Rūšiuoti atliekas gyventojus skatins atliekų ženklinimas piktogramomis pagal Šiaurės šalių pavyzdį

Lietuva, Latvija ir Estija ruošiasi pritaikyti gyventojus rūšiuoti atliekas skatinančią vienodą atliekų ženklinimo piktogramomis sistemą, pasinaudodamos Šiaurės šalių patirtimi.

Antradienį Aplinkos ministerijos Atliekų politikos grupė kartu su Šiaurės ir Baltijos šalių atstovais visuomenei pristatė danų sukurtą atliekų ženklinimo-piktogramų sistemą. Ją naudoja beveik visos Danijos savivaldybės, o artimiausiu metu planuoja pradėti taikyti kitos Šiaurės šalys – Švedija, Suomija, Norvegija ir Islandija.

Lietuvoje pradėjus naudoti visose savivaldybėse vienodą piktogramų sistemą, ji skatins žmones rūšiuoti atliekas, nes jiems bus daug aiškiau, kokias ir kur išmesti.

Kasmet nuo 2015-ųjų vykdomos viešosios gyventojų apklausos rodo, kad Lietuvoje daugėja žmonių, teigiančių, kad rūšiuoja visas namų ūkyje susidarančias atliekas (2015 m. – 40 proc., 2020 m. – 55 proc.), tačiau nemaža dalis visuomenės vis dar nerūšiuoja.

Atliekų ženklinimo-piktogramų sistemą galės taikyti ne tik atliekų tvarkytojai, bet ir gamintojai ir importuotojai, siekdami, kad rinkai tiekiami jų gaminiai ar pakuotės, virtę atliekomis, būtų tinkamai išrūšiuoti ir sutvarkyti pagal aukščiausius atliekų prevencijos ir tvarkymo eiliškumo prioritetus.

Projektą atliekų ženklinimo-piktogramų sistemai Lietuvoje įdiegti įgyvendins Aplinkos ministerija su partneriais – Šiaurės ministrų tarybos biuru Lietuvoje ir VšĮ „Mes Darom“.

Lietuvos Respublikos aplinkos ministerijos informacija

Komentarai

Komentarų nėra

Parašykite komentarą