Net ir neregys nori į šokius – minime Baltosios lazdelės dieną

Lietuvos aklųjų ir silpnaregių sąjungos Alytaus miesto ir rajono filialas minėjo tarptautinę „Baltosios lazdelės“ dieną. Rajono savivaldybės vicemerė Dalia Kitavičienė atkreipė dėmesį į bendradarbiavimą su organizacija sprendžiant regos negalią turinčių gyventojų kasdienybę, kuri nesibaigia buitimi ir teikiama pagalba.

Lietuvos aklųjų ir silpnaregių sąjungos Alytaus miesto ir rajono filialo pirmininkė Daiva Markinienė pateikė organizacijos metinę veiklos ataskaitą, pasidžiaugė glaudžiu bendradarbiavimu su miesto ir rajono savivaldybėmis.

Alytaus rajono savivaldybė šiais metais organizacijos projektinei veiklai skyrė daugiau kaip 16 tūkst. Eur, iš dalies finansavo regėjimo negalią turinčio gyventojo būsto pritaikymą. Aklųjų ir silpnaregių sąjungos Alytaus miesto ir rajono filialo veikloje dalyvauja apie 40 rajono gyventojų, tačiau tokią negalią turinčių yra daug daugiau.

Vicemerė D. Kitavičienė pasveikino susirinkusius paminėti Tarptautinės baltosios lazdelės dienos, organizacijos nariams perdavė rajono mero Algirdo Vrubliausko linkėjimus ir sveikinimo žodžius.

Pasak jos, Baltosios lazdelės diena turi būti sveikųjų ir priimančių sprendimus įsipareigojimas, kad bus daroma viskas, kad regėjimo negalią turintiems žmonėms būtų geriau ir lengviau, kuo mažiau trukdžių gyvenime. Vicemerė pasidžiaugė Lietuvos aklųjų ir silpnaregių sąjungos Alytaus miesto ir rajono filialo iniciatyvomis, ilgamete partneryste su savivaldybe ir pakvietė atstovus dar kartą paieškoti sprendimų, kad rajono žmogus daugiau sužinotų apie organizaciją, kad aktyviau dalyvautų jos veiklose, kad paslaugos būtų kuo mažiau formalios, o tokios ir tada, kada reikia neįgaliajam.Mero pavaduotoja pabrėžė, kad Baltosios lazdelės diena skirta labiau ne sveikinimams, o atkreipti dėmesį į regėjimo negalią turinčius žmones, problemas, su kuriomis jie susiduria socialiniame gyvenime. „Norėčiau pasakyti, kad aš jus puikiai suprantu, kad žinau, kokiomis problemomis jūs gyvenate – bet tai nebūtų tiesa, nes, regintis žmogus gali tik įsivaizduoti, bet ne realiai žinoti, ką reiškia gyventi su regėjimo negalia. Galima tik pabandyti suprasti ir pasistengti, kad jūsų problemos spręstųsi greičiau. Alytaus rajono savivaldybės projektinės lėšos, skiriamos regėjimo negalią turinčių žmonių, pagalbos priemonių ir kitų veiklų finansavimui, lyginant su kitomis savivaldybėmis, yra nuoseklios ir gana ženklios“, – sakė vicemerė D. Kitavičienė.

„Regėjimo negalią turintis rajono gyventojas man sako – o kaip aš norėčiau, kad mane į šokius palydėtų. Žmogui reikia ne tik pas gydytoją, į parduotuvę, negalia neturi būti priežastimi nedalyvauti socialiniame gyvenime, deja, įgyvendinamų projektų rėmuose kol kas tai sunkiai įmanoma“, – kalbėjo mero pavaduotoja D. Kitavičienė Baltosios lazdelės dieną paminėti susirinkusiems regėjimo negalią turintiems žmonėms ir jų rėmėjams bei palinkėjo girdėti vieni kitus, skleisti mintį apie organizacijas, sveikatos.

Minėjime taip pat dalyvavo Alytaus rajono savivaldybės Socialinės paramos skyriaus vedėja Dalia Burlinskienė.

Tarptautinė baltosios lazdelės diena minima spalio 15 d.

Alytaus rajono savivaldybės informacija

 

Komentarai

Komentarų nėra

Parašykite komentarą