Dviračiu važiuokite saugiai

Prasidėjus intensyviam dviratininkų sezonui, Lietuvos automobilių kelių direkcija pradeda vykdyti projektą – jų stebėseną valstybinės reikšmės keliuose. Akcijos metu dviratininkams bus primintos pagrindinės eismo taisyklės, atsakyta į aktualius klausimus, suteiktos konsultacijos, kaip tinkamai paruošti dviratį kelionei.

Akcija nuo gegužės vykdoma miesteliuose, kaimo vietovėse, t. y., ten, kur dviratis yra populiari susisiekimo priemonė, reikalinga nuvažiuoti į darbą ar parduotuvę.

Dviratis - patogi transporto priemonė ir laisvalaikiui, ir kaip susisiekimo priemonė. Deja, dviratininkai priklauso ir labiausiai pažeidžiamų eismo dalyvių grupei, todėl ypač svarbu važiuoti techniškai tvarkingu dviračiu,  dėvėti ryškiaspalvę liemenę su šviesą atspindinčiais elementais ar turėti veikiančius baltos ir raudonos šviesos žibintus, kaip to reikalauja Kelių eismo taisyklės. Taip pasiruošęs dviratininkas kelyje tampa geriau pastebimas kitų transporto priemonių vairuotojams ne tik tamsiu paros metu, bet ir esant prastoms meteorologinėms sąlygoms ar netgi dieną, skaisčiai šviečiant saulei.

Saugaus eismo ekspertai rekomenduoja visiems dviratininkams dėl jų pačių saugumo dėvėti šalmą. Kelių eismo taisyklės nustato, kad asmenys iki 18 metų, važiuodami keliu, privalo būti užsidėję ir užsisegę dviratininko šalmą.

Kelių direkcija, išanalizavusi 2018–2020 m. eismo įvykius, sudarė žuvusio dviratininko paveikslą. Tai dažniausiai 60–70 m. amžiaus vyras, kuris žuvo, važiuodamas užmiesčio keliu rudenį ar vasarą, penktadienį arba pirmadienį, paros laiku tarp 18 ir 21 val.

Lietuvos kelių policijos tarnybos duomenimis, 2020 m. keliuose žuvo 15 dviračių vairuotojų (plg. 2019 m. – 11). Daugiau negu pusė žuvusiųjų nevilkėjo liemenės su šviesą atspindinčiomis juostomis ir (ar) važiavo techniškai netvarkingu dviračiu.

Parengta pagal Lietuvos automobilių kelių direkcijos informaciją

Komentarai

Komentarų nėra

Parašykite komentarą