„Atminties kelias 1941-2021“ Simne

Šiemet minime 80-ąsias holokausto pradžios Lietuvoje metines. Šiems skaudiems istoriniams įvykiams atminti Tarptautinė komisija nacių ir sovietinio okupacinių režimų nusikaltimams Lietuvoje įvertinti kartu su jos iniciatyva įsteigtais Tolerancijos ugdymo centrais bei kitais partneriais inicijavo nacionalinį projektą „Atminties kelias 1941–2021“.

Simno gimnazijos I-III klasių mokiniai, pagerbdami holokausto aukas, rugsėjo 23 dieną, lydimi istorijos mokytojos Vinetos Dzeikauskienės ir jaunųjų šaulių būrelio vadovės Danutės Gudaitienės, dalyvavo žygyje, kurį pradėjo gimnazijos kieme ir baigė žydų žudynių vietoje – Pošnelės miške – čia 1941 m. rugsėjo 12 d. vokiečiai sušaudė 414 žydų tautybės moterų, vyrų, senelių ir vaikų.

„Kuo toliau ėjome, tuo labiau slėgė mintis, kad prieš aštuoniasdešimt metų žydai tuo pačiu keliu ėjo į savo pražūtį... Galėjome tik numanyti, kaip jiems buvo sunku eiti patiems ir kartu vestis vaikus ar neštis mažylius“, – dalijosi įspūdžiais kelio dalyviai.

Pagerbdami žydų atminimą, prie V. Krušnos sukurto paminklo jaunųjų šaulių būrelio nariai padėjo akmenėlius su užrašytais sušaudytų žydų vardais. Istorijos mokytoja priminė, kad Antrojo pasaulinio karo metais buvo sunaikinta didžioji dalis Lietuvoje gyvenusios žydų bendruomenės.

„Žygis nebuvo lengvas, tačiau galėjome bent iš dalies pajusti tai, ką žydai jautė prieš aštuoniasdešimt metų – skaudūs įvykiai, sugriovę tūkstančių žmonių gyvenimus, palietė ir mus“, –sakė istorijos mokytoja Vineta Dzeikauskienė.

Simno gimnazijos informacija

Komentarai

Komentarų nėra

Parašykite komentarą