Rudeninė paukščių migracija vėl primena apie paukščių gripo pavojų

Prasidedanti rudeninė laukinių vandens paukščių migracija kelia riziką Europoje plintančiam paukščių gripo virusui patekti į Lietuvą. Visi Lietuvos paukščių laikytojai privalo laikinai, iki baigsis intensyviausias šios migracijos laikotarpis, apriboti naminių paukščių galimybę laisvai vaikščioti lauke.  

Pasak Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos (VMVT), labai svarbu, kad naminių paukščių laikytojai įvertintų galimą grėsmę ir atsakingai laikytųsi visų biologinio saugumo reikalavimų. Laikinai apribojus naminių paukščių galimybę laisvai vaikščioti lauke, juos galima išleisti tik į lauko aikšteles (savo kiemus), kurios yra įrengtos ar aptvertos taip, kad naminiai paukščiai neturėtų tiesioginio kontakto su laukiniais paukščiais.

Šią ligą dažniausiai perneša paukščių gripo virusu užsikrėtę laukiniai vandens paukščiai, kurie užkrečia aplinką. Naminiai paukščiai užsikrečia per užterštą lesalą ar vandenį, nors virusas gali būti perduodamas ir žmogaus pagalba per inventorių, rūbus ar avalynę.

VMVT primena, kad pavasarinės paukščių migracijos metu didelio patogeniškumo paukščių gripo epidemija buvo plačiai apėmusi ne vien kaimyninę Lenkiją (32 protrūkiai), bet ir kitas Europos valstybes: Slovakiją (3), Čekiją (2), Vengriją (237), Bulgariją (9), Rumuniją (2), Vokietiją (3) ir Ukrainą (1).

Šiemet Lietuvai pavasarinės laukinių paukščių migracijos metu užkrato išvengti pavyko. Mūsų šalyje paukščių gripas laukiniams vandens paukščiams buvo nustatytas 2017 m., tačiau tada taip pat pavyko išvengti protrūkių naminių paukščių laikymo vietose.

Kitų ES valstybių patirtis rodo, kad užsikrėtus paukščių gripo virusu, apsaugos zonos ir apribojimai skaudžiai atsiliepia ir netoliese esančioms paukščių laikymo vietoms – tiek nedideliems ūkiams, kuriuose paukščiai laikomi asmeninėms reikmėms, tiek komercinėms fermoms. Iš viruso paveiktų zonų draudžiama įvežti ar išvežti paukščius ir jų produktus. Tokiuose regionuose paskelbiamas karantinas, o ūkiuose, kuriuose pasireiškia liga, naikinami gyvūnai, vykdoma dezinfekcija.

Gyventojai, kurie pastebės ar ras nugaišusių laukinių vandens paukščių, taip pat paukščių laikytojai, kurių laikomi paukščiai pradės sirgti ar gaišti, prašomi pranešti apie tai VMVT departamentams, privačiam veterinarijos gydytojui arba nemokama telefono linija 8 800 40 403.

Rekomendacijas paukščių laikytojams ir nuolat atnaujinamą informaciją apie ES plintantį paukščių gripą galima rasti VMVT interneto svetainėje.

Parengta pagal Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos informaciją

Lietuvos Respublikos žemės ūkio ministerijos informacija

 

Komentarai

Komentarų nėra

Parašykite komentarą