Savaitgalį – paukščių palydos Alytaus rajone

Ateinantį savaitgalį išlydėti išskrendančius į šiltesnius kraštus paukščius Žuvinte ir jo apylinkėse kviečia Žuvinto biosferos rezervato direkcija. Lietuvoje, kaip ir daugelyje Europos šalių, organizuojamos rudeninės sparnuočių palydos.

Žuvinto biosferos rezervato direkcija skelbia, kad šiemet Žuvintas buvo balsingesnis. Vandens paukščių trelių, šūkavimų, gagenimo buvo gerokai daugiau nei ankstesniais metais, nes vasara daugeliui čia perinčių rūšių buvo bene sėkmingiausia per pastarąjį dešimtmetį. Suskaičiuota, kad ausuotieji kragai Žuvinte susuko 27 lizdus, juodosios žuvėdros net 135 – taip gausiai šios dvi rūšys neperėjo jau 30 metų, o 57 upinių žuvėdrų lizdai ežere iki šiol nebuvo aptikti nuo pat reguliarių apskaitų pradžios – 1966 metų. Ežere perėjo keliolika porų rudagalvių, didžiųjų ančių, pilkųjų gervių ir kelios dešimtys – pilkųjų žąsų.

Įdomiausia, kad dauguma šių paukščių sukrovė lizdus specialiai prižiūrimuose ežero plotuose. Šių metų pavasarį rezervato direkcija gavo specialią amfibiją vandens augalijos kirtimui. Iki prasidedant lizdų sukimo metui, technika išbandyta nupjaunat vos keliolika arų senų švendrinių kinių. Rezultatai pasirodė esą labai puikūs. Visi rudagalviai kirai, absoliuti dauguma kragų ir žuvėdrų iškarto susikraustė į perėjimui tinkamus plotus. Dar daugiau: į ežerą perėti suskrido kelios poros šlapynių paukščių – raudonkojų tulikų, pempių.

Spalio 3-ąją, šeštadienį, Žuvinto biosferos rezervato direkcija kviečia stebėti paukščių migraciją ir išlydėti juos į šiltesnius kraštus. Kaip sakė direktorius Arūnas Pranaitis, numatytos vietos didesnėms nei 5 žmonių grupėms jau yra užpildytos. Pavieniai asmenys gali atvykti, tačiau prašomi pranešti apie dalyvavimą el. p. r.vabuolas@zuvintas.lt arba tel. (8 315) 49 540.

Rytiniai Žuvinto ežero paukščių stebėjimai prasidės nuo 7.30 val. direkcijos pastato apžvalgos bokštelyje, stebėjimų bokštelyje gamtiniame take. Galima bus apžiūrėti Lankytojų centro ekspoziciją, pakrantėje stebėti paukščių žiedavimą.

Dalyviai paukščius stebės ne tik Žuvinto ežere, bet ir lydimi direkcijos darbuotojų savo transportu galės vykti ir paukščius stebėti Simno žuvininkystės ūkyje Kalesninkų kaime, Žaltyčio ežero pakrantėje, Marijampolės savivaldybės teritorijoje, pasivaikščioti Buktos miško gamtiniame take.

Renginio dalyviams patariam pasiimti žiūronus, gerą nuotaiką ir maisto pietums. Pietūs ir dienos aptarimas planuojamas 14–15 val. Buktos miške.

Programa skelbiama direkcijos interneto svetainėje www.zuvintas.lt

Spalio 3-ąją stebėti išskrendančių paukščių Saugomų teritorijų direkcijos kartu su Lietuvos ornitologų draugija kviečia ir kituose rajonuose. Nemuno deltos regioninio parko direkcija paukščių palydas organizuos Ventės rage prie švyturio. Kuršių nerijos nacionalinio parko direkcija kviečia tą rytą sutikti ant Parnidžio kopos prie Saulės laikrodžio ir skaičiuoti bei palydėti paukščius. Metelių regioniniame parke prie Lankytojų centro susirinkę paukščių stebėtojai keliaus aplink Dusios ežerą ir stebės poilsiaujančių sparnuočių būrius. Paukščių stebėtojai bus laukiami ir Kamanų gamtiniame rezervate.

Ši tradicinė paukščių migracijos akcija rengiama nuo 1993 m. beveik visoje Europoje. Vėliau tarptautinė paukščių apsaugos organizacija „BirdLife International“ apibendrins ir paskelbs rezultatus.

Alytaus rajono savivaldybės informacija

 

Komentarai

Komentarų nėra

Parašykite komentarą