, ataskaita taip pat labai daug klausimų kelia ir mūsų savivaldybės, ir jai pavaldžių įmonių specialistams, greta dirbančioms verslo įmonėms, todėl manome – jeigu rengėjai sutiktų, pristatymas gyvai būtų gerokai išsamesnis ir produktyvesnis. Noriu pabrėžti, kad viešinimo laiką ir būdą pagal atitinkamas procedūras renkasi ataskaitos rengėjai, o ne savivaldybė. Ir ne savivaldybė priima galutinį sprendimą, bet Aplinkos apsaugos agentūra, kuri tvirtina ataskaitą, atsižvelgdama į pateiktas išvadas“, – sakė Alytaus miesto savivaldybės meras Nerijus Cesiulis.

Susitikime su pramonės rajone dirbančių verslo įmonių atstovais Alytaus meras taip pat akcentavo, kad savivaldybės prašymu Mokslų akademija sudarė chemikų grupę, kurioje yra aštuoni profesoriai. Iki ketvirtadienio ji pateiks atsakymus į mokslinio pobūdžio klausimus dėl saugaus cheminio medžiagų naudojimo gamybos procese, jų galimo poveikio aplinkai ir žmonėms.

„Savo ruožtu Alytaus miesto savivaldybė kartu su Visuomenės sveikatos centru bei Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamento specialistais ataskaitos rengėjams jau yra pateikusi daugiau kaip dvi dešimtis klausimų, kurie surašyti aštuoniuose lapuose. Mes nesame prieš verslą, tačiau šiuo atveju aplinkosauga, visuomenės, paties miesto ir greta esančių verslo įmonių bei jose dirbančių žmonių saugumas yra svarbiausias dalykas“, – sakė meras.

Verslininkai, kurių atstovaujamose įmonėse dirba daugiau kaip pusantro tūkstančio alytiškių, išsakė savo nuogąstavimus dėl naujai planuojamos gamyklos konstrukcijų patikimumo tokio pobūdžio gamybai, galimo triukšmo ir vibracijos, atsirandančių naujų intensyvių krovininio transporto srautų.

Alytaus miesto savivaldybės vadovai akcentavo – kol nebus argumentuotų ir įtikinamų atsakymų į visus klausimus, parengtai poveikio aplinkai vertinimo ataskaitai savivaldybė tikrai neskubės pritarti.

„Ataskaitos pristatymas visuomenei tikrai nebus paskutinis taškas, kuris bus padėtas sprendžiant tokio pobūdžio gamyklos atsiradimą pramonės rajone. Tikiuosi, tai bus tik plačios diskusijos startas. Joje bus objektyviai įvertinti visi žmogiškieji, aplinkosaugos, ekonominiai tokio darinio aspektai“, – sakė Alytaus miesto savivaldybės meras N. Cesiulis.

Poveikio aplinkai vertinimo ataskaitą (PAV) užsakovams – 2019 metų pradžioje Alytuje įsteigtai Andriaus Stasiukyno vadovaujamai bendrovei „MS LT01“ – parengė bendrovė „Aplinkos vadyba“.

Dėl PAV ataskaitos išvadas pagal kompetenciją teiks Nacionalinio visuomenės sveikatos centro Alytaus departamentas, Alytaus priešgaisrinio gelbėjimo tarnyba, Alytaus miesto savivaldybės administracija.

Sprendimą dėl PAV ataskaitos tvirtinimo priims Aplinkos apsaugos agentūra Vilniuje.

Pasiūlymus dėl ataskaitos jos rengėjams, taip pat ir savivaldybei galima teikti iki birželio 8 dienos.

Su ataskaita galima susipažinti čia:

https://www.aplinkosvadyba.lt/paslaugos/poveikio-aplinkai-vertinimas/259

Jeigu rengėjai viešo visuomenės supažindinimo su PAV ataskaita neatidės, jis vyks nuotoliniu vaizdo transliacijos būdu ir 2020 m. birželio 8 d. 17:00 val.

Vaizdo transliacijos nuoroda https://pvsvpristatymas.clickmeeting.com/mslt01

Komunikacijos skyriaus informacija

 

Komentarai

Komentarų nėra

Parašykite komentarą