Alytuje, greta medikų – naujas gyvybės langelis

„Alytuje buvo vos vienas atvejis kai gyvybės langelyje buvo paliktas vaikas. Tai buvo ir gerai, ir tuo pačiu vienu atveju per daug“, – prieš perkirpdama simbolinę gyvybės langelio atidarymo juostelę sakė Alytaus miesto savivaldybės mero pavaduotoja Jurgita Šukevičienė.

Šiandien šis gyvybės langelis atidarytas Alytaus apskrities ligoninėje, Akušerijos ir ginekologijos skyriaus korpuse. Anksčiau toks langelis veikė Alytaus apskrities kūdikių namuose, tačiau panaikinus šią įstaigą jam įrengti teko ieškoti kitos vietos.  

Gyvybės langelio atidaryme dalyvavusi mero pavaduotoja J. Šukevičienė linkėjo, kad šis  langelis taip ir  liktų nenaudojamas, kad jame niekuomet neįsijungtų garsinis signalas, o graži iškaba atliktų tik informacinę funkciją. „Aišku, gyvenimas parodys, kaip bus iš tikrųjų“, – pridūrė mero pavaduotoja. 

Gyvybės langeliai Lietuvoje pradėti steigti prieš daugiau nei dešimtmetį. Per šį laikotarpį Alytuje, gyvybės langelyje, buvo paliktas vienas kūdikis. 

Mero pavaduotojos J. Šukevičienės teigimu gyvybės langelis Alytuje atidaromas Pasaulio gyventojų dienos išvakarėse. Pasak jos, anksčiau buvo prognozuojama kad 2050 m. pasaulyje gyvens  beveik 11 mlrd., tačiau atsižvelgiant   į visuomenės senėjimo, ligų ir kitus faktorius, prognozės pakito, tad šiuo metu manoma, kad ateityje pasaulyje gyvens apie 9 mlrd. gyventojų.  „Tikėtina, kad mažėjant gimstamumui, pradėsime labiau vertinti savo šeimas ir vaikus, ir galbūt šis langelis liks tik simboline paslauga mūsų mieste“, – vylėsi mero pavaduotoja. 

Alytaus miesto savivaldybei mero pavaduotoja J. Šukevičienei ir Alytaus apskrities S. Kudirkos ligoninės direktoriui Artūrui Vasiliauskui perkirpus simbolinę juostelę, apžiūrėtos „Gyvybės langelio“ patalpos. 

Nedidelėje, šalia gimdyklos įrengtoje patalpoje sumontuotas specialus langas, įrengta tik vidinę gyvybės langelio pusę filmuojanti kamera. Sumontuota signalizacija, kuri suveiks vos pravėrus langelį ir į lopšį įdėjus kūdikį bei taip ligoninės  personalui praneš apie paliktą naujagimį.

Gyvybės langelio įrengimas, Alytaus apskrities S. Kudirkos ligoninės direktoriaus Artūro Vasiliausko teigimu, pareikalavo nedidelių investicijų – 1700 Eur. Šias lėšas ligoninei skyrė Alytaus miesto savivaldybė.  Jos panaudotos  lango rekonstrukcijai, kamerai ir garsinei signalizacijai sumontuoti. 

„Šio langelio dėka mums pavyko išsaugoti vieno naujagimio gyvybę. Būtų gerai, kad per kitą dešimtmetį šiame langelyje nebūtų paliktas nei vienas kūdikis. Juk vaikas turi augti šeimoje ir būtų geriau, kad laikui bėgant gyvybės langeliai iš viso išnyktų“, – sakė Alytaus apskrities S. Kudirkos ligoninės direktorius  A. Vasiliauskas. Belieka to ir tikėtis.

AMS, Komunikacijos skyriaus informacija 

 

Komentarai

Komentarų nėra

Parašykite komentarą